, Πέμπτη
28 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Το… "GAME OF THRONES" του δήμου Θεσσαλονίκης!

του Βαγγέλη Στολάκη
«Θα γίνω αντιδήμαρχος!» είπε δημοτικός σύμβουλος Θεσσαλονίκης στην τελευταία συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου σε συνάδελφό του άλλης παράταξης. «Ο Μπουτάρης το ξέρει» τον ρώτησε ο συνομιλητής του, σκωπτικά. Τις τελευταίες ημέρες σενάρια επί σεναρίων, πηγαδάκια, μυστικές συναντήσεις, σούσουρα, ανακοινώσεις επί ανακοινώσεων, επιστολές κ.α. καλά κρατούν στη Β. Γεωργίου Α’ 1. Και το ενδιαφέρον όλων, κυρίως των στελεχών της «Πρωτοβουλίας» είναι στραμμένο σε αυτούς που έρχονται και σε αυτούς που φεύγουν. «Ή καλύτερα σε εκείνους τους οποίους θα επιλέξει ο Γιάννης Μπουτάρης για να οδηγηθεί στις εκλογές του 2019 και σε εκείνους που θα αφήσει πίσω» όπως παρατηρεί στην KARFITSA έμπειρος αυτοδιοικητικός.
Σύμφωνα με πληροφορίες ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης αναμένεται να εξαντλήσει το χρονικό περιθώριο που του δίνει ο νόμος για να ανακοινώσει τις αλλαγές στις οποίες θα προχωρήσει στο σχήμα της διοίκησης του δήμου Θεσσαλονίκης αλλά και στα πρόσωπα εκείνα που θα τοποθετηθούν επικεφαλής σε νομικά πρόσωπα του δήμου. Την περασμένη βδομάδα ο Γιάννης Μπουτάρης στο πλαίσιο της «Διπλωματίας των Πόλεων» βρέθηκε στο Τελ Αβίβ, ενώ τις επόμενες ημέρες μεταβαίνει στην Γερμανία. Αυτό σημαίνει πως οι όποιες ανακοινώσεις θα γίνουν μόλις επιστρέψει από τα ταξίδια.
Στενοί συνεργάτες του Μπουτάρη εκτιμούν ότι ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης εξαντλεί όλα τα χρονικά περιθώρια για δυο λόγους. Αρχικά θέλει με τους χειρισμούς του να ρίξει τους τόνους που το τελευταίο διάστημα ανέβηκαν στο εσωτερικό της «Πρωτοβουλίας» και δεύτερον να δει όλα τα… πιθανότερα σενάρια του ανασχηματισμού που θα «παίξουν» στις εφημερίδες και τα ΜΜΕ και εκ των υστέρων με τις τελικές του αποφάσεις να τα διαψεύσει.
Οι συναντήσεις
Όπως γνωρίζουμε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης το περασμένο διάστημα πραγματοποίησε κατ’ ιδίαν συναντήσεις με τα στελέχη της διοίκησης και τους δημοτικούς συμβούλους της παράταξής του προκειμένου να… βολιδοσκοπήσει τις προθέσεις τους. Στους συνομιλητές του ανακοίνωσε επίσης ποιοι μένουν και ποιοι φεύγουν. Πρόκειται για… μασάζ του δημάρχου στους δημοτικούς του συμβούλους μετά τις έντονες αντιδράσεις που προκάλεσε η υπόθεση με τους διαγωνισμούς της Καθαριότητας.
Ποιοι μένουν, ποιοι φεύγουν
Σύμφωνα με τα σενάρια των τελευταίων ωρών ο Γιάννης Μπουτάρης αναμένεται να αφαιρέσει αρμοδιότητες από τον αντιδήμαρχο Τεχνικών ‘Εργων, Περιβάλλοντος και Καθαριότητας, Θανάση Παππά. Εκτιμάται πως θα δώσει ένα τμήμα του  χαρτοφυλακίου του σε άλλον αντιδήμαρχο, ενώ «παίζει» και το όνομα του γενικού γραμματέα Θωμά Ψαρρά για την ανάληψη των συγκεκριμένων αρμοδιοτήτων.
Στο επόμενο σχήμα της διοίκησης όπως άλλωστε άφησε και η ίδια μέσω επιστολής της να εννοηθεί, θα συμμετέχει το στέλεχος του «Ποταμιού» Άννα Αγγελίδου. Η κ. Αγγελίδου μέχρι πρότινος ήταν πρόεδρος των ΚΑΠΗ, θέση την οποία λαμβάνει ο Στέλιος Λιακόπουλος. Η κ. Αγγελίδου μάλιστα σε μια επιστολή της στα μέλη του διοικητικού συμβουλίου των ΚΑΠΗ αναφέρει μεταξύ άλλων: «πριν από την ανάληψη των νέων μου καθηκόντων αισθάνομαι την ανάγκη ως απερχόμενη πρόεδρος να σας αποχαιρετήσω και να σας ευχαριστήσω από καρδιάς για την δημιουργική και επιτυχημένη συνεργασία μας». Και λίγο πιο κάτω σημειώνει: «Κλείνοντας θα ήθελα να δηλώσω ότι και από τη νέα μου θέση θα είμαι κοντά σας για οποιαδήποτε νέα συνεργασία». «Προφανώς και η νέα θέση της κ. Αγγελίδου θα είναι θέση αντιδημάρχου» σχολίαζε στην KARFITSA συνεργάτης του δημάρχου, συμπληρώνοντας: «γιατί δεν περίμενε όμως πρώτα τις ανακοινώσεις από τον δήμαρχο; Μήπως ήθελε να προλάβει καταστάσεις;» έλεγε η ίδια πηγή.
Ομιχλώδες είναι το τοπίο σε ό,τι αφορά την αντιδημαρχία Οικονομικών. Ο Γιάννης Μπουτάρης συναντήθηκε με την Γιούλη Ρανέλλα, ωστόσο οι δυο τους βρίσκονται σε διαβούλευση για το εάν θα παραμείνει ή όχι στην εν λόγω θέση. Σε περίπτωση παραμονής Ρανέλλα τότε ο Πέτρος Λεκάκης θα παραμείνει αντιδήμαρχος Ανάπτυξης, διαφορετικά θα γίνει… υπεραντιδήμαρχος Οικονομικών.
Στη θέση της φαίνεται πως παραμένει και η Μαρία Πασχαλίδου ως πρόεδρος της Κοινωφελούς Επιχείρησης δήμου Θεσσαλονίκης γιατί είναι κάτι παραπάνω ικανοποιημένος από το έργο της,  ενώ πρόεδρος στην ΔΕΠΘΕ ακούγεται πως αναλαμβάνει ο πρώην πρόεδρος των ΚΑΠΗ, Λάζαρος Ζαχαριάδης. Στις θέσεις τους, με τα μέχρι στιγμής δεδομένα φαίνεται πως παραμένουν οι: Καλυψώ Γούλα, Σπύρος Πέγκας, Έλλη Χρυσίδου, Νίκος Φωτίου και Λίνα Λιάκου, η οποία ωστόσο ακούγεται πως θα αναλάβει και άλλα καθήκοντα.
 
 
 

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.