, Πέμπτη
28 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Τουλάχιστον 23 νεκροί από βόμβες αυτοκινήτων στη Βαγδάτη ενόψει του Ραμαζανιού

Iraqi people gather at the site of car bomb attack near a government office in Karkh district in Baghdad, Iraq May 30, 2017. REUTERS/Khalid al-Mousily

Δύο βόμβες αυτοκινήτων σκότωσαν τουλάχιστον 20 άτομα στη Βαγδάτη και τραυμάτισαν περίπου 80 ακόμα νωρίτερα την Τρίτη, σύμφωνα με τις πηγές ασφαλείας, η μία εκ των οποίων στόχευε στα πλήθη που συγκεντρώθηκαν αργά τη νύχτα για τον μουσουλμανικό ιερό μήνα του Ραμαζανιού.
Το Ισλαμικό Κράτος, η σουνιτική σκληροβιομηχανική ομάδα που ελέγχει τμήματα του Ιράκ και της Συρίας, ανέλαβε αμφότερες τις επιθέσεις σε δηλώσεις στο πρακτορείο ειδήσεων Αμάκ.
Ένα αυτοκίνητο γεμάτο εκρηκτικά ανατινάχθηκε κοντά σε ένα δημοφιλές κατάστημα με παγωτά στην εμπορική περιοχή Καράντα, σκοτώνοντας τουλάχιστον 13 άτομα και τραυματίζοντας 40 λίγο μετά τα μεσάνυχτα (5 το απόγευμα τοπική ώρα).
Λίγες ώρες αργότερα, ένας δεύτερος βομβαρδισμός κοντά σε κυβερνητικό γραφείο στην περιοχή Καρκχ σκότωσε 10 άτομα και τραυμάτισε 44.
Κατά τη διάρκεια του Ραμαζανιού πολλοί μουσουλμάνοι παραμένουν μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες, πηγαίνουν για να περάσουν χρόνο με τις οικογένειές τους, να ψωνίσουν και να φάνε πριν από τα ξημερώματα.
Η Καράντα είχε πληγεί από μια τεράστια βόμβα σε φορτηγά τον Ιούλιο του 2016, η οποία σκότωσε τουλάχιστον 324 άτομα, την πιο θανατηφόρα επίθεση στο Ιράκ από την εισβολή των ΗΠΑ το 2003.
Το Ισλαμικό Κράτος έχει υποχωρήσει στο Ιράκ από τα τέλη του 2015 μπροστά στις κυβερνητικές δυνάμεις που υποστηρίζονται από τις ΗΠΑ και στις παραστρατιωτικές ομάδες του Σιίτη υποστηριζόμενες από το Ιράν.

A wreckage of a car is seen at the site of car bomb attack near a government office in Karkh district in Baghdad, Iraq May 30, 2017. REUTERS/Khalid al-Mousily

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.