, Παρασκευή
29 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Τελικά τι νερό πίνουμε;

Γράφει η Χρύσα Κυριακού
Οι υπεύθυνοι του δήμου Ωραιοκάστρου να επέλεξαν να μη δημοσιοποιήσουν τις μετρήσεις, που έχουν κάνει σε συνεργασία με το τμήμα Χημείας του ΑΠΘ για το πόσιμο νερό της περιοχής με αποτέλεσμα οι φήμες για ακαταλληλότητα του νερού να δίνουν και να παίρνουν. Οι υπεύθυνοι ενός άλλου δήμου αποφάσισαν να το κάνει, λίγο καιρό μετά το σάλο που προκλήθηκε. Ο όμορος δήμος Λαγκαδά εξέδωσε ανακοίνωση ,μέσω της οποίας προσπαθεί να καθησυχάσει τους δημότες του, υποστηρίζοντας ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα.
Στη σχετική ανακοίνωση η διοίκηση του δήμου διαψεύδει τα «ανυπόστατα», όπως τα χαρακτηρίζει, δημοσιεύματα του Τύπου σχετικά με μολυσμένο νερό και επισημαίνει ότι ελέγχει τακτικά τα αντλιοστάσια και τις δεξαμενές της Επιχείρησης Ύδρευσης, δημοσιεύοντας τα αποτελέσματα της χημικής ανάλυσης νερού ανθρώπινης κατανάλωσης, που πραγματοποίησε η Διεύθυνση Περιβαλλοντικής Υγιεινής και Υγειονομικού Ελέγχου της Περιφέρειας. Στο έγγραφο που απεστάλη προς το δήμο Λαγκαδά από την αρμόδια υπηρεσία αναφέρεται ότι τα δείγματα που ελήφθησαν στις 6/6/2012 από το δίκτυο ύδρευσης της περιοχής βρέθηκαν κανονικά χωρίς προβλήματα. Μάλιστα, ο δήμαρχος Λαγκαδά με δηλώσεις του προέτρεψε τους δημότες να πίνουν άφοβα νερό. Όπως υποστήριξε το πόσιμο νερό δεν αντιμετωπίζει κανένα πρόβλημα.
Μυστικές μετρήσεις;
Την ίδια ώρα, στο δήμο Ωραιοκάστρου, η διοίκηση επιμένει να μη δημοσιοποιεί τα αποτελέσματα των ελέγχων που πραγματοποιεί η ΔΕΥΑΩ σε συνεργασία με το τμήμα Χημείας του ΑΠΘ. Κάτι για το οποίο δεσμεύτηκε ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΩ, Ν. Παπαχρήστος σε τηλεφωνική επικοινωνία, που είχε η «Κ» μαζί του. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Διεύθυνση Περιβαλλοντικής Υγιεινής και Υγειονομικού Ελέγχου της Περιφέρειας με έγγραφό της ζήτησε από τον εισαγγελέα Πρωτοδικών την άσκηση ποινικής δίωξης κατά παντός υπευθύνου για το νερό της ύδρευσης σε Πεντάλοφο και Νεοχωρούδα. Ο υπεύθυνος της Διεύθυνσης Περιβαλλοντικής Υγιεινής, Σ. Κουρτίδης είχε αποστείλει στην «Κ» τα αποτελέσματα της δειγματοληψίας από το δίκτυο ύδρευσης του Πενταλόφου και της Νεοχωρούδας, που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Μάιο, σύμφωνα με τα οποία τόσο το δείγμα από τον Πεντάλοφο, όσο και αυτό της Νεοχωρούδας δεν εκπληρώνουν τους όρους «περί ποιότητας νερού ανθρώπινης κατανάλωσης». «Στο δείγμα του Πενταλόφου βρέθηκαν 4 κολοβακτηριοειδή ανά 100ml νερού ενώ σε αυτό της Νεοχωρούδας βρέθηκαν 1 κολοβακτηριοειδές ανά 100ml νερού και 1 κολοβακτηρίδιο ανά 100ml νερού. Μάλιστα την ημέρα της δειγματοληψίας δεν βρέθηκε υπολειμματικό χλώριο στο δίκτυο (το νερό δηλαδή δεν χλωριώνεται)», αναφέρεται στο σχετικό έγγραφο.
«Οι δήμοι δεν είναι συνεπείς»
Μιλώντας στην «Κ» ο κ. Κουρτίδης υποστήριξε ότι οι δήμοι είναι υποχρεωμένοι να αποστέλλουν τα αποτελέσματα των περιοδικών ελέγχων που πραγματοποιούν στην υπηρεσία της Περιφέρεια, κάτι το οποίο δεν συμβαίνει. «Σε σύνολο 14 δήμων, υπάρχουν και ορισμένοι που δεν είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους και αναγκαζόμαστε να τους παρακαλάμε να μας στείλουν τις μετρήσεις τους», είπε ο υπεύθυνος της Διεύθυνσης Περιβαλλοντικής Υγιεινής. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι δήμοι θα πρέπει να κάνουν τακτικούς ελέγχους και να μην παίζουν με την υγεία των πολιτών.
Πίνουν νερό με αρσενικό;
Σύμφωνα με τη διεύθυνση Περιβαλλοντικής Υγιεινής και Υγειονομικού Ελέγχου της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, το υπέδαφος στην περιοχή του δήμου Δέλτα είναι ιδιαίτερα επιβαρυμένο με νιτρώδη και αρσενικό. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα η αρμόδια υπηρεσία να αποστείλει την έκθεση υγειονομικού ελέγχου στην εισαγγελία Πρωτοδικών, από την οποία και ζητά να ενεργήσει κατά Νόμο. Στο συγκεκριμένο έγγραφο αναφέρεται ότι στην περιοχή της Χαλάστρας η παρουσία του αρσενικού είναι πολύ μεγαλύτερη από τα επιτρεπτά όρια. Ενώ στην περιοχή του Ανατολικού υπάρχει αυξημένο μαγγάνιο.

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.