, Παρασκευή
29 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Τσίπρας: Δώστε χώρο στην Ελλάδα να αναπτυχθεί

φωτο Ιn Time News

«Η Ελλάδα επιτέλους γυρίζει σελίδα. Ωστόσο είναι ζωτικής σημασίας να προχωρήσουμε με αποφασιστικά βήματα όσον αφορά στο ελληνικό χρέος κατά τρόπο ώστε να μην υποστούν οι φορολογούμενοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης κανένα οικονομικό κόστος» τονίζει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με άρθρο του στην Wall Street Journal λίγες ώρες πριν από την εαρινή Σύνοδο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.
Ο πρωθυπουργός επισημαίνει ότι λύσεις για τη βιωσιμότητα του χρέους υπάρχουν και υπογραμμίζει ότι «ο έγκαιρος προσδιορισμός των μεσοπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων μέτρων ελάφρυνσης του χρέους θα δημιουργούσε πιο ομαλά δημοσιονομικά μονοπάτια και τον ζωτικό χώρο για βιώσιμη ανάπτυξη».
«Αυτό θα επέτρεπε την ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ανοίγοντας το δρόμο για την επιστροφή μας στις αγορές και δίνοντας σήμα στη διεθνή επενδυτική κοινότητα ότι η ελληνική οικονομία επιστρέφει στην κανονικότητα» αναφέρει.
Αναφερόμενος στη σύγκρουση μεταξύ της ΕΕ και του ΔΝΤ για το δημόσιο χρέος της Ελλάδας, ο κ. Τσίπρας τονίζει ότι «στερεί την οικονομία μας από πολύτιμο χρόνο, κάτι που θα καθυστερούσε την πολυαναμενόμενη επιστροφή στην ανάπτυξη».
«Είμαστε αποφασισμένοι να τιμήσουμε τις υποχρεώσεις μας στους πιστωτές μας, παρά το πολιτικό κόστος που μπορεί να επιφέρουν. Αλλά το ασφαλέστερο μονοπάτι προς αυτό το στόχο είναι να ενθαρρύνουμε την ανάπτυξη και να τελειώσουμε με τις τιμωρητικές προσεγγίσεις του παρελθόντος» αναφέρει.
Ο πρωθυπουργός σημειώνει ότι η Ελλάδα δεν είναι μία μεμονωμένη περίπτωση, αλλά «είναι η σκηνή όπου όλα τα υποβόσκοντα προβλήματα της Ευρώπης έρχονται στην επιφάνεια». Η οικονομική κρίση μαζί με νέες προκλήσεις, όπως η προσφυγική κρίση, «έχουν τροφοδοτήσει έναν αυξανόμενο ευρωσκεπτικισμό και αποτελούν υπαρξιακές απειλές για το ευρωπαϊκό project τη στιγμή που περισσότερη και καλύτερη Ευρώπη θα έπρεπε να είναι η απάντηση» επισημαίνει.
«Πατερναλιστικές, τεχνοκρατικές και ελιτίστικές προσεγγίσεις δεν μπορεί να είναι η απάντηση στην άνοδο της ακροδεξιάς. Μόνο εμβαθύνοντας τη δημοκρατία και αγκαλιάζοντας την αλληλεγγύη μπορούμε να προσφέρουμε ελπίδα στο ευρωπαϊκό όραμα σε αυτούς τους ταραγμένους καιρούς. Το έχουμε πετύχει στο παρελθόν και μπορούμε να το πετύχουμε ξανά» καταλήγει.

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.