, Πέμπτη
28 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Το Brexit βάζει τέλος στην ελεύθερη μετακίνηση πολιτών

REUTERS/PETER NICHOLLS

Τέλος στην ελεύθερη μετακίνηση πολιτών, μεταξύ της Μεγάλης Βρετανίας και των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, πρόκειται να μπει τον Μάρτιο του 2019, όταν δηλαδή η χώρα βρεθεί κι επίσημα εκτός ΕΕ.
Η κοσμοϊστορική αυτή αλλαγή προκύπτει μετά από δηλώσεις του εκπροσώπου της Βρετανίδας πρωθυπουργού, Τερέζα Μει. Ο εκπρόσωπος διευκρίνισε ωστόσο ότι η κυβέρνηση επεξεργάζεται κάποιες προτάσεις για τα δικαιώματα των Ευρωπαίων πολιτών στην μετά το Brexit εποχή.
«Κάποιες ρυθμίσεις του μεταναστευτικού συστήματος θα υποβληθούν εν ευθέτω χρόνω, θα ήταν λάθος να κάνουμε εικασίες για το τι θα περιλαμβάνουν αυτές ή να εισηγηθούμε ότι η ελεύθερη μετακίνηση θα συνεχίσει όπως ακριβώς είναι», είπε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος της Μέι.
Η θέση της κυβέρνησης για το Brexit παραμένει αμετάβλητη, «όπως ακριβώς έχει εκφραστεί από την πρωθυπουργό τον Ιανουάριο», ξεκαθάρισε ο εκπρόσωπος της Μέι, θέλοντας να βάλει φρένο στις εικασίες που δημιουργήθηκαν έπειτα από μια σειρά αντιφατικών δηλώσεων κυβερνητικών στελεχών το τελευταίο διάστημα.
Παράλληλα επεσήμανε πως υπάρχει ευρεία συναίνεση μεταξύ κυβέρνησης και υπουργικού συμβουλίου για το ότι η διαδικασία θα πρέπει να είναι όσο γίνεται ομαλότερη. Σε ό,τι αφορά την φορολογική πολιτική αυτή παραμένει υπό αξιολόγηση, ωστόσο, όπως δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος η Βρετανία εστιάζει στην εξασφάλιση μιας καλής συμφωνίας για τη Βρετανία στην εποχή μετά την αποχώρηση από την Ε.Ε.
Οι λεπτομέρειες για την μετά το Brexit περίοδο αποτελούν αντικείμενο διαπραγμάτευσης, με μια «έτοιμη» λύση να μην είναι στα πλάνα της Βρετανίας, πρόσθεσε ο εκπρόσωπος της πρωθυπουργού Μέι.

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.