, Πέμπτη
28 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Το… 56% των ασθενών στην Ελλάδα καταφεύγει στο ΘΕΑΓΕΝΕΙΟ-Τρεις άνθρωποι του μιλούν στην KARFITSA

Ο καρκίνος… νικιέται, εάν διαγνωστεί εγκαίρως! Αυτό είναι το µήνυµα που στέλνουν τρεις άνθρωποι του  ΘΕΑΓΕΝΕΙΟΥ Αντικαρκινικού Νοσοκοµείου Θεσσαλονίκης, το οποίο αν και µετρά δεκάδες προβλήµατα, όπως άλλωστε τα περισσότερα δηµόσια νοσηλευτικά ιδρύµατα της χώρας, κάνει… θαύµατα στην ίαση αλλά και στην πρόληψη όλων των µορφών καρκίνων.
Του Βαγγέλη Στολάκη
Η ιστορία του συγκεκριµένου νοσοκοµείου ξεπερνά τα… 270 χρόνια, ενώ καλύπτει ιατρικές ανάγκες των κατοίκων της Μακεδονίας, της Θράκης και της Θεσσαλίας και παράλληλα επιδεικνύει µια πλούσια εξωστρεφή δραστηριότητα. Σύµφωνα µε  στοιχεία του υπουργείου Υγείας, το 2014 στα Ογκολογικά Νοσοκοµεία του Εθνικού Συστήµατος Υγείας εξυπηρετήθηκαν συνολικά… 350.366 ασθενείς, εκ των οποίων οι 198.142 ήταν  στο ΘΕΑΓΕΝΕΙΟ! Αυτό σηµαίνει ότι από όλη τη χώρα το 56% των ασθενών ζήτησε βοήθεια από το προσωπικό του συγκεκριµένου νοσοκοµείου της Θεσσαλονίκης. Για την ίδια χρονιά στο ΘΕΑΓΕΝΕΙΟ νοσηλεύτηκαν 53.000 ασθενείς, ενώ στον «Άγιο Σάββα» της Αθήνας – που κατατάσσεται στη δεύτερη θέση-  µόλις 31.975 ασθενείς µε µέση διάρκεια νοσηλείας 1,90 ηµέρες (όταν το αµέσως επόµενο ογκολογικό νοσοκοµείο είχε µέση διάρκεια νοσηλείας 3,33 ηµέρες!)
Τρεις άνθρωποι του νοσοκοµείου µε τις ελπιδοφόρες επεµβάσεις µιλούν στην Karfitsa και εξηγούν τι έχουν κάνει ως… «εχθροί  και διώχτες του καρκίνου». Ο πρ. βουλευτής της ΝΔ και εδώ και χρόνια εµβληµατική µορφή στο ΘΕΑΓΕΝΕΙΟ στην αντιµετώπιση και εξάλειψη της επάρατου νόσου, Γιώργος Συµπιλίδης θυµάται την πρώτη στιγµή που πέρασε το κατώφλι του ιστορικού νοσοκοµείου «Η περίπτωση µου είναι κάπως ιδιόρρυθµη. Είχα κάνει το… come back στην ιατρική µετά την πολιτική.  Ήµουν διστακτικός γιατί ήµουν γνωστός και δεν… έπρεπε να κάνω κάποιο λάθος κι έτσι ασχολήθηκα διπλά µε το αντικείµενο µου. Ξανακάθισα και ξαναδιάβασα τα… πάντα σχετικά µε το αντικείµενο της δουλειάς µου. Αναζήτησα επίµονα και για καιρό όλη τη  βιβλιογραφία, πήρα µέρος  σε διεθνή συνέδρια ξαναείδα όλο το φάκελο του καρκίνου σε Ελλάδα και εξωτερικό, ώστε  να φτάσω στο σηµείο που οφείλει  να βρίσκεται ένας ολοκληρωµένος γιατρός. Άλλωστε η  χειρουργική είναι τέχνη» είπε ο γνωστός χειρουργός. Ο  κ. Συµπιλίδης υπηρέτησε τα τελευταία 17 χρόνια στο ΘΕΑΓΕΝΕΙΟ, διετέλεσε διευθυντής του Β’ Χειρουργικού Τοµέα Ογκολογικού Μαστού και έσωσε όπως µας λένε συνεργάτες και µαθητές του χιλιάδες γυναίκες!
Αξίζει να σηµειωθεί ότι «το νοσοκοµείο λειτουργεί και ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις των καιρών εξαιρετικά καλά, παρά την οικονοµική κρίση. Ο αγώνας που δίνουν καθηµερινά οι εργαζόµενοι του ΘΕΑΓΕΝΕΙΟ είναι µεγάλος και αυταπόδεικτος τόσο από την προσέλευση των ασθενών όσο και από τα αποτελέσµατα των επεµβάσεων.  Εξυπηρετούν χιλιάδες ασθενείς που έρχονται από όλη την Ελλάδα γιατί στο ΘΕΑΓΕΝΕΙΟ έγινε και γίνεται δουλειά…» αναφέρει ο κ. Συµπιλίδης.  Σύµφωνα µε τον ίδιο στο τµήµα όπου ήταν επικεφαλής την τελευταία πενταετία, ο αριθµός των χειρουργείων ξεπέρασε τα 11.000 το χρόνο. «Ο κόσµος που δέχονται τα εξωτερικά ιατρεία του τµήµατός µου ξεπερνούν τις… 160.000 ετησίως» λέει.
Ρεκόρ εξετάσεων, επεµβάσεων και… ιάσεων
Περήφανη για το έργο της κινητής µονάδας µαστογραφίας του Θεαγενείου δηλώνει στην Karfitsa και η πρώην διοικητής του, Λιάνα Κουρτέλη-Ξουρή. Σύµφωνα µε την ίδια το 2013 το σύνολο των εξετάσεων και των ψηλαφήσεων που έγιναν ήταν 613, ενώ την ίδια χρονιά πραγµατοποιήθηκαν 384 µαστογραφίες. Το 2014 οι εξετάσεις ήταν 1.754 και οι µαστογραφίες 679. Η κινητή µονάδα µαστογραφίας επισκέφτηκε µεταξύ άλλων περιοχές όπως: Κουφάλια, Χαλάστρα, Σιάτιστα, Βελβεντό, Ξάνθη, Κοµοτηνή, Κιλκίς, Πολύκαστρο, Γουµένισσα, Σταυρό, Μουδανιά, Κασσανδρεία, Ορεστιάδα, Δροσερό, Δενδροπόταµο, Διαβατά, Πιερία, Αµύνταιο, Φλώρινα, Αξιούπολη κ.α.  «Τα 2/3 των ασθενών από την ελληνική επικράτεια έρχεται στο Θεαγένειο γιατί διαθέτει εµπειρία, εξειδίκευση, ισχυρό brand name και διασύνδεση µε την κοινωνία. Αυτό το κάνει µοναδικό» υποστηρίζει στην Karfitsa η κ. Κουρτέλη- Ξουρή. «Το Θεαγένειο είναι το µοναδικό στην Βόρεια Ελλάδα. Λειτουργεί ως νοσηλευτική οντότητα για περισσότερα από 270 χρόνια» λέει. Αναφερόµενη στα προβλήµατα του νοσοκοµείου ιεραρχεί ως πρώτο το κτιριακό. «Το κτίριο µεγάλωσε και ξεπέρασε το προσδόκιµο όριο ζωής του» αναφέρει χαρακτηριστικά. Στα θετικά του νοσοκοµείου η πρώην διοικητής του τοποθετεί πρώτο πρώτο τον επαγγελµατισµό των περίπου 800 εργαζοµένων του. «Το προσωπικό είναι λίγο» σχολιάζει και υποστηρίζει πως «το Θεαγένειο δεν είναι το οποιοδήποτε νοσοκοµείο». Καταλήγει στέλνοντας το µήνυµα πως «το παν για την αντιµετώπιση του είναι η πρόληψη».  Από την πλευρά του, ο Γιάννης Δελπέρης, τοµεάρχης του χειρουργικού τοµέα της νοσηλευτικής υπηρεσίας υποστηρίζει πως: «πρόκειται για ένα νοσοκοµείο που δέχεται ασθενείς από όλη την Ελλάδα και ειδικεύεται στις ογκολογικές επεµβάσεις». Σύµφωνα µε τον κ. Δεµπέρη «το νοσηλευτικό και το ιατρικό προσωπικό κάνουν µεγάλες προσπάθειες για να ανταποκριθούν στο φόρτο εργασίας». Όπως υποστηρίζει κάθε χρόνο γίνονται περίπου 8.000 επεµβάσεις. «Το παν για την αντιµετώπιση του καρκίνου είναι η πρόληψη. Οι ασθενείς που έρχονται σε εµάς µας εµπιστεύονται γιατί είµαστε εξειδικευµένο νοσοκοµείο» υποστηρίζει και αναφέρει πως «η χειρουργική εκτός από επιστηµονικές γνώσεις είναι ικανότητα και τέχνη. Ασχολούνται  µε αυτή άνθρωποι που είναι προικισµένοι» καταλήγει ο κ. Δελπέρης.
«Τα µεγαλύτερα προβλήµατα του µεγαλυτέρου αντικαρκινικού νοσοκοµείου της χώρας είναι η υποστελέχωση, η έλλειψη υλικών, η απουσία ενιαίας πολιτικής στην υγεία, η έλλειψη ορθολογικής κατανοµής των µονάδων υγείας και οι µισθοί των νοσηλευτών και των υπαλλήλων που είναι δυσανάλογοι του φόρτου εργασίας» όπως µας λέει ο κ Συµπιλίδης. «Το νοσοκοµείο που βρίσκεται στην καρδιά της Μακεδονίας εξυπηρετεί όλη την Ελλάδα. Πρέπει η πολιτεία να ρίξει βάρος στα θέµατα του. Το προσωπικό πρέπει να αλλάζει  τακτικά γιατί η επιστήµη και η τεχνολογία προχωρούν… Πρέπει να διαθέτει γνώστες και ειδικούς προκειµένου να παρέχουν υψηλές υπηρεσίες υγείας. Ο καρκίνος νικιέται όταν υπάρχει πρόληψη. Ο έλεγχος σώζει ζωές. Για το λόγο αυτό πρέπει να γίνεται τακτικός έλεγχος από ειδικούς γιατρούς. Όταν ο καρκίνος διαπιστώνεται έγκαιρα υπάρχει και ίαση». Στα τόσα χρόνια σκληρής δουλειάς, λέει ο κ Συµπιλίδης, «βιώσαµε τον ανθρώπινο πόνο καθηµερινά και αγόγγυστα. Όµως  είδαµε νέους ανθρώπους µε καρκίνους που σώθηκαν λόγω προληπτικού ελέγχου, είδαµε το θαύµα της ιατρικής και της ζωής. Αυτό που µας γέµισε… ευχαριστώ και πολλά χαµόγελα».

Γ. Συμπιλίδης στη κινητή μονάδα μαστογραφίας

«Ακίνητη… κινητή  µονάδα µαστογραφίας!»
Ιδιαίτερη αναφορά κάνει ο κ. Συµπιλίδης στη  λειτουργία της κινητής µονάδας µαστογραφίας του ΘΕΑΓΕΝΕΙΟΥ που ωστόσο τα τελευταία χρόνια παραµένει ακινητοποιηµένη! «Ο καρκίνος του µαστού δεν µπορεί να βρει την… ησυχία του, τουλάχιστον από εµάς. Είµαστε εχθρός και διώχτης του. Η προσπάθεια που γίνεται από όλους είναι µεγάλη. Η προσφορά στον άνθρωπο µε την οικονοµική κρίση που ζούµε αναγνωρίζεται από όλους και αυτό µε συγκινεί ιδιαίτερα. Ο δε φόρτος είναι µεγάλος και δυσανάλογος της δυναµικής του νοσοκοµείου. Το σηµαντικό που πρέπει να γνωρίζουµε είναι ότι ο καρκίνος δεν αγγίζει µόνο το σώµα αλλά και την ψυχή του ανθρώπου. Θεραπεύοντας το σώµα, θεραπεύεις και την ψυχή. Η δε κινητή µονάδα, αποτελεί δείγµα της εξωστρέφειας του νοσηλευτικού ιδρύµατος, µε µεγάλη συνεισφορά στην ελληνική κοινωνία. Ωθήσαµε τον κόσµο στον προληπτικό έλεγχο. Όλη η δράση της κινητής µονάδας κυρίως τα Σαββατοκύριακα στηριζόταν στον εθελοντισµό των γιατρών. Επισκεφτήκαµε πολλές περιοχές από τον Έβρο µέχρι τη Θεσσαλία αλλά τώρα σταµάτησαν αυτά…».
Στο «κατώφλι» του… τρίτου αιώνα
Το Αντικαρκινικό Νοσοκοµείο Θεσσαλονίκης ΘΕΑΓΕΝΕΙΟ, µε δυο και πλέον αιώνες ιστορικής διαδροµής, συνεχούς προσφοράς, υπήρξε «το Νοσοκοµείο της Ελληνικής Ορθοδόξου Κοινότητας», που ονοµάστηκε «ΧΑΡΙΣΕΙΟ» προς τιµήν του ευεργέτη του Θεογένους Χαρίση, ο οποίος το 1863 άφησε µε διαθήκη το µεγαλύτερο µέρος της περιουσίας του στην Ελληνική Κοινότητα για το Νοσοκοµείο. Το κτίριο καταστράφηκε ολοσχερώς το 1890 και άρχισε να κτίζεται το 1891-92. Ολοκληρώθηκε το 1895 ως γενικό Παθολογικό. Το 1957 µετατράπηκε σε πρότυπο Ειδικό Αντικαρκινικό Ινστιτούτο και το 1963 εγκαινιάστηκε το πρώτο κτήριο µε Γενικό Διευθυντή τον καθηγητή Αλ. Συµεωνίδη. Το 1975 λειτούργησε για πρώτη φορά η Νοσηλευτική πτέρυγα. Το 1985 το ΘΕΑΓΕΝΕΙΟ καθίσταται ΝΠΔΔ και εντάσσεται στο Ε.Σ.Υ.. Λίγο αργότερα οργανώνεται το Κέντρο Προληπτικής Ιατρικής και το 2001 εντάσσεται στο Α΄ ΠΕ.Σ.Υ. Σήµερα καλύπτει ιατρικές ανάγκες των κατοίκων της Μακεδονίας, της Θράκης και της Θεσσαλίας.

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.