, Παρασκευή
29 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Τραγωδία – Νότια Κορέα: Στην επιφάνεια το πλοίο Sewol που βυθίστηκε πριν 3 χρόνια (ΦΩΤΟ)

Τρία χρόνια έχουν περάσει από την τραγωδία στη Νότια Κορέα, όπου πάνω από 300 άνθρωποι, και κυρίως μαθητές λυκείου, έχασαν την ζωή τους, όταν το πλοίο Sewol ανατράπηκε και βυθίστηκε, γεγονός που χαρακτηρίστηκε ως μία από τις χειρότερες ναυτικές καταστροφές στην ιστορία της χώρας.
Το πλοίο αυτό έπειτα από τρία χρόνια ανασύρεται στην επιφάνεια, μπροστά στα μάτια αρκετών συγγενών που έχασαν αγαπημένα τους πρόσωπα στην τραγωδία. «Βλέπω το Sewol και πάλι, δεν μπορώ να περιγράψω πώς νιώθω τώρα» δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων AFP, η Χονγκ-Hwan, της οποίας η 16χρονη κόρη σκοτώθηκε στο ατύχημα. Το σώμα του άτυχου κοριτσιού δεν έχει βρεθεί.
Μία ακόμα μητέρα, η Lee Keun-Hui, είπε «Ραγίζει η καρδιά μου που βλέπω το πλοίο να ανεβαίνει. Η κόρη μου έχει παγιδευτεί σε ένα τέτοια βρώμικο, σκοτεινό μέρος για όλα αυτά τα χρόνια».
«Οι οικογένειες θέλουν απαντήσεις, θέλουν μια ενδελεχή έρευνα για το τι συνέβη και γιατί τόσοι πολλοί άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε αυτό το καταστροφικό πλοίο,» αναφέρει ο ανταποκριτής του Al Jazeera, Yaara Bou Melhem, από το Jindo.
reuters1
Η ναυαγιαίρεση του πλοίου ήταν ουσιαστικά μία διεκδίκηση των οικογενειών των θυμάτων. Εννέα πτώματα, που δεν βρέθηκαν ποτέ, μπορεί να εξακολουθούν να βρίσκονται παγιδευμένα εκεί.
Περίπου 450 άνθρωποι συμμετέχουν στην επιχείρηση, με το πλοίο να βρίσκεται 40 μέτρα κάτω από τα κύματα στα ανοικτά της Νοτιοδυτικής Κορέας. Το οχηματαγωγό ζυγίζει μεταξύ 8.000 και 8.500 τόνων, μαζί με τη λάσπη που έχει συγκεντρωθεί στο εσωτερικό του.
epa
Το πλοίο Sewol, ήταν υπερφορτωμένο και ταξίδευε πολύ γρήγορα, όταν σε μια στροφή ανατράπηκε και βυθίστηκε κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού-ρουτίνας στα ανοικτά της νοτιοδυτικής ακτής στις 16 Απριλίου 2014.
Η καταστροφή του πλοίου αποτέλεσε τεράστιο πλήγμα για τον ηγέτη Παρκ Γκέουν-χε, του οποίου η απόλυση επιβεβαιώθηκε από ανώτατο δικαστήριο της Σεούλ μόλις πριν από δύο εβδομάδες.
Οι έρευνες για την καταστροφή κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οφείλεται σε μεγάλο βαθμό ανθρώπινο λάθος – το σωρευτικό αποτέλεσμα από τον παράνομο επανασχεδιασμό, ένα υπερφορτωμένο φορτίο, άπειρο πλήρωμα και μια αμφισβητήσιμη σχέση μεταξύ των εφοπλιστών και τις ρυθμιστικές αρχές του κράτους.
Ακόμα κι αν το σκάφος πήρε περίπου τρεις ώρες για να βυθιστεί, πολλοί από τους επιβαίνοντες ποτέ δεν άκουσαν ποτέ κανένα σκοπό εκκένωσης, ενώ το πλήρωμα ήταν από τους πρώτους που ξέφυγαν από την ασφάλεια.
Ο καπετάνιος Lee Jun-Seok καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη για «ανθρωποκτονία εκ προθέσεως εξ αμελείας» και 14 άλλα μέλη του πληρώματος έλαβαν όρους που κυμαίνονται από δύο έως 12 έτη.
Φώτο: EPA, Reuters

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.