, Πέμπτη
28 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Τι θα παιχτεί στο θεατρικό «σανίδι» της Θεσσαλονίκης

Επιμέλεια: Φ. Βλαστού

ΟΡΛΑΝΤΟ
Το «Ορλάντο» της Βιτζίνια Γουλφ θα ανέβει στο Μικρό Θέατρο της Μονής Λαζαριστών 28, 29, 30 Σεπτεμβρίου και 1 Οκτωβρίου. Ώρα: 21:00. Τιμές εισιτηρίων: 12 ευρώ το κανονικό, 8 ευρώ γα φοιτητές και άτομα άνω των 65 ετών, 5 ευρώ για ανέργους και ατέλειες.
Σύνοψη: Ένα πλάσμα, χωρίς τους συνηθισμένους ανθρώπινους περιορισμούς του γήρατος και του θανάτου, ξεκινά τη ζωή του ως Άγγλος ευγενής κατά την ελισαβετιανή εποχή και φτάνει ως χειραφετημένη γυναίκα στον 20ό αιώνα. Ζει αναρίθμητες εμπειρίες, τόσο ως άνδρας όσο και ως γυναίκα, και δοκιμάζει τη ζωή με λύσσα επιζητώντας διαρκώς τη βαθιά και πραγματική συνάντηση με τους ανθρώπους, αυτή τη «φωνή που απαντά σε μια άλλη φωνή».  Η παράσταση τοποθετεί την Ορλάντο σε ενεστώτα χρόνο, στο «εδώ» και στο «τώρα» λίγο πριν το τέλος της. Σε μια οριακή στιγμή σαν αυτή, μας αφηγείται τις κορυφαίες εποχές της ζωής της σε μια ύστατη προσπάθεια για ανθρώπινη επαφή. Μέσα από τη μνήμη έρχεται ξανά αντιμέτωπη με τις πιο ακραίες εμπειρίες της, άλλοτε γήινες και φυσικές κι άλλοτε υπερβατικές. Πιάνει την ιστορία της από την αρχή, όπως πάντα κάνουμε όταν μας ζώνει το άγνωστο ή ο θάνατος. Ερμηνεία: Αμαλία Καβάλη. Διάρκεια: 70 λεπτά.

Η ΑΦΗΓΗΣΗ ΤΗΣ ΑΝΤΙΓΟΝΗΣ
Η «Αφήγηση της Αντιγόνης» θα ανέβει στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, την Παρασκευή 29 Σεπτεμβρίου. Ώρα: 21:00. Τιμές εισιτηρίων: 10 ευρώ το κανονικό και 8 ευρώ το μειωμένο.
Σύνοψη: Θεατρικός μονόλογος βασισμένος στην μαρτυρία της Αντιγόνης Μαυρομματοπούλου. Από την Τραπεζούντα στη Θεσσαλονίκη 1912-1946, μια πορεία, 12 σταθμοί. Η σύγχρονη ιστορία της ανθρωπότητας. Μια μετακίνηση. Μια προσφυγιά. Συνέβη τότε. Συμβαίνει τώρα. Θα ξανασυμβεί αύριο. Μια υπόθεση οικογενειακή που αποδεικνύεται οικουμενική και άχρονη. Η πολιτισμένη Ευρώπη και η εμπόλεμη Ανατολή είναι η αφορμή, ώστε η κατάθεση ζωής της Αντιγόνης Μαυρομματοπούλου να διαμορφωθεί σε θεατρικό μονόλογο, προκειμένου να αναβιώσει μια ιστορία που ξεπερνά το προσωπικό βίωμα και γίνεται πραγματικότητα για ολόκληρους λαούς, για κάθε «Αντιγόνη».  Με σκηνικό και φόντο αρχειακό υλικό της εποχής, επεξεργασμένο έτσι ώστε να τονίζεται η κυκλικότητα της ιστορίας, παρελθόν και παρόν γίνονται ένα για να μας θυμίζουν ότι δεν ευθύνεται η ιστορία που μας κοροϊδεύει, αλλά εμείς που δεν μαθαίνουμε ποτέ από αυτήν. Πρόθεση του έργου είναι να μεταδώσει την αίσθηση ότι ο ξεριζωμός είναι κληρονομιά που μοιραζόμαστε όλοι.

ΧΩΡΙΣ ΓΛΟΥΤΕΝΗ
Η θεατρική παράσταση «Χωρίς γλουτένη» θα ανέβει στο θέατρο Αθήναιον το Σάββατο 30 Σεπτεμβρίου. Ώρα: 21:00. Τιμή εισιτηρίου: 10 ευρώ.
Σύνοψη: Η Ήρα Κατσούδα, μία από τις πιο αξιόλογες Ελληνίδες κωμικούς, επιλέγει και παρουσιάζει το σύνολο των καλύτερών της κειμένων στη σόλο παράσταση. Με γρήγορες εναλλαγές και θεματολογίες που αντλούνται τόσο από προσωπικά βιώματα όσο και από την καθημερινότητα, η Ήρα παρουσιάζει την αφρόκρεμα της δουλειάς της. Με φρέσκια, νεανική ματιά και πάντα μέσα από το πρίσμα της κωμωδίας σχολιάζει την πραγματικότητα και δεν διστάζει να αυτοσαρκαστεί. Κείμενα που αγαπήθηκαν σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και ταξίδεψαν σχεδόν σε όλη τη χώρα, συγκεντρωμένα σε μια και μόνο παράσταση, η οποία θα βιντεοσκοπηθεί και θα αποτελέσει το πρώτο βιντεοσκοπημένο γυναικείο special της Ελλάδας. Διάρκεια: 70 λεπτά (χωρίς διάλειμμα).

ΤΙ ΑΠΕΓΙΝΕ Η ΜΠΕΗΜΠΙ ΤΖΕΗΝ
Το θρυλικό έργο  «Τι απέγινε η Μπέημπι Τζέην» ανεβαίνει από τη Λυκόφως στο Θέατρο  ΕΓΝΑΤΙΑ, από 27 Σεπτεμβρίου για περιορισμένο αριθμό παραστάσεων. Ημέρες και ώρες: Τετάρτη στις 20:00, Πέμπτη και Παρασκευή στις 21:15, Σάββατο στις 18:30 και στις 21:30, Κυριακή στις 20:00. Τιμές εισιτηρίων:  17 ευρώ το κανονικό και  12 ευρώ για φοιτητές, άνεργους και ΑμεΑ.
Σύνοψη: Η Τζέην Χάντσον, ένα παιδί θαύμα στα λαμπερά σόου του 1917, μεγαλώνει υπό τη σκιά της ομορφότερης και πιο ταλαντούχας αδελφής της, Μπλανς, μεγάλης σταρ των μελό του Χόλυγουντ στη δεκαετία του 30. Τώρα, είκοσι χρόνια μετά από το τρομακτικό ατύχημα για κάποιους, απόπειρα δολοφονίας για άλλους, που έχει αφήσει ανάπηρη την Μπλανς, οι δυο τους συνεχίζουν να μένουν μαζί. Όταν η πραγματικότητα αρχίζει να τις πιέζει, το πάλαι ποτέ χρυσό κορίτσι, η Μπέημπι Τζέην, εκτροχιάζεται σε ένα μοναδικό σαδιστικό παιχνίδι χωρίς φραγμούς. Πώς θα καταφέρει να γλιτώσει η παράλυτη Μπλανς; Ταυτόχρονα συναρπαστικό ψυχολογικό θρίλερ, αλλά και ξεκαρδιστική μαύρη κωμωδία, το έργο εδώ και πενήντα χρόνια έχει αποτελέσει μήλο της έριδας για τους ανθρώπους του θεάτρου, καθώς οι θεατρικές του δυνατότητες είναι απεριόριστες. Ερμηνεύουν οι: Ρούλα Πατεράκη,  Μπέτυ Λιβανού, Πηνελόπη Μαρκοπούλου, Νεκταρία Γιαννουδάκη, Αλέξιος Διαμαντής. Διάρκεια: 100 λεπτά.
 
 

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.