, Πέμπτη
28 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Την κάλυψη του εμβολίου για τη Μηνιγγίτιδα Β από τα ταμεία ζητούν οι παιδίατροι

Άμεση απάντηση στο αίτημά της για ένταξη του εμβολίου κατά της Μηνιγγίτιδας Β στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών ζητά η Ένωση Ελευθεροεπαγγεματιών Παιδιάτρων Αττικής με επιστολή που έστειλε προς τον υπουργό Υγείας, Ανδρέα Ξανθό. Οι παιδίατροι ζητούν την αποζημίωση του εμβολίου από τα ασφαλιστικά ταμεία για τα βρέφη κάτω των 12 μηνών.
Η Ένωση Ελευθεροεπαγγεματιών Παιδιάτρων Αττικής επαναδιατυπώνει το αίτημα που είχε θέσει προς το υπουργείο Υγείας τον Οκτώβριο του 2016, με αφορμή το περιστατικό μηνιγγίτιδας Β σε βρέφος 10 μηνών το οποίο είχε αίσιο τέλος χάρη στην άμεση αντίδραση της μητέρας σε συνδυασμό με την έγκαιρη διάγνωση των συμπτωμάτων από την παιδίατρο.
Οι παιδίατροι ζητούν από τον κ. Ξανθό να ενταχθεί το εμβόλιο για τη Μηνιγγίτιδα Β στο Εθνκό Πρόγραμμα Εμβολιασμών τουλάχιστον για τα βρέφη της ηλικιακής ομάδας κάτω του ενός έτους ή όλα τα βρέφη και παιδιά έως την ηλικία των τεσσάρων ετών, με στόχο όπως υποστηρίζουν «την κατάργηση της υπάρχουσας κοινωνικής αδικίας που άπτεται σε δύο μέτρα και δύο σταθμά όσον αφορά το δικαίωμα όλων των παιδιών στην προστασία της υγείας τους».
Να σημειωθεί ότι, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών θεωρεί μεν ότι το εμβόλιο, που κυκλοφορεί στην ελληνική αγορά εδώ και τέσσερα χρόνια, είναι μεν ασφαλές και αποτελεσματικό έναντι της μηνιγγίτιδας, ωστόσο χαρακτηρίζει τα κρούσματα της νόσου στην χώρα μας σποραδικά και ως εκ τούτου δεν θεωρεί απαραίτητη την κάλυψη του από τα ασφαλιστικά ταμεία.
Ωστόσο, λόγω της κακής οικονομικής συγκυρίας για την Ελλάδα και της τιμής του εμβολίου, που ανέρχεται στα 104 ευρώ ανά δόση, το κόστος εμβολιασμού για πολλές οικογένειες κρίνεται απαγορευτικό.
Η Ένωση Ελευθεροεπαγγεματιών Παιδιάτρων Αττικής υποστηρίζει ότι θα πρέπει να αποφασιστεί η αποζημίωση του εμβολίου τουλάχιστον για την ηλικιακή ομάδα με το υψηλότερο ρίσκο, δηλαδή τα βρέφη κάτω του ενός έτους, όπως έχει γίνει ήδη στην Ιταλία, την Ιρλανδία και το Ηνωμένο Βασίλειο. Ενώ τέλος υπενθυμίζει ότι, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών έχει κάνει ήδη θετική εισήγηση για την ένταξη στο πρόγραμμα εμβολίων, όπως το το HPV-9 και το τετραδύναμο αντιγριπικό εμβόλιο, τα οποία θα αυξήσουν περαιτέρω την δαπάνη για εμβολιασμούς που ήδη καλύπτονται από τις ισχύουσες συστάσεις και δεν διατίθενται ακόμα στην χώρα μας. Πηγή: in.gr

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.