, Παρασκευή
19 Απριλίου 2024

search icon search icon

Τουρκία: Απαγόρευσαν είσοδο δημοσιογράφου για… λόγους εθνικής ασφάλειας

Υπάλληλοι στα σύνορα με την Τουρκία συνέλαβαν έναν βετεράνο ανταποκριτή των New York Times, τον Rod Nordland όταν ο ίδιος έφτασε στο αεροδρόμιο Ατατούρκ της Κωνσταντινούπολης, την Τρίτη. Στη συνέχεια, τον ανάγκασαν να πετάξει πίσω στο Λονδίνο χωρίς να του εξηγήσουν γιατί είχε απαγορευθεί η είσοδος του στη χώρα.
Η πράξη αυτή κατά του ανταποκριτή, ο οποίος έχει καταγράψει γεγονότα σε περισσότερες από 150 χώρες, μεταξύ των οποίων και η Τουρκία τον περασμένο μήνα, φαίνεται να είναι μέρος μιας ευρύτερης κυβερνητικής καταστολής ενάντια στα εγχώρια και ξένα μέσα ενημέρωσης.
Ο Dean Baquet, εκτελεστικός συντάκτης της εφημερίδας The Times, κατήγγειλε την πράξη ως αδικαιολόγητη και ως προσβολή προς την ελευθερία του τύπου. Φαίνεται ότι είναι η πρώτη φορά που αρνούνται την είσοδο στην Τουρκία σε ανταποκριτή των Times, σύμφωνα με τον David McCraw, αντιπρόεδρο της οργάνωσης ειδήσεων και αναπληρωτής γενικός σύμβουλος.
Δεκάδες Τούρκοι δημοσιογράφοι έχουν φυλακιστεί και αρκετοί ξένοι δημοσιογράφοι υπέστησαν παρενοχλήσεις, τους απαγορεύτηκε η είσοδος ή εκδιώχθηκαν από την Τουρκία κατά τους τελευταίους μήνες, ιδιαίτερα μετά από μία αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος τον Ιούλιο. Ένας ανταποκριτής της Wall Street Journal, ο Dion Nissenbaum, κρατήθηκε σε απομόνωση για τρεις ημέρες τον Δεκέμβριο χωρίς εξήγηση, πριν φύγουν από τη χώρα μαζί με τη σύζυγό του και την κόρη του.

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.