, Παρασκευή
29 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Τροφές για… δυνατό σπέρμα!

Photo: shutterstock

Είστε άνδρας και το πήρατε απόφαση. Είναι η κατάλληλη στιγμή να δημιουργήσετε οικογένεια και γι’ αυτό έχετε αρχίσει εντατικές προσπάθειες. Για να πετύχετε πιο εύκολα τον στόχο σας, καλό θα είναι να κάνετε κάποιες αλλαγές στη ζωή σας. Ξεκινήστε πρώτα από τη διατροφή σας, η οποία αποδεδειγμένα επηρεάζει την ποιότητα του σπέρματος.

Θαλασσινά απαραιτήτως!

Τα θαλασσινά (π.χ. στρείδια, μύδια) είναι εξαιρετικά πλούσια σε ψευδάργυρο, μέταλλο που παίζει καθοριστικό ρόλο στη εύρυθμη λειτουργία του αναπαραγωγικού συστήματος. Η έλλειψή του θεωρείται μία από τις κυριότερες αιτίες υπογονιμότητας στους άνδρες.
Η εξήγηση: Ο ψευδάργυρος αποτελεί βασικό συστατικό για την παραγωγή της κυτταρικής μεμβράνης των σπερματοζωαρίων, καθώς και για τον σωστό σχηματισμό τους. Τα χαμηλά επίπεδά του στον οργανισμό δεν βοηθούν τα σπερματοζωάρια να ωριμάσουν με φυσιολογικό ρυθμό, κατάσταση που με την πάροδο του χρόνου μειώνει αισθητά τον συνολικό αριθμό τους. Επιπλέον, η έλλειψη ψευδαργύρου έχει συσχετιστεί με μείωση της τεστοστερόνης, η οποία είναι απαραίτητη για τη διαδικασία της σπερματογένεσης.
Εναλλακτικές πηγές: Κόκκινο κρέας, γαλοπούλα, κοτόπουλο, ψάρι, αυγά, ξηροί καρποί, σουσάμι, σπόροι κολοκύθας, αρακάς, καλαμπόκι, δημητριακά ολικής άλεσης.
Προστασία με σαρδέλες 
Οι ταπεινές σαρδέλες ανήκουν στις τροφές που περιέχουν το συνένζυμο Q10, ένα συστατικό που ωφελεί ποικιλοτρόπως την ανδρική γονιμότητα.
Η εξήγηση: Πρόκειται για συστατικό που προστατεύει τα σπερματοζωάρια από τις βλαβερές επιδράσεις των ελευθέρων ριζών, αποτρέποντας έτσι τον κατακερματισμό του DNA τους. Επιπλέον, μελέτες έχουν δείξει ότι βελτιώνει την ποσότητα και την κινητικότητά τους.
Εναλλακτικές πηγές: Λιπαρά ψάρια (π.χ. σκουμπρί, ρέγκα), μοσχάρι, κοτόπουλο, φιστίκια, σουσάμι, ελαιόλαδο, μπρόκολο, κουνουπίδι, λάχανο.

Πιο γόνιμοι με σπανάκι 

Τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά (π.χ. σπανάκι, μαρούλι) εφοδιάζουν τον οργανισμό με επαρκείς ποσότητες φυλλικού οξέος (βιταμίνη Β9). Το συστατικό αυτό, το οποίο έχει αναγνωριστεί για την ευεργετική του δράση στις γυναίκες που προσπαθούν να συλλάβουν, αλλά και σε εκείνες που εγκυμονούν, αποδεικνύεται πολύτιμο και για την ανδρική γονιμότητα.
Η εξήγηση: Το φυλλικό οξύ προστατεύει τα σπερματοζωάρια από χρωμοσωμικές ανωμαλίες, οι οποίες μπορεί να οδηγήσουν είτε σε αποβολή είτε σε γέννηση του βρέφους με συγγενείς ανωμαλίες.
Εναλλακτικές πηγές: Αυγά, φακές, φασόλια, αρακάς, μαρούλι, σπαράγγια, μπρόκολο, λάχανο, κουνουπίδι, πορτοκάλια, προϊόντα ολικής άλεσης.
Διαβάστε περισσότερα στο vita.gr

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.