, Παρασκευή
29 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Το πιο βρώμικο νησί στον κόσμο: 37 εκατ. πλαστικά κομμάτια σκουπιδιών!

Ένα απομακρυσμένο και ακατοίκητο νησί, το Χέντερσον στον Νότιο Ειρηνικό, ανατολικά της Αυστραλίας κατέχει τον τίτλο του πιο βρώμικου νησιού στον κόσμο.
Σύμφωνα με την ερευνήτρια δρ. Τζένιφερ Λάβερς, από την Τασμανία, στο νησί Χέντερσον, που έχει μόλις 10 χλμ μήκος και 5 χλμ πλάτος έχουν συγκεντρωθεί περίπου 37 εκατομμύρια κομμάτια πλαστικών σκουπιδιών.
«Το νησί Χέντερσον δεν είναι το ειδυλλιακό τοπίο που φαντάζεται κανείς όταν σκέφτεται απομακρυσμένο και ακατοίκητο νησί του Ειρηνικού. Είναι ένα σοκαριστικό και τυπικό παράδειγμα του πώς τα πλαστικά σκουπίδια επηρεάζουν το περιβάλλον σε παγκόσμιο επίπεδο» λέει η Λάβερς.
«Βάσει των δειγμάτων που έχουμε περισυλλέξει από 5 διαφορετικά σημεία του νησιού υπολογίζεται ότι στο νησί υπάρχουν περίπου 17 τόνοι πλαστικών σκουπιδιών, με περισσότερα από 3570 νέα σκουπίδια να ξεβράζονται κάθε μέρα μόνο σε μία παραλία».
Τα περισσότερα από τα σκουπίδια, μάλιστα είναι θαμμένα 10 εκατοστά από την επιφάνεια της παραλίας.
«Τα πλαστικά υπολείμματα αποτελούν κίνδυνο εμπλοκής και κατάποσης για πολλά είδη, δημιουργούν φυσικό φραγμό στα ζώα όπως θαλάσσιες χελώνες και μειώνουν την ποικιλία των ασπόνδυλων ακτών» λέει η Λάβερς, η οποία είναι ειδική ερευνήτρια στο Τμήμα Θαλάσσιων Ανταρκτικών Σπουδών στο Χόμπαρτ.
Πηγή: iefimerida.gr

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.