, Πέμπτη
28 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Τι είδε η Karfitsa όταν έκανε εκδρομή στη Βουλή;

vouli-221Του Βαγγέλη Στολάκη

Αστυνομικούς, επισκέπτες και μαθητές φαίνεται πως συναντά κανείς πιο συχνά στους διαδρόμους της Βουλής από ότι… βουλευτές, εάν οι τελευταίοι δεν συμμετέχουν σε κάποια επιτροπή ή δεν συγκαλείται ολομέλεια του σώματος. Παρότι οι αποδοχές τους εξακολουθούν να είναι υψηλές και τα προνόμιά τους παραμένουν πολλά, οι εκπρόσωποι του ελληνικού λαού, την ώρα που η χώρα και οι πολίτες βρίσκονται στη δίνη μιας πρωτόγνωρης κρίσης συνηθίζουν στα… ρεπό. Στο μεταξύ, εντός Κοινοβουλίου, όπως προκύπτει από την έρευνα της «Κ» οι επίσης υψηλά αμειβόμενοι υπάλληλοι, αν και απαγορεύεται, καπνίζουν, αφήνουν σκουπίδια δεξιά και αριστερά και ορισμένοι εξ αυτών δεν γνωρίζουν τις… αρμοδιότητές τους!

Έτσι, την περασμένη Δευτέρα και ενώ οι υπόλοιποι Αθηναίοι ταλαιπωρήθηκαν να πάνε στη δουλειά τους, εξαιτίας της απεργίας των εργαζομένων στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς οι εκπρόσωποι του λαού στο Κοινοβούλιο προχώρησαν και αυτοί σε… «λευκή» απεργία και αποφάσισαν να μην μεταβούν στη Βουλή. Εξαίρεση ορισμένοι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, μεταξύ αυτών η Σοφία Σακοράφα και ο Γιώργος Πάντζας οι οποίοι παρουσίασαν στους εκπροσώπους του τύπου το σχέδιο της Κουμουνδούρου για τη διαχείριση των απορριμμάτων και ο Δημήτρης Στρατούλης και η Θεσσαλονικιά Δέσποινα Χαραλαμπίδου, που συμμετείχαν σε κάποια επιτροπή.

Συναντήσεις με… πρώην

Η περιήγηση στη Βουλή ξεκίνησε από το δεύτερο όροφο. Κράτησε περίπου τέσσερις ώρες, ελπίζοντας πως μέσα σε αυτό το χρονικό διάστημα θα συναντηθούμε με κάποιον εκ των τριακοσίων. Μιάμιση ώρα μετά συναντάμε μια γνώριμη φυσιογνωμία να κυκλοφορεί απέναντί μας. Ο λόγος για τον Γιάννη Βούρο, τον πρώην βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, ο οποίος κρατώντας στο χέρι κράνος μηχανής και σε totally black ντύσιμο σφύριζε στους διαδρόμους του Κοινοβουλίου. Λίγο αργότερα βρέθηκε μπροστά μας ο επίσης πρώην βουλευτής και υπουργός του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Λιάνης. Από τους εν ενεργεία… ουδείς. «Είναι λογικό. Δεν κατεβαίνουμε συνέχεια στη Βουλή. Μόνο όταν έχει επιτροπές που μας ενδιαφέρουν και Ολομέλεια. Η Δευτέρα γενικά πάντως είναι νεκρή ημέρα» είναι το σχόλιο κυβερνητικής βουλευτή, με την οποία επικοινωνήσαμε τηλεφωνικά και τη ρωτήσαμε «γιατί απουσιάζουν όλοι»;

Τεκές

Σε μια γωνιά του δευτέρου ορόφου τρεις υπάλληλοι της Βουλής κάπνιζαν πάνω από ένα αυτοσχέδιο τασάκι. Όπως διαπιστώσαμε όμως στην πορεία, δεν ήταν οι μόνοι. Στο κτίριο της Βουλής, τόσο στα γραφεία όσο και στους κοινόχρηστους χώρους, αν και υπάρχουν τοποθετημένες σχεδόν παντού αντικαπνιστικές πινακίδες και παρά το γεγονός πως το νόμο κατά του καπνίσματος σε κλειστούς δημόσιους χώρους ψήφισαν Έλληνες βουλευτές, στην πράξη το τσιγάρο δεν απαγορεύεται!

vouli-photo1
Το κάπνισμα απαγορεύεται… εκτός Βουλής

Τη… βόλτα μας διέκοψαν τρεις φορές άνθρωποι της ασφάλειας του κτιρίου, με την αιτιολογία «δεν μπορείτε να κυκλοφορείτε όπου θέλετε». Οι δυο στην επίδειξη της «κίτρινης κάρτας», αυτής που φέρουν οι δημοσιογράφοι, μας άφησαν να συνεχίσουμε ανενόχλητοι. Ο τρίτος θέλησε να συμβουλευτεί κάποιον συνάδελφό του. «Ρε συ, το κίτρινο καρτελάκι press tv σημαίνει ελεύθερη είσοδο» τον ρωτά. Κλείνει το τηλέφωνο, πιθανότατα χωρίς να έχει λάβει θετική ή αρνητική απάντηση. Καλεί εκ νέου άλλο συνάδελφό του. Για κακή του τύχη, ούτε εκείνος γνωρίζει. «Μου είπαν πως με αυτή την κάρτα μπορούμε να κυκλοφορούμε παντού» σημειώνουμε για να λάβουμε την απάντηση «ό,τι και να σας πω τώρα ψέματα θα είναι. Για να σας είπαν κάτι τέτοιο στην είσοδο μάλλον θα ισχύει» μας αποκρίνεται και δίνει το «ελεύθερο» να συνεχίσουμε!

Σιδερένια σκάλα κρυμμένη Το κάπνισμα απαγορεύεται... εκτός Βουλής. στο κλιμακοστάσιο
Σιδερένια σκάλα κρυμμένη στο κλιμακοστάσιο

 

vouli-photo4
Καφέδες και ροφήματα που… ξαχάστηκαν.

Στα σκαλιά μεταξύ δευτέρου και πρώτου ορόφου βλέπουμε… κρυμμένη και ξεχασμένη μια σιδερένια σκάλα, δυο κυπελάκια καφέ και μια σακούλα με σκουπίδια, ενώ στον πρώτο όροφο παραδίπλα από τον εκθεσιακό χώρο της Βουλής υπάρχουν στοιβαγμένα χαρτόκουτα αναλώσιμων υλικών. Σε χώρο αρκετά μακριά από τα γραφεία της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ μεταφέρθηκαν οι θυρίδες των ανεξάρτητων εδώ και καιρό, Μάρκου Μπόλαρη, Κώστα Σκανδαλίδη και Άντζελας Γκερέκου.

vouli-photo5
Σκουπίδια εκεί που δεν βλέπει… η πεθερά

Στο κυλικείο

Επόμενος σταθμός, στην προσπάθεια να εντοπίσουμε κάποιον εκπρόσωπο του ελληνικού λαού το κυλικείο βουλευτών και ευρωβουλευτών. Παρόλο που βρεθήκαμε στο χώρο πέντε φορές δεν συναντήσαμε κάποιον εκτός από τον Κώστα Μαρκόπουλο, σημερινό ανεξάρτητο βουλευτή, πρώην γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των «Ανεξάρτητων Ελλήνων» και πρώην βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας. Ο ίδιος καθόταν με τρεις συνεργάτες του και συζητούσε χαμηλόφωνα. «Είχα πει ότι θα γίνει πανηγύρι» τον ακούμε να λέει και στη συνέχεια αποχωρεί. Οι δυο που μένουν στο τραπέζι «μαλώνουν» για το ποιος θα προλάβει να δώσει πρώτος το… παραπολιτικό στις εφημερίδες. «Κοίτα μην δώσουμε τα ίδια» σχολιάζει ο ένας. Στο κυλικείο της Βουλής, εκεί όπου όταν συνεδριάζει η Ολομέλεια του σώματος «γίνεται το έλα να δεις» όπως αναφέρει στην «Κ» ένας εκ των σερβιτόρων, την ημέρα της επίσκεψής μας βρίσκονται μόλις τρεις παρέες υπαλλήλων, που κάνουν το διάλειμμά τους. «Αύριο θα μπορούσα να έρθω κατά τις δέκα;» ρωτάει μια υπάλληλος πιθανότατα την προϊστάμενή της, για να λάβει την απάντηση «έλα ό,τι ώρα θέλεις» με τη φωνή της τελευταίας να καλύπτει τα τηλεοπτικά προγράμματα που «έπαιζαν» εκείνη την ώρα στις δυο τηλεοράσεις του χώρου. Ένα ενημερωτικό και ένα ψυχαγωγικό. Για όλα τα γούστα… Σε ό,τι αφορά τις τιμές των προϊόντων από ό,τι φαίνεται και αυτές είναι ένα…βουλευτικό προνόμιο. Ένας φυσικός χυμός κοστίζει μόλις 2,20 ευρώ, ένα αναψυκτικό 1,20 ευρώ, ένας εσπρέσο, ο αγαπημένος πολλών αρχηγών κομμάτων μόλις ενάμιση ευρώ, την ώρα που οι τιμές αντίστοιχων προϊόντων σε κυλικεία νοσοκομείων, που δεν θυμίζουν σε καμία περίπτωση φουαγιέ πεντάστερου ξενοδοχείου, είναι τουλάχιστον διπλάσιες!

Εντευκτήριο και Μεϊμαράκης

Κατευθυνόμαστε στο «Εντευκτήριο της Βουλής». Εκεί η είσοδος επιτρέπεται μόνο σε υπουργούς, βουλευτές και ευρωβουλευτές.

Το εντευκτήριο της Βουλής... άδειο από βουλευτές και ευρωβουλευτές, σε αντίθεση με το κυλικείο.
Το εντευκτήριο της Βουλής… άδειο από βουλευτές και ευρωβουλευτές, σε αντίθεση με το κυλικείο.

Στο χώρο υπάρχει μόνο μια: η Κατερίνα Παπακώστα της Νέας Δημοκρατίας, που μιλά στο κινητό της, ενώ ταυτόχρονα κοιτάζεται στη βιτρίνα ενός επίπλου. Κλείνει το τηλέφωνο γιατί στην τηλεόραση ανακοινώνονται τα ονόματα των βουλευτών που θα συμμετέχουν στην προανακριτική επιτροπή για το Γιώργο Παπακωνσταντίνου. Προς έκπληξή της η ίδια δεν συμπεριλαμβάνεται. Αρνείται να κάνει κάποιο σχόλιο, όπως υποστηρίζει, «μέχρι να υπάρξει η επίσημη ανακοίνωση από τη Συγγρού». Στη συνέχεια συνομιλεί για λίγο με συνεργάτιδά της και εγκαταλείπει την αίθουσα φορώντας την άσπρη γούνα της, που είχε ακουμπήσει προηγουμένως σε έναν καναπέ παραδίπλα. Στο χώρο παραμένουν δυο-τρεις συνεργάτες, πιθανότατα βουλευτών, οι οποίοι διαβάζουν τις εφημερίδες που βρίσκονται στο μεγάλο γραφείο μπαίνοντας αριστερά, ενώ ένας άλλος χρησιμοποιεί υπολογιστή της αίθουσας, παρά την… παράκληση «οι υπολογιστές να χρησιμοποιούνται αποκλειστικά από τους κ.κ. βουλευτές και ευρωβουλευτές». Λίγο πριν αποχωρήσουμε από το «Εντευκτήριο» ρίχνει μια κλεφτή ματιά ο πρόεδρος της Βουλής, Βαγγέλης Μεϊμαράκης, μήπως και συναντήσει κάποια γνώριμη φυσιογνωμία. Πρωτύτερα έξω από το γραφείο του περίμενε ο Δημήτρης Στρατούλης. Στον ίδιο όροφο βρίσκονται επίσης τα γραφεία των δημοσιογράφων που καλύπτουν κοινοβουλευτικό ρεπορτάζ. Ξεπροβάλλει η μορφή του Άκη Γεροντόπουλου, βουλευτή Έβρου και στο παρελθόν υπεύθυνου της Νέας Δημοκρατίας για τα περιφερειακά ΜΜΕ. Στον πίνακα ανακοινώσεων ξεχωρίζει φωτογραφία του Γιώργου Παπανδρέου ενώ παραδίπλα βρίσκεται ένας καλόγερος με καμιά δεκαριά γραβάτες κρεμασμένες.

Αποδοχές και προνόμια

Σημειώνεται πως οι βουλευτές πέραν της βουλευτικής τους αποζημίωσης, περίπου 6000 ευρώ καθαρές αποδοχές κάθε μήνα, τυγχάνουν και μιας σειράς άλλων προνομίων. Έτσι, λαμβάνουν ειδικό επίδομα οργάνωσης γραφείου, δωρεάν συνδέσεις κινητής τηλεφωνίας, ταχυδρομική ατέλεια και δωρεάν αστικές τηλεφωνικές κλήσεις. Επίσης οι βουλευτές της περιφέρειας δικαιούνται γραφείο στην Αθήνα, αυτοκίνητο εώς και 1800 κ.ε. και επίδομα που αγγίζει τα 600 ευρώ το μήνα για την μετακίνησή τους.  Τέλος λαμβάνουν 104 δωρεάν αεροπορικά εισιτήρια για τη μετάβασή τους στην Αθήνα, όπως και ειδικό επίδομα για τη διαμονή τους που ξεπερνά τα χίλια ευρώ το μήνα.

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.