, Πέμπτη
28 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Τι ειπώθηκε στη συνάντηση Τσίπρα και Λε Μερ

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑ ΜΕ ΤΟΝ ΓΑΛΛΟ ΥΠΟΙΚ ΜΠΡ. ΛΕΜΕΡ (EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ)

Συνάντηση είχε σήμερα το μεσημέρι ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, με τον Υπουργό Οικονομίας της Γαλλίας, Μπρουνό Λε Μερ, σε μία συζήτηση που αφορούσε τη λύση για τη ρύθμιση του ελληνικού χρέους.
Κατά την υποδοχή του κ. Λε Μερ στο Μέγαρο Μαξίμου, ο Πρωθυπουργός ανέφερε: «Σας καλωσορίζω στην Ελλάδα. Είναι μια πολύ σημαντική πρωτοβουλία αυτή που έχετε αναλάβει. Βρισκόμαστε κοντά σε μια λύση, περισσότερο από ποτέ, που θα αντιστοιχεί στις θυσίες του ελληνικού λαού. Μια λύση για τη ρύθμιση του ελληνικού χρέους. Και αυτή η λύση θα είναι λύση όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά για όλη την Ευρώπη» δήλωσε και συνέχισε:
«Πιστεύω ότι είναι εφικτό αυτή η διέξοδος να βρεθεί στο πλαίσιο του Συμβουλίου των Υπουργών Οικονομικών, στο πλαίσιο του Eurogroup την ερχόμενη Πέμπτη, ώστε να μην χρειαστεί να βρεθεί στο επίπεδο των ηγετών της Συνόδου Κορυφής. Γιατί, αν και αυτό θα έδινε μεγαλύτερες πιθανότητες, εν τούτοις η δραματοποίηση του προβλήματος δεν ωφελεί κανέναν. Και πιστεύω, πράγματι, ότι η Ευρώπη έχει περάσει πολύ μεγάλες δυσκολίες αλλά έχει αντέξει. Τώρα, οφείλει να αποδείξει σε όλους ότι μπορεί να λύνει τα προβλήματά της μόνη της, μπορεί να βρίσκει λύσεις και να κοιτάει μπροστά. Είμαστε σε μια στιγμή όπου η Ευρώπη χρειάζεται να κοιτάξει μπροστά, να κοιτάξει το μέλλον της. Και πιστεύω ότι οι τελευταίες εξελίξεις μας κάνουν πιο αισιόδοξους γι’ αυτό».
Από τη μεριά του ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών ανέφερε: «Σας ευχαριστώ πολύ κ. Πρωθυπουργέ. Καταρχήν, θα ήθελα να σας μεταφέρω τα φιλικά συναισθήματα του Προέδρου της Γαλλικής Δημοκρατίας, του Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος μου ζήτησε να σας τα μεταφέρω προσωπικώς. Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω θερμά για την υποδοχή που μου επιφυλάξατε και να σας πω πόσο μεγάλη χαρά αισθάνομαι κάθε φορά που βρίσκομαι στην Αθήνα, μια πόλη που αγαπώ και γνωρίζω πολύ καλά».
Και πρόσθεσε: «Θα ήθελα να σας συγχαρώ ιδιαιτέρως για το πολιτικό θάρρος που έχετε επιδείξει μέχρι τώρα, εφαρμόζοντας δύσκολες αλλά απαραίτητες μεταρρυθμίσεις για τη χώρα σας. Πάντα θεωρούσα ότι το θάρρος είναι η πρώτη αρετή που πρέπει να έχει ένας πολιτικός άνδρας και σίγουρα αυτή την αρετή εσείς την κατέχετε.
Οι μεταρρυθμίσεις είναι πάντα κάτι το δύσκολο να εφαρμοστεί, αλλά είμαι απολύτως βέβαιος ότι οι μεταρρυθμίσεις οι οποίες ψηφίστηκαν από την ελληνική Βουλή, θα είναι επωφελείς για τον ελληνικό λαό και ότι, αναμφισβήτητα, θα επιτρέψουν στην οικονομία σας να ανακτήσει την ανάπτυξη και την ευημερία που της οφείλουμε».
Όσον αφορά το Eurogroup είπε: «Όπως γνωρίζετε, σε δυο ημέρες, στις 15 Ιουνίου, έχουμε τη Σύνοδο του Eurogroup και συμφωνώ απόλυτα με την ανάλυση που κάνατε προηγουμένως. Δεν είμαστε καθόλου μακριά από την λύση και η λύση θα πρέπει οπωσδήποτε να βρεθεί στις 15 Ιουνίου. Νομίζω ότι τώρα όλα τα ζητήματα έχουν τεθεί επί τάπητος για να βρούμε επιτέλους αυτή την πολυπόθητη λύση και θα πρέπει οπωσδήποτε να αποφύγουμε νέα κρίση επί του ελληνικού ζητήματος. Και αυτό να γίνει με ηρεμία.
Εδώ και δέκα μέρες περίπου, έχω πολλαπλασιάσει τις επαφές επί του θέματος αυτού με τη Γενική Διευθύντρια του ΔΝΤ, την κα. Κριστίν Λαγκάρντ, με τον Γερμανό Υπουργό Οικονομικών, τον κ. Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, καθώς και με τον Πρόεδρο του Eurogroup. Επομένως, θέλω να δηλώσω ότι είμαι πραγματικά αισιόδοξος και ότι θα καταφέρουμε να έχουμε μια καλή συμφωνία στις 15 Ιουνίου».
Τέλος ο κ. Λε Μερ ανέφερε: «Η αισιοδοξία δεν φτάνει πάντα, χρειάζεται και τύχη. Η τύχη είναι αυτή, την οποία έχω στο χέρι μου, είναι ένα κομποσκοίνι από την Αμοργό, που είναι και το αγαπημένο μου ελληνικό νησί. Είμαι, λοιπόν, βέβαιος ότι με την αισιοδοξία που μας διέπει και με την τύχη που θα μας δώσουν οι Έλληνες θεοί, θα τα καταφέρουμε».
Ως απάντηση ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σημείωσε: «Υπάρχει το αρχαίο ρητό «Συν Αθηνά και χείρα κίνει». Εμείς είμαστε βέβαιοι για την εύνοια των θεών, αλλά τώρα πρέπει να κάνουμε και εμείς το καθήκον μας. Θα πρέπει να τους βοηθήσουμε λίγο».

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.