, Πέμπτη
18 Απριλίου 2024

search icon search icon

"Το Χριστουγεννιάτικο Χωριό όπου δεν χρειάζεται… πορτοφόλι"

Ο κύριος “Δεν πληρώνω διόδια”, ο επικεφαλής του “κινήματος της πατάτας”, ο εθελοντής της Κατερίνης Ηλίας Τσολακίδης μπορεί να εργάζεται το μισό χρόνο στην Ελλάδα και τον άλλο μισό στη Γερμανία, όμως δεν ξεχνά τις δράσεις που ξεκίνησε μαζί με άλλους εθελοντές, εδώ και… δέκα χρόνια. Όπως λέει, αρκετά βουλευτικά γραφεία πήγαν να “καπελώσουν” τις άδολες προσπάθειες ανθρώπων της εργασίας και της αριστερής ιδεολογίας όμως δεν τα κατάφεραν. Σήμερα προετοιμάζει με την εθελοντική ΔΡΑΣΗ και τη βοήθεια… 150 επιχειρήσεων το χριστουγεννιάτικο χωριό στην Κατερίνη όπου δεν χρειάζεται πορτοφόλι και η είσοδος επιτρέπεται με λίγα τρόφιμα στο χέρι…
Της Μ. Καραπαναγιωτίδου

-Γιατί δεν γίνατε βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ή έστω στρατηγικός σύμβουλος; –Ποτέ δεν πίστεψα ότι για να προσφέρει κανείς στον τόπο του πρέπει να γίνει πολιτικό πρόσωπο. Ένας πολίτης όταν θέλει να προσφέρει στον τόπο του, μπορεί να το κάνει.

-Γνωρίζω όμως ότι από στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ είχατε προτάσεις για να κατεβείτε στις εκλογές. –Υπήρχαν προτάσεις σε όλα τα επίπεδα. Αλλά γνωρίζω πολύ καλά τον εαυτό μου, ακούω την γυναίκα μου η οποία μου έλεγε, «Ηλία θα είσαι βουλευτής 48 ωρών όπου κι αν πας», και καλύτερα που κάθισα στην Κατερίνη για να κάνω αυτό που θεωρώ εγώ προσωπικά σωστό, χωρίς να κάνω αυτά που θα μου υποδεικνύουν οι άλλοι. Αυτά μπορούν να τα κάνουν άλλοι. Εγώ δεν μπορώ να το κάνω.

-Είναι θέμα χαρακτήρα. Είστε “επαναστάτης με αιτία” όπως σας αποκαλούν οι φίλοι σας; -Η εθελοντική ομάδα δράσης νομού Πιερίας η οποία ξεκίνησε πριν δέκα χρόνια  με το «χαρίζω μια μέρα μου στο δάσος», απέφευγε πάντα τα πυροτεχνήματα και προσπαθούσε αυτό που κάνει να έχει συνέχεια. Κλείσαμε δέκα χρόνια λοιπόν και κάθε χρόνο περισσότερες από 500 οικογένειες με τα παιδιά τους συμμετέχουν, πηγαίνοντας στα παρατηρητήρια που έχουμε και προστατεύουν το βουνό. Τα 10 αυτά χρόνια,  χτύπα ξύλο, δεν είχαμε καμία σοβαρή φωτιά στην Πιερία διότι, μεταξύ άλλων, οι παρατηρητές – εθελοντές ότι εμφανίζεται εν τη γεννέση του στην πυροσβεστική η οποί όπως δηλώνει, μπορεί να σβήσει όλες τις φωτιές με ένα ποτήρι νερό, την στιγμή που ξεκινάνε.

-Αυτό που περιγράφετε εσείς, την πρόληψη κι όχι την θεραπεία, σε ευρωπαϊκό επίπεδο τώρα μπαίνει στη φάση της οργάνωσης και υλοποίησης. –Ακούστε τώρα κι αυτό.Το αρχαιότερο γυμνάσιο του Λουξεμβούργου βρίσκεται στα σκαριά μιας συνεργασίας με ένα σχολείο από τον νομό Πιερίας, με δική μας πρωτοβουλία, και μεταξύ άλλων έχει προταθεί η πυροσβεστική υπηρεσία του Λουξεμβούργου με την πυροσβεστική υπηρεσία της Κατερίνης να συνεργαστούν για το κομμάτι αυτό της πρόληψης. Κι η Ελλάδα μας, η δήθεν ψωροκώσταινα έχει να προτείνει στους Ευρωπαίους ένα πρόγραμμα δέκα ετών με άριστη οργάνωση με αυτόματες υπηρεσίες μέσω διαδικτύου. Η ομάδα αυτή, προσέξτε είχε on line  φόρμουλα, forum, φόρμες στο διαδίκτυο συμμετοχής που η εκάστοτε οικογένεια μπορούσε να μπει και να κλείσει διαδικτυακά μια μέρα προστασίας του δάσους, όταν κάποιοι δήμοι δεν είχαν καν ιστοσελίδα.

-Η μάχη που δώσατε για το «δεν πληρώνω διόδια» αποδείχθηκε μάταιη; –Δεν νομίζω ότι οι εθελοντικές ομάδες μπορούν να επωμιστούν το έργο της πολιτείας. Ο πολίτης έχει την υποχρέωση να αναδεικνύει το πρόβλημα. Αν δεν υπήρχε η κίνηση του «δεν πληρώνω», δεν είχαν γίνει ποτέ γνωστές οι λεπτομέρειες του τρόπου με τον οποίο οι εθνικοί μας δρόμοι έχουν παραχωρηθεί, δεν θα ήξερε ο κόσμος με ποιον πρόστυχο τρόπο έχει παραχωρηθεί εθνικός πλούτος στα χέρια ιδιωτών. Πως χτίστηκαν αυτά τα εργαλεία για την παραχώρηση του εθνικού μας πλούτου.

-Μήπως απογοητευτήκατε; Διότι είχατε πάρει κάποιες διαβεβαιώσεις ότι με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα άλλαζαν πολλά όπως ότι θα καταργούνταν τα διόδια. -Έτσι όπως το λέτε. Όσο ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ στην αντιπολίτευση και έψαχνε να βρει σκαλοπάτια να πατήσει για να φτάσει στην κορυφή, χρησιμοποιούσε τα κινήματα των πολιτών. Και μόλις πάτησε στην κορυφή, μίσθωσε κάποιου φίλους του κόμματος, έχουν στήσει μ ια ομάδα η οποία έχει αναλάβει φασόν όλα τα κινήματα της χώρας.

-Εσείς λοιπόν, δεν γίνατε σκαλοπάτι για την κορυφή… –Όχι και αισθάνομαι τόσο καλά διότι η ομάδα ποτέ μα ποτέ, δεν έκλεισε την πόρτα σε κανέναν. Την εποχή που κυβερνούσε το ΠΑΣΟΚ τα ακούγαμε από τη ΝΔ και αντιστρόφως. Και τώρα με το ΣΥΡΙΖΑ τα ακούμε από όλους και αυτό με κάνει ιδιαίτερα περήφανο.

Σήμερα τι κάνετε; Καταλάβατε τον πρώην καπνικό σταθμό Κατερίνης και τον μεταμορφώσατε σε εστία αλληλεγγύης; -Κάποτε φροντίζαμε 130 οικογένειες αλλά κι εκεί διαπιστώσαμε ότι προσπαθούν να μας εκμεταλλευτούν. Και πως; Ερχόταν κόσμος με κάρτες από βουλευτικά γραφεία. Πήγαινε κόσμος στα πολιτικά μαγαζάκια όπως πήγαινε πάντα και τους έλεγαν, πάρτε αυτή την κάρτα και πηγαίνετε εκεί στον σταθμό και θα σας βοηθήσουν…

-Πήγαν να οικειοποιηθούν την προσπάθεια σας; Για τα ψηφαλάκια; -Κι όμως. Έτσι ακριβώς όπως τα λέω. Ο καπνικός σταθμός ήταν ένα κτίριο εγκαταλελειμμένο, ένα από τα 5 ιστορικά κτίρια της περιοχής του οποίου οι χώροι ήταν τόσο επικίνδυνοι που αναγκαστήκαμε να καρφώσουμε κάποιες πόρτες μην τυχόν και μπει μέσα κάποιος και του πέσει το ταβάνι στο κεφάλι. Σήμερα, όλοι οι χώροι έχουν ανακαινιστεί με ιδιωτική πρωτοβουλία, με τη βοήθεια των εθελοντών μας, βρήκαμε εμείς τον τρόπο να το ανακατασκευάσουμε και αυτή τη στιγμή έχουμε κοινωνικό ιατρείο, φαρμακείο, παντοπωλείο, ανταλλακτική βιβλιοθήκη, ηλεκτρονικό διαγωνισμό διηγήματος, χαρίζω μια μέρα από το καλοκαίρι μου στο δάσος, χριστουγεννιάτικο χωριό, και θα μπορούσα να σας πω κι άλλα πολλά αλλά θέλω να επιστρέψω στους αποδέκτες του κοινωνικού παντοπωλείο. Εμείς δεν ταΐζουμε, προσφέρουμε στον κόσμο δουλειά, 8 ώρες δουλειά τον μήνα για κάθε οικογένεια. Γίνεται καταμερισμός εργασιών, όπως πχ, βάψιμο τοίχων, κούρεμα γκαζόν,  καθάρισμα, κι όταν στο τέλος του μήνα έχουν συμπληρωθεί οι ώρες τότε παίρνει η οικογένεια 35 κιλά τρόφιμα.

-Πόσους βοηθάτε λοιπόν; Πόσοι περιμένουν από τα δικά σας εθελοντικά προγράμματα; -Αυτή τη στιγμή το φαρμακείο μαςβοηθά 700-750 οικογένειες με φάρμακα τα οποία ο κόσμος τα έχει σπίτι του και δεν ξέρει τι να τα κάνει. Πεθαίνει κόσμος, αλλάζει κανείς την θεραπεία του και αυτά τα φάρμακα μας τα φέρνουν. Όμως πρέπει να πω ότι από τη στιγμή που στήθηκαν τα 5 camps των προσφύγων από πέρσι μέχρι και το τέλους του έτους, αυτά τροφοδοτούνταν από το δικό μας κοινωνικό φαρμακείο. Συνεχίζουμε ακόμα να στέλνουμε φάρμακα στη Θεσσαλονίκη και στην Αθήνα, αλλά και στο καινούριο camp που στήθηκε εδώ στην Κατερίνη.

-Αυτή την εποχή συναγωνίζονται φορείς -δήμοι κλπ -σε λαμπιόνια. Εσείς στην Κατερίνη, τι κάνετε; -Εμείς στολίζουμε κάθε χρονο δέντρο με προιόντα μακράς διαρκείας και δόξα τον θεό, 150 επιχειρήσεις του νομού Πιερίας συμμετέχουν. Κάθε χρόνο υπάρχει λίστα με προϊόντα που χρειαζόμαστε και βγαίνει στο ιντερνέτ. Ο κόσμος που επισκέπτεται το χριστουγεννιάτικο χωριό δεν πληρώνει τίποτα με χρήματα. Το βασικό μας μότο είναι «αφήστε το πορτοφόλι σας στο σπίτι». Έρχεται ο κόσμος, ζητάμε προαιρετικά να φέρει 2 κιλά τρόφιμα και παίρνει μια κάρτα. Με αυτήν μπορεί να έχει μια ζεστή σούπα, ποπ κορν για το παιδί του, φρέσκο ψωμί, φρεσκοστυμμένο χυμό και τα παιδιά παίζουν σε ομαδικά παιχνίδια. Όλος ο στολισμός, η διακόσμηση γίνεται έτσι ώστε να θυμίζει ένα χωριό παραδοσιακό. Όλο το προαύλιο μας είναι στρωμένο με άχυρα, εγώ έτσι το ξέρω το χωριό κι όχι με λαμπιόνια, και Αη Βασίληδες πάνω σε κάτι περίεργα έλκηθρα και βαγονάκια και λούνα Παρκ. 53 σχολικές μονάδες από τον νομό μας, κι όχι μόνο και συνολικά 3,500 χιλιάδες μαθητές θα επισκεφτούν το χριστουγεννιάτικο χωριό της εθελοντικής ομάδας δράσης του νομού Πιερίας και των γιατρών του κόσμου μέσα σε 6 μέρες. Έχουν κλείσει ήδη για να καταλάβετε. Ανοίγουμε 11/12 και κάθε παιδί θα φεύγει με ένα βιβλίο είτε με παιχνίδι. Προσπαθούμε να δείξουμε στον κόσμο ότι πρέπει να διαχωριστούμε από τις καταναλωτικές συνήθειες που έχουμε. Ξέρετε πόσο το ευχαριστιέται ένα παιδάκι όταν κερδίζει ένα μεταχειρισμένο παιχνίδι μόνο του; δεν του το αγόρασε ο παππούς του και να το σπάσει μέσα σε 2 μέρες και να μην γυρίσει να το ξανακοιτάξει.

-Τώρα έχουμε καινούριες παραδόσεις, μαύρης Παρασκευής κλπ. Εσείς επιμένετε ελληνικά. Είπατε 150 επιχειρήσεις, μια ιδιότυπη… “σύμπραξη του ιδιωτικού τομέα και του προσωπικού σας κόπου”… Τι επιχειρήσεις είναι λοιπόν αυτές; -Θα ξεκινήσω από τον μαραγκό και τον επιπλοποιό, που έρχονται να κτίσουν την φάτνη, ο επαγγελματίας  που στήνει την εξέδρα όπου θα τραγουδήσει αφιλοκερδώς η Γλυκερία, η οποία έρχεται μόνο για μια βραδιά για εμάς. Και είναι όπως σας τα λέω όλα. Πάμε στους μεγάλους επιχειρηματίες, μας τροφοδοτούν με πάστα ελιάς, ξύλα, κρασί, φιάλες υγραερίου.

-Παίρνουν κάποια φόρο-ελάφρυνση; Γιατί το κάνουν; –Όχι, αλλά το κάνουν γιατί έχουν πεισθεί. Αυτή η μικρή βοήθεια που θα προσφέρουν θα φτάσει στον τελευταίο άνθρωπο. Ξέρετε τι σημαίνει να μπαίνει μια οικογένεια με 3 παιδιά μέσα στο χριστουγεννιάτικο χωριό και να μην χρειάζεται να ξοδέψει ούτε 1 ευρώ; Να μην έχει το άγχος ο γονιός να του ζητήσει κάτι το παιδί και να μην μπορεί να το πάρει. Είναι μεγάλη υπόθεση. Είναι ακριβώς το ίδιο και τα πλούσια και τα φτωχά παιδιά. Δεν είναι τυχαίο που 53 σχολεία θα το επισκεφτούν. Ξέρετε πως είναι το ένα παιδί να έχει 5 ευρώ στην τσέπη του και το άλλο να μην έχει τίποτα; Να βλέπει το ένα παιδί το άλλο που τρώει; Είναι όλα ίσα μέσα στο δικό μας χωριό…

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.