, Παρασκευή
29 Μαρτίου 2024

search icon search icon

«Τρεις λέξεις χαρακτηρίζουν το νέο νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας»

Η Τομεάρχης Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Επικρατείας, κυρία Νίκη Κεραμέως, σχετικά με το νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας για την ανώτατη εκπαίδευση, έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Τρεις λέξεις χαρακτηρίζουν το νέο νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας: συγκεντρωτισμός, εσωστρέφεια, οπισθοδρόμηση. Η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, δέσμια των ιδεοληπτικών της αγκυλώσεων, συνεχίζει το καταστροφικό έργο της στον τομέα της Παιδείας με ένα νομοθέτημα που επιφέρει καίρια πλήγματα στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.
Ένα νομοθέτημα, το οποίο, ενδεικτικά:
Αποδιοργανώνει τη λειτουργία της Πρυτανείας, προβλέποντας την εκλογή Αντιπρυτάνεων σε ξεχωριστά ψηφοδέλτια, με απώτερο στόχο τον κομματικό έλεγχο των Ιδρυμάτων, και καταργεί τα Συμβούλια Ιδρύματος.
Εισάγει ένα ασφυκτικό, υπέρμετρα περιοριστικό και γραφειοκρατικό πλαίσιο για τα μεταπτυχιακά προγράμματα, το οποίο ακυρώνει την αναπτυξιακή τους προοπτική και τα καταδικάζει σε παρακμή, αν όχι σε αφανισμό.
Επαναφέρει μια παρωχημένη και επικίνδυνη αντίληψη για το ακαδημαϊκό άσυλο.
Αποψιλώνει από αρμοδιότητες την Αρχή Διασφάλισης και Πιστοποίησης της Ποιότητας στην Ανώτατη Εκπαίδευση, με άμεσο κίνδυνο την αποκοπή των ελληνικών Ιδρυμάτων από τον Ενιαίο Ευρωπαϊκό Χώρο Ανώτατης Εκπαίδευσης και Έρευνας.
Θεσμοθετεί τα Ακαδημαϊκά Συμβούλια Ανώτατης Εκπαίδευσης και Έρευνας σε κάθε διοικητική περιφέρεια, μια νέα υπερ-κείμενη δομή που, αφενός θίγει το αυτοδίοικητο των Ιδρυμάτων, και αφετέρου εκθέτει τα Ιδρύματα σε πολιτικές – κομματικές σκοπιμότητες.
Θα αγωνιστούμε με όλες μας τις δυνάμεις ώστε να αποτραπεί η οπισθοδρόμηση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.
Οραματιζόμαστε αυτόνομα και εξωστρεφή Ιδρύματα, με αποτελεσματικές δομές και διαδικασίες, με εγγυήσεις διαφάνειας και λογοδοσίας, που θα συναγωνίζονται επάξια τα καλύτερα διεθνώς. Οραματιζόμαστε την Ελλάδα περιφερειακό κέντρο ανώτατης εκπαίδευσης».

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.