, Παρασκευή
29 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Τραγωδία στη Μαύρη Θάλασσα – Συνετρίβη Τουπόλεφ με 93 επιβαίνοντες (ΒΙΝΤΕΟ)

Φωτογραφίες από το αρχείο του ΑΠΕ-ΜΠΕ, ψηφιακά επεξεργασμένες.

Ρωσικό στρατιωτικό αεροσκάφος με 93, τελικά, επιβαίνοντες, μεταξύ των οποίων τα μέλη μιας χορωδίας του στρατού, που είχε προορισμό τη Συρία συνετρίβη σήμερα το πρωί στη Μαύρη Θάλασσα λίγο μετά την απογείωσή του, ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.
Σε 24ωρη βάση θα συνεχιστούν οι έρευνες για την αναζήτηση και ανάσυρση των θυμάτων στη Μαύρη Θάλασσα αφού η περιοχή θα φωτίζεται από ισχυρούς προβολείς από τη στεριά, από ελικόπτερα, drones και από δεκάδες σκάφη του ναυτικού που έχουν καταπλεύσει στην περιοχή, όπως ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.
Τρεις χιλιάδες άνθρωποι έχουν αναλάβει το «χτένισμα» των 10 τετραγωνικών χιλιομέτρων στα οποία έχουν σκορπίσει τα συντρίμμια του ρωσικού αεροσκάφους Tu-154 που συνετρίβη δύο χιλιόμετρα ανοιχτά των ακτών του Σότσι. Μέχρι τις 16:00 ώρα Ελλάδας είχαν ανασυρθεί 20 πτώματα.

Την ίδια ώρα εκπαιδευμένοι δύτες αναζητούν τα μαύρα κουτιά του αεροσκάφους το οποίο δύο μόλις λεπτά μετά την απογείωση και ενώ δεν είχε πάρει το απαιτούμενο ύψος χάθηκε από τα ραντάρ, χωρίς να στείλει κάποιο σήμα.


Το αεροσκάφος απογειώθηκε στις 05:40 τοπική ώρα (04:40 ώρα Ελλάδας) από την πόλη Αντλέρ –που βρίσκεται νοτίως του Σότσι, του θέρετρου στη Μαύρη Θάλασσα– για μια πτήση ρουτίνας με προορισμό τη ρωσική αεροπορική βάση του Χμέιμιμ, κοντά στη Λαττάκεια της βορειοδυτικής Συρίας, σύμφωνα το υπουργείο.
Δείτε τις πρώτες εικόνες από το σημείο όπου διεξάγονται οι έρευνες:

Οι ρωσικές Αρχές δεν αποκλείουν τρομοκρατική ενέργεια


Ο Ρώσος υπουργός Μεταφορών, όπως αναφέρει το ΑP, δήλωσε ότι οι Αρχές εξετάζουν όλα τα ενδεχόμενα για την πτώση του αεροσκάφους, ακόμη και αυτό της τρομοκρατικής ενέργειας.
Μέχρι τις 17.00 ώρα Μόσχας είχαν ανασυρθεί 20 πτώματα, θα χρειαστεί ανάλυση για την ταυτοποίηση, ενώ εκπαιδευμένοι δύτες αναζητούν, εκτός των άλλων και τα δυο “μαύρα κουτιά” του μοιραίου αεροσκάφους το οποίο δύο μόλις λεπτά μετά την απογείωση και ενώ δεν είχε πάρει το απαιτούμενο ύψος χάθηκε από τα ραντάρ, χωρίς να στείλει κάποιο σήμα.

Πόνος, είναι η λέξη που εκφράζει το σύνολο της ρωσικής κοινωνίας από τη στιγμή που έγινε γνωστό το συμβάν . Καταρχήν, για τους εξαιρετικούς καλλιτέχνες – χορευτές του συγκροτήματος “Αλεξάντροφ”, που ανάλογο δεν υπάρχει στο κόσμο.
Παντού όπου παρουσιάστηκε στη διάρκεια των 90 χρόνων της ύπαρξής του , προκαλούσε ρίγη ενθουσιασμού, ακόμα και σε χώρες με βαθιά αντισοβιετική – αντιρωσική κατεύθυνση, χαρακτηρίζονταν ως το βαρύ “πυροβολικό” της προώθησης της ρωσικής συμπάθειας στον κόσμο.
Η “Ντόκτορ Λίζα”, η γυναίκα – γιατρός, επικεφαλής της διεθνούς ανθρωπιστικής οργάνωσης, “Δίκαιη βοήθεια”, είχε επισκεφθεί τη Λαττάκεια πριν από δυο μήνες, είδε τις ελλείψεις σε ιατροφαρμακευτικό υλικό, υποσχέθηκε να το συγκεντρώσει και να επανέλθει.

Τώρα, παραμονές εορτών πετούσε ξανά για να υλοποιήσει την υπόσχεσή της. Πριν τρεις βδομάδες, στο Κρεμλίνο, για την προσφορά της τιμήθηκε από τον πρόεδρο Πούτιν με μετάλλιο.

Τότε, είχε αναφέρει ότι οι εκπρόσωποι των ανθρωπιστικών οργανώσεων που πετάνε στις εμπόλεμες περιοχές, δεν ξέρουν αν θα γυρίσουν πίσω.
Επίσης, τρία τηλεοπτικά συνεργεία, του ΝΤΒ, του καναλιού Ζβεζντά και του πρώτου παν – ρωσικού, εννέα νέοι άνθρωποι, πήγαιναν να αντικαταστήσουν τους συναδέλφους τους που βρίσκονταν εκεί τους προηγούμενους μήνες.
Στο ίδιο αεροσκάφος πετούσε και μια ομάδα αξιωματικών της ρωσικής αεροπορίας για υπηρεσιακούς λόγους στη Συρία.
real.gr
Αεροπορική τραγωδία στη Μαύρη Θάλασσα: Η γέννηση του γιου του τού έσωσε τη ζωή
Συγκλονίζει η μαρτυρία μέλους της χορωδίας που ταξίδευε με το μοιραίο Τουπόλεφ για τη Συρία. Ο Βαντίμ Ανανίεφ δεν μπόρεσε να ταξιδέψει με τους συναδέλφους του γιατί μόλις χθες ήρθε στη ζωή ο τρίτος του γιος.
Ο Ανανίεφ δήλωσε με ανάμεικτα συναισθήματα στη ρωσική εφημερίδα Komsomolskaya Pravda: «Οι συνάδελφοί μου κι οι φίλοι μου ήταν σ’ αυτή την πτήση, ολόκληρη η χορωδία, κάπου 50 άτομα, μουσικοί που παίζουν μπαγιάν και μπαλαλάικα. Ήταν να δώσουν μόνον μια συναυλία και να επιστρέψουν.
Δεν ξέρω τι να πω, ελπίζω το καλύτερο. Εγώ δεν πήγα λόγω οικογενειακής υπόθεσης. Μόλις ήρθε στον κόσμο ο γιος μου, είναι το τρίτο παιδί της οικογένειας κι έμεινα στο σπίτι για να βοηθήσω τη γυναίκα μου» λέει και συγκλονίζει.
Πηγή: real.gr

Έρευνα, με εντολή Πούτιν, για τα αίτια συντριβής του Τουπόλεφ

Ο Πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν διέταξε σήμερα τη συγκρότηση επιτροπής έρευνας υπό τον πρωθυπουργό Ντμίτρι Μεντβέντεφ, η οποία θα διαπιστώσει τα αίτια της συντριβής σήμερα το πρωί στη Μαύρη Θάλασσα ενός στρατιωτικού αεροσκάφους που μετέβαινε στη Συρία και μετέφερε 93 άτομα, όπως μεταδίδει με νεότερο τηλεγράφημά του το Sputnik.
Ο Πούτιν ζήτησε από τον Μεντβέντεφ να “συγκροτήσει και να ηγηθεί κυβερνητικής επιτροπής έρευνας η οποία θα διαπιστώσει τα αίτια της συντριβής του Tu-154 στο Σότσι”, ανακοίνωσε το Κρεμλίνο διευκρινίζοντας ότι ο αρχηγός του κράτους εξέφρασε “τα βαθύτατα συλλυπητήριά του” στους συγγενείς των θυμάτων, τα περισσότερα από τα οποία ήταν τραγουδιστές, χορευτές και μουσικοί της χορωδίας του Κόκκινου Στρατού που πήγαιναν να γιορτάσουν την Πρωτοχρονιά με τους ρώσους στρατιώτες που είχαν αναπτυχθεί στη Συρία. Σύμφωνα με το υπουργείο Άμυνας, το στρατιωτικό αεροσκάφος Τουπόλεφ-154 που συνετρίβη στη Μαύρη Θάλασσα ήταν στην ενεργό δράση τα τελευταία 33 χρόνια και είχε πραγματοποιήσει 6.689 ώρες πτήσης από το 1983.
Στη λίστα των επιβατών που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο συγκαταλέγονται 64 μέλη της διάσημης χορωδίας Ensemble Alexandrov του ρωσικού στρατού, οκτώ στρατιωτικοί μεταξύ των οποίων ο διευθυντής της Ensemble Alexandrov Βαλέρι Χαλίλοφ, ο ‘Αντον Γκουμπάκοφ, επικεφαλής της Διεύθυνσης Πολιτισμού του υπουργείου Άμυνας, οκτώ μέλη του πληρώματος, εννέα δημοσιογράφοι, δύο υψηλόβαθμοι πολιτικοί αξιωματούχοι και η Ελιζαβέτα Γκλίνκα, προσωπικότητα στη Ρωσία λόγω του έργου της ως επικεφαλής της φιλανθρωπικής οργάνωσης “Δίκαιη Βοήθεια”.
Τα ρωσικά τηλεοπτικά δίκτυα Channel One, NTV και Zvezda επιβεβαίωσαν ότι εννέα δημοσιογράφοι τους ήταν μεταξύ των επιβατών.
 
«Ο πιλότος του Tu-154 ήταν πολύ έμπειρος»
Ο κυβερνήτης του στρατιωτικού αεροσκάφους Tu-154 που συνετρίβη σήμερα στη Μαύρη Θάλασσα κοντά στο Σότσι ήταν πολύ έμπειρος, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, ο πιλότος Ρόμαν Βολκόφ είχε περισσότερες από 3.000 ώρες πτήσης στο ενεργητικό του. Το αεροσκάφος είχε κατασκευαστεί το 1983 και η τελευταία τεχνική συντήρησή του έγινε τον περασμένο Σεπτέμβριο.
Το υπουργείο διευκρίνισε ότι στην περιοχή του δυστυχήματος κατευθύνονται έξι σκάφη του στόλου της Μαύρης Θάλασσας. Στις έρευνες συμμετέχουν άλλα τέσσερα πλοία, ισάριθμα ελικόπτερα, ένα αεροπλάνο, μη επανδρωμένα αεροσκάφη, τηλεκατευθυνόμενες υποβρύχιες συσκευές και 63 δύτες.
Άλλοι 50 βατραχάνθρωποι από άλλους στόλους αναμένεται να φτάσουν στο Σότσι μέσα στην επόμενη ώρα.
Συλλυπητήρια του πρεσβευτή των ΗΠΑ στη Μόσχα
Τα συλλυπητήριά του για το δυστύχημα εξέφρασε ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στη Μόσχα, Τζον Τεφτ. Η εκπρόσωπος της αμερικανικής πρεσβείας Μαρία Όλσον, σε μήνυμά της στο Twitter ανέφερε ότι ο πρεσβευτής “προσεύχεται για τους αγαπημένους των επιβατών και του πληρώματος του Tu-154, μαζί με τον ρωσικό λαό.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.