, Παρασκευή
29 Μαρτίου 2024

search icon search icon

"Το δημόσιο έχασε… 20 δις από τα αυθαίρετα"

“Δεν υπάρχουν σχέδια πολιτικής προστασίας, σοβαρά, όπως έχει η γειτονική μας Ιταλία, που τουλάχιστον όταν υπάρχει ένα ακραίο καιρικό φαινόμενο έστω με ένα sms να ενημερώνονται…”
“H πολιτεία έχει χάσει πάρα πολλά χρήματα από την αυθαίρετη δόμηση, σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουμε από το τεχνικό επιμελητήριο, τα χαμένα είναι δεκαπλάσια από αυτά των νομιμοποιήσεων…” είιπε ο πρόεδρος του ΤΕΕ Κεντρικής Μακεδονίας Πάρις Μπίλλιας στο focus fm και στην Μ. Καραπαναγιωτίδου
“Mε τις τακτοποιήσεις των αυθαιρέτων τα τελευταία χρόνια, οι πολίτες έχουν πληρώσει 2 δις ευρώ. Αν όμως αυτά χτίζονταν με τη νόμιμη διαδικασία η πολιτεία θα είχε έσοδα 20 δις ευρώ. Όσοι το έκαναν παράνομα, δεν πλήρωσαν το ΙΚΑ, φόρους, μελέτες και μηχανικούς” πρόσθεσε ο κ Μπίλλιας “Πάντα ήθελαν τις ψήφους των πολιτών. Δεν είμαστε η μόνη χώρα της Ευρώπης που κάποτε ήμαστε φτωχοί και αναγκαζόμασταν να χτίζουμε αυθαίρετες κατοικίες και συνεχίζουμε Είναι συνυφασμένο με τον Έλληνα. Το σπίτι και το αυτοκίνητο, το ξέρουμε όλοι πολύ καλά. Και για’ αυτό έχουμε αυτά τα προβλήματα. Βέβαια, η κοινωνία προχωράει, η τεχνολογία εξελίσσεται και είναι τουλάχιστον απαράδεκτο την σήμερον εποχή να θρηνούμε θύματα. Δεν υπάρχουν σχέδια πολιτικής προστασίας, σοβαρά, όπως έχει η γειτονική μας Ιταλία, που τουλάχιστον όταν υπάρχει ένα ακραίο καιρικό φαινόμενο έστω με ένα sms να ενημερώνονται…”
Σε ερώτηση για τις ευθύνες και το μπαλάκι των ευθυνών ο κ Μπίλλιας απαντά “Με βάση το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο, την ευθύνη την έχουν οι περιφέρειες. Για να μπορούν όμως να ανταποκριθούν οι περιφέρειες στις ευθύνες που τους μεταφέρει το κράτος, θα πρέπει αντίστοιχα να μεταφέρει κι τους πόρους. Θα σας πω κάτι χαρακτηριστικό για την περιφέρεια της κεντρικής Μακεδονίας, ιδιαίτερα για την περιοχή της Θεσσαλονίκης ειδικότερα από την Χαλκηδόνα μέχρι τον δήμο Θερμαϊκού, υπάρχει ένα masterplan, το οποίο υπολογίζεται στα 130 εκατ. ευρώ, από το ΕΣΠΑ αυτή τη στιγμή καλύπτονται μόλις τα 60 με 80 εκατ. ευρώ οπότε καταλαβαίνετε πως αυτά τα χρήματα δεν επαρκούν ούτε για την κάλυψη της συγκεκριμένης περιοχής όχι όλης της περιφέρειας. Τα χρήματα που έχουμε δεν μπορούν να καλύψουν άμεσα όλες τις ανάγκες. Υπάρχει ιεράρχηση των προβλημάτων και σιγά σιγά να υλοποιούμε τον πρόγραμμα που απαιτείται για την περιφέρεια μας πρώτα και γενικότερα για την υπόλοιπη Ελλάδα. Γενικότερα στα μεγάλα αστικά κέντρα, οι δαπάνες των αντιπλημμυρικών έργων, είναι πολύ υψηλή και δεδομένων των οικονομικών συνθηκών της χώρας αυτά δεν μπορούν να υλοποιηθούν μέσα σε 2 χρόνια. Χρειάζεται ένα βάθος χρόνου δεκαετίας…” Ο κ Μπίλλιας θύμισε επίσης ότι “πριν κάποια χρόνια έγιναν προσπάθειες να γκρεμιστούν κάποια αυθαίρετα αλλά τα κανάλια μαζεύτηκαν εκεί και αντί να αναδεικνύουν το αυθαίρετο αναδείκνυαν το πρόβλημα που δημιουργούταν στον κάτοικο του αυθαιρέτου…”
φωτο αρχείου

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.