, Πέμπτη
28 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Τι πρέπει να κόψετε για να αδυνατίσετε – Τα λιπαρά ή τους υδατάνθρακες;

Crash test ανάμεσα στη δίαιτα με λίγα λιπαρά και στη δίαιτα με λίγους υδατάνθρακες έκαναν ερευνητές της Mayo Clinic προκειμένου να διαπιστώσουν ποια από τις δύο οδηγεί στην απώλεια περισσότερων κιλών.
Για τον σκοπό αυτόν, οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα που κάλυπταν διάστημα περίπου 10 ετών (Ιανουάριος 2005 έως Απρίλιος 2016).

Σύμφωνα με τις αναλύσεις τους, μια δίαιτα με λίγους υδατάνθρακες είναι πιο αποτελεσματική ως προς το αδυνάτισμα και είναι ασφαλής βραχυπρόθεσμα. Σε διάστημα έξι μηνών, μια δίαιτα με λίγους υδατάνθρακες φάνηκε να οδηγεί σε απώλεια βάρους μεγαλύτερη κατά 1,5 έως σχεδόν 5 κιλά σε σύγκριση με μια δίαιτα με λίγα λιπαρά.
Στο σύντομο αυτό χρονικό διάστημα δεν παρατηρήθηκαν αρνητικές συνέπειες στα επίπεδα της αρτηριακής πίεσης, στο ζάχαρο ή στη χοληστερόλη λόγω της δίαιτας με λίγους υδατάνθρακες, ωστόσο δεν γνωστοποιήθηκαν από τους ερευνητές στοιχεία σχετικά με τα είδη πρωτεϊνών και λιπαρών που περιελάμβαναν οι υπό μελέτη δίαιτες.
«Το βασικότερο συμπέρασμα που μπορούμε να εξαγάγουμε από τα δεδομένα είναι ότι μια δίαιτα με λίγους υδατάνθρακες φαίνεται να είναι ασφαλής βραχυπρόθεσμα και να οδηγεί σε μείωση του σωματικού βάρους. Ωστόσο, η απώλεια βάρους είναι μικρή και αμφίβολης κλινικής σημασίας συγκριτικά με μια δίαιτα με λίγα λιπαρά» διευκρινίζει η επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας, Δρ Χέδερ Φιλντς και προσθέτει: «Συνιστούμε την κατανάλωση ‘καθαρών’ τροφών και την αποφυγή υπερ-επεξεργασμένων τροφίμων, ειδικά αλλαντικών όπως το μπέικον, τα λουκάνικα και το ζαμπόν, στο πλαίσιο οποιουδήποτε διατροφικού προγράμματος».
Η σχετική μελέτη δημοσιεύεται στην επιθεώρηση The Journal of the American Osteopathic Association.

 onmed.gr

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.