, Πέμπτη
28 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Το 2ο Ernesto ILLY International Coffee Award είναι γεγονος!

Στις 17 Οκτωβρίου, στην Νέα Υόρκη, πραγματοποιήθηκε το 2nd ERNESTO ILLY INTERNATIONAL COFFEE AWARD, που αποτελεί μια απτή αναγνώριση στο έργο των καλλιεργητών που παράγουν τον καλύτερο καφέ με βιώσιμο τρόπο και την υψηλότερη διάκριση της illycaffè, παγκόσμιου ηγέτη στον καφέ υψηλής ποιότητας και πρωτοπόρο στο άμεσο εμπόριο πράσινου καφέ, προς τους παράγωγούς καφέ.  Πρόκειται για σημαντική τελετή με παρουσία των ίδιων των παραγωγών καφέ και εκπροσώπων αυτών καθώς και δημοσιογράφων από όλο τον κόσμο, με στόχο την ανάδειξη και την επιβράβευση του παραγωγού του καλύτερου καφέ για την illycaffè. Η παρτίδα καφέ με την υψηλότερη βαθμολογία επιλέχθηκε ανάμεσα σε 27 από τις καλύτερες του κόσμου από τη συγκομιδή 2016/2017 προερχόμενες από 9 χώρες.

«Είναι τιμή και ευχαρίστηση να βραβεύουμε τον κύριο Díaz Enamorado για την υψηλή ποιότητα του καφέ, ο οποίος καλλιεργείται με βιώσιμες μεθόδους παραγωγής όπως εξάλλου και όλων των φιναλίστ μας», δήλωσε ο Andrea Illy, Πρόεδρος της illycaffè.
Το Διεθνές Βραβείο Καφέ Ernesto Illy, το οποίο πήρε το όνομά του από τον ιδρυτή της illycaffè, αποτελεί ορόσημο για την εταιρία, η οποία έχει ορίσει ως ακρογωνιαίους λίθους της φιλοσοφίας της την προώθηση της ποιότητας, της περιβαλλοντικής βιωσιμότητας και της ανταλλαγής γνώσης προκειμένου να προσφέρει τον καλύτερο καφέ που μπορεί να παράγει η φύση.
 

Η βράβευση αποτελεί  φυσική εξέλιξη μιας πρωτοβουλίας που από τοπική έγινε διεθνής. Όλα ξεκίνησαν πριν από 3 δεκαετίες στην Βραζίλια, όταν η illycaffè ξεκίνησε ένα πρόγραμμα επιβράβευσης και παροχής κινήτρων σε καλλιεργητές καφέ(Prêmio Brasil de Qualidade do Café para Espresso)., δημιουργώντας ισχυρούς δεσμούς με την τοπική κοινωνία. Σήμερα, η illycaffè με πολύ αυστηρά κριτήρια επιλέγει τους καλύτερους παραγωγούς καφέ Arabica και αγοράζει χωρίς μεσάζοντες. Δημιουργεί και μεταφέρει τεχνογνωσία με στόχο την ποιοτική παραγωγή  πάντα με σεβασμό στο περιβάλλον. Αμείβει δίκαια για την άριστη ποιότητα που παράγουν (κατά μέσο όρο 30% παραπάνω από την τιμή της αγοράς)  ώστε η παραγωγή  τους να είναι βιώσιμη.

Μέσα από σειρά τυφλών γευσιγνωσιών, ανεξάρτητη διεθνής κριτική επιτροπή αξιολόγησε τις κορυφαίες παρτίδες καφέ. Η επιτροπή αποτελούνταν από τους:
Mark Pendergrast (Πρόεδρος της Κριτικής Επιτροπής) Αμερικανός συγγραφέας
Caterina Ceraudo: Η Caterina Ceraudo είναι η σεφ πίσω από το βραβευμένο με αστέρι Michelin εστιατόριο Dattilo, στην Καλαβρία της Ιταλίας.
Pino Cuttaia: Ο Pino Cuttaia είναι ο διάσημος σεφ που βρίσκεται στο τιμόνι του εστιατορίου La Madia, στην Licata της Ιταλίας.  Ο σεφ, γνωστός για τις πρωτοπόρες ιδέες του σε ότι αφορά τη σικελική κουζίνα, έχει βραβευθεί με δύο αστέρια Michelin.
Kerri Goodman: Ιδρύτρια και εκδότρια του περιοδικού CoffeeTalk,
Richard Martin: Ο Richard Martin είναι διευθυντής σύνταξης του Food Republic.
 
Denise Mazzei: Η Denise Mazzei είναι επίκουρη καθηγήτρια διοίκησης επιχειρήσεων στο Culinary Institute of America, και απόφοιτος του ίδιου ινστιτούτου.
 
Josimar Melo: Δημοσιογράφος τροφίμων και κρασιού για την κορυφαία βραζιλιάνικη εφημερίδα Folha de S. Paulo, ο Josiman Melo εκδίδει έναν περιζήτητο ετήσιο οδηγό γαστρονομίας για το Σάο Πάολο, και προεδρεύει στην κριτική επιτροπή της Λατινικής Αμερικής για τα 50 Καλύτερα Εστιατόρια του Κόσμου.
 
Fernando Arturo Osorio Rodriguez: Διευθυντής Ποιότητας της εταιρείας Almacafe S.A. – FNC στην Κολομβία και διορισμένος στην Εθνική Ομοσπονδία Καλλιεργητών Καφέ Κολομβίας, ο Rodriguez έχει βαθιές γνώσεις σε ότι αφορά τις πολυάριθμες φυσικές και αισθητηριακές ιδιότητες του καφέ.
 
Ansha Yassin Suileman: Με έδρα της την Αιθιοπία, η Ansha Yassin Suileman είναι διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας CO QUA trading plc. Είναι ειδικός του καφέ σε όλες τις πτυχές του προϊόντος, ειδικεύοντας στην επιθεώρηση της ποιότητας του καφέ, μεταξύ άλλων δεξιοτήτων.
 
Όσον αφορά στο νικητή η ιστορία ξεκινά τo 1966 όταν o Díaz Enamorado και η σύζυγός του, Daysi Clemencia Reyes, άρχισαν να καλλιεργούν καφέ στο χωριό El Chimizal στην περιοχή Erandique, με αρχική καλλιεργήσιμη έκταση περίπου 1,5 εκτάριο. Σήμερα ο κος. Enamorado ανήκει στο πάνθεο των παραγωγών illycaffè!
Παράλληλα με την Ονδούρα, διαγωνίστηκαν και παρτίδες καφέ από Βραζιλία, Κολομβία, Κόστα Ρίκα, Αιθιοπία, Γουατεμάλα, Ινδία, Νικαράγουα και Ρουάντα, έπειτα από εξονυχιστική ανάλυση στο Εργαστήριο Ποιότητας της  illycaffè  στην Τεργέστη της Ιταλίας, όπου και εδρεύει η εταιρεία. Ο καφές των 9 φιναλίστ πρόκειται να αποτελέσει μέρος του χαρμανιού illy, γνωστό εδώ και δεκαετίες για την ισορροπημένη γεύση, το ευρύ αρωματικό προφίλ και τη σταθερά υψηλή ποιότητα του.
Για την illycaffè
Η illycaffè είναι μια ιταλική οικογενειακή επιχείρηση, η οποία ιδρύθηκε στην Τεργέστη το 1933 και από τότε δεσμεύεται να προσφέρει τον καλύτερο καφέ στον κόσμο. Ο illy είναι η  πιο αναγνωρίσιμη μάρκα καφέ, δημιουργώντας το 100% Arabica μοναδικό χαρμάνι illy από 9 από τις καλύτερες επιλογές Arabica του κόσμου. Κάθε μέρα σερβίρονται περισσότερα από 7 εκατομμύρια φλιτζάνια καφέ σε περισσότερες από 140 χώρες στα καλύτερα καφέ, εστιατόρια, ξενοδοχεία και σε γραφεία και σε σπίτια. Ο illy έχει γίνει το πρότυπο για τον καφέ espresso, και χάρη σε τρεις σημαντικές καινοτομίες θεωρείται ηγέτης στην επιστήμη και την τεχνολογία του καφέ. Με την απονομή του πρώτου «Βραβείου Ernesto Illy για την ποιότητα του καφέ espresso» το 1991 στη Βραζιλία, ο illy επίσης πρωτοστάτησε στο μοντέλο του άμεσου εμπορίου, στην ανταλλαγή τεχνογνωσίας και στην πληρωμή υψηλότερης τιμής για την καλύτερη ποιότητα καφέ, βασιζόμενη στις σχέσεις που διέπονται από τις αρχές της βιώσιμης ανάπτυξης. Η εταιρεία επίσης ίδρυσε το Πανεπιστήμιο του Καφέ με στόχο την καλλιέργεια και διάδοση της κουλτούρας της, παρέχοντας ολοκληρωμένη ακαδημαϊκή και πρακτική εκπαίδευση για καλλιεργητές καφέ, barista και λάτρεις του καφέ ώστε να καλυφθούν όλες οι πτυχές του προϊόντος. Η εταιρία επιδιώκει την αισθητική σε ό,τι κάνει και έχει αναπτύξει βαθιά σχέση με τον κόσμο της τέχνης ξεκινώντας από το λογότυπό – σχεδιασμένο από τον καλλιτέχνη James Rosenquist – ως τη διάσημη συλλογή φλιτζανιών Art Collection, η οποία αποτελείται από περισσότερα από 100 φλιτζάνια σχεδιασμένα από διεθνείς καλλιτέχνες. Το 2016, η εταιρεία απασχόλησε 1,269 άτομα και παρουσίασε ενοποιημένα έσοδα ύψους 460 εκατομμυρίων ευρώ. Υπάρχουν περίπου 230 καταστήματα και monobrand illy καταστήματα σε 43 χώρες.

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.