, Πέμπτη
28 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Το αλάτι… «πέτρωσε» τις σχέσεις Μπουτάρη- Τζιτζικώστα

Λίγοι πόντοι χιόνι και κάτι τόνοι… αλάτι, ήταν η αφορμή για να  ξεσπάσει νέα κόντρα μεταξύ του δημάρχου Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη και του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολου Τζιτζικώστα.
Πρώτος ο Περιφερειάρχης πέταξε το γάντι στον δήμαρχο, για να το σηκώσει ο Γιάννης Μπουτάρης και να του το ξαναπετάξει… Και όλα αυτά την ώρα που δεκάδες χιλιάδες Θεσσαλονικείς ταλαιπωρήθηκαν στην πόλη, αφού έκαναν μέχρι και επτά ολόκληρες ώρες για να φτάσουν από την δουλειά στο σπίτι τους. Πολλά νοικοκυριά έμειναν χωρίς ζεστό νερό και θέρμανση, ενώ άλλα χωρίς καθόλου… νερό, καθώς οι σωληνώσεις πάγωσαν, έσπασαν, οι δεξαμενές στέρεψαν και η υδροδότηση διεκόπη αρκετές μέρες μετά τον ισχυρό χιονιά.
Το χρονικό των δηλώσεων-φωτιά ξεκινάει όταν για την έντονη χιονόπτωση που κάλυψε όλη τη Θεσσαλονίκη και το οδικό δίκτυό της την Τρίτη, ο κ.  Μπουτάρης δήλωσε ότι : «Είναι πολύ δύσκολη η κατάσταση, έχουμε πρόβλημα με τις αλατιέρες, πάγωσαν. Τις είχαμε προετοιμάσει από προχθές και το αλάτι «πέτρωσε. Έχουμε και δεύτερο πρόβλημα με τις υδροφόρες, καθώς το θαλασσινό νερό πάγωσε. Μειώνεται όμως η χιονόπτωση και έχουμε βγάλει φορτηγά του δήμου φορτωμένα με αλάτι που ρίχνουν στους δρόμους».
Χιονοπόλεμος…
Την επόμενη μέρα ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας μιλώντας στον ΣΚΑΙ και ερωτηθείς σχετικά, για το εάν, όντως, παγώνει το αλάτι, απάντησε: «Εδώ, στη Θεσσαλονίκη, επανεφευρίσκουμε τους νόμους της φυσικής και της χημείας. Στη Θεσσαλονίκη παγώνουμε το αλάτι και καίμε το νερό. Σε εμάς (σ.σ. στην περιφέρεια), το αλάτι δεν πάγωσε, γιατί το αλάτι δεν παγώνει» και συνέχισε: «Ενδεχομένως το αλάτι που χρησιμοποιεί ο δήμος Θεσσαλονίκης είναι αλάτι… Ιμαλαΐων». Όπως είπε, το κομφούζιο που επικράτησε στην πόλη ήταν ευθύνη του δήμου, εξηγώντας ότι οι δρόμοι της Θεσσαλονίκης δεν ανήκουν στην περιοχή ευθύνης της ΠΚΜ. «Δεν μπορούσαμε να πάρουμε τα οχήματά μας και να τα στείλουμε στη Θεσσαλονίκη, καθώς θα υπήρχε πρόβλημα στις εθνικές και τις επαρχιακές οδούς», είπε.
Για τις παραπάνω δηλώσεις από την πλευρά του δήμου απάντησε στον κ. Τζιτζικώστα ο αντιδήμαρχος Σπύρος Πέγκας. «Πρόκειται για άστοχες ειρωνείες του περιφερειάρχη απέναντι στον δήμαρχο. Σε τέτοιες στιγμές πρέπει να υπάρχει συνεργασία και συνεννόηση» είπε ο κ. Πέγκας. Στη συνέχεια ο Γ.Μπουτάρης ανακοίνωσε  ότι θα προχωρήσει σε ΕΔΕ για να αποδειχθεί ποιος ευθύνεται για την κατάσταση που επικράτησε. «Θα κάνω μία Ένορκη Διοικητική Εξέταση, για να δω τι δεν πήγε καλά, πού κόλλησε η κατάσταση, εάν ήταν ένα θέμα, το οποίο δε μπορούσαμε να το προβλέψουμε ή να αντιδράσουμε για κάποιον λόγο» είπε. Μετά από αποτίμηση της κατάστασης στις επτά περιφερειακές ενότητες της Κεντρικής Μακεδονίας αναφορικά με το κύμα κακοκαιρίας και την αντιμετώπισή του από το μηχανισμό της Περιφέρειας ο κ. Τζιτζικώστας είπε ότι: «για το κυκλοφοριακό κομφούζιο στο πολεοδομικό συγκρότημα Θεσσαλονίκης, η Περιφέρεια δεν φέρει απολύτως καμιά ευθύνη, διότι δεν είναι στην αρμοδιότητά της το τοπικό οδικό δίκτυο, αλλά στην αρμοδιότητα του δήμου Θεσσαλονίκης. Ο δήμος Θεσσαλονίκης είναι μεγάλος δήμος, έχει τη δυνατότητα να ανταποκριθεί και εάν μπορούσαμε να βοηθήσουμε θα το κάναμε». Ο Γ.Μπουτάρης, ερωτηθείς για την περίπτωση που αποδειχθεί ότι η ευθύνη φτάνει και στον ίδιο αν σκέφτεται να υποβάλει την παραίτησή του, ο δήμαρχος απάντησε κάθετα «βεβαίως»! Παράλληλα , σχολιάζοντας τις δηλώσεις του κ. Τζιτζικώστα για το «αλάτι Ιμαλαΐων» είπε: «Ο κ. Τζιτζικώστας μπορεί να λέει ότι ο δήμαρχος  χρησιμοποιεί αλάτι Ιμαλαΐων, δεν αναφέρει όμως ότι το αλάτι της Περιφέρειας, στο σταθμό του Άγιου Παύλου, είναι πέτρα, ούτε με κομπρεσέρ δεν σπάει. Το αλάτι έχει κάποια υγρασία, απορροφάει υγρασία και όταν πέφτει η θερμοκρασία πετρώνει και το αλάτι».
Βαγγέλης Στολάκης

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.