, Παρασκευή
29 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Τσεμπερά για «Παγία Προκαταβολή» του δ. Θεσσαλονίκης: «Το ρευστό πήγαινε όπου ήθελε, όχι όπου όριζε ο νόμος»

φωτο αρχείου

Με την εξέταση της οικονομικής επιθεωρήτριας Αναστασίας Τσεμπερά συνεχίστηκε, ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης, η δίκη για την «Παγία Προκαταβολή» του δήμου Θεσσαλονίκης, τη δεύτερη υπόθεση κακοδιαχείρισης -μετά αυτή για την υπεξαίρεση των 17,9 εκατ. ευρώ- που βαραίνει τη διοίκηση του τέως δημάρχου Βασίλη Παπαγεωργόπουλου.
Μεταφέροντας στο δικαστήριο τα όσα διαπίστωσε από την προσωπική της έρευνα αναφορικά με τη διαχείριση της «Παγίας», η κ. Τσεμπερά έκανε λόγο για «δαιδαλώδεις διαδικασίες» και υιοθέτηση «τεχνασμάτων», που αποσκοπούσαν στην μη εφαρμογή του νόμου. «Είχαν παραγκωνιστεί οι νόμοι και αδιαφορούσαν για την εφαρμογή τους. Το ρευστό πήγαινε όπου ήθελε, όχι όπου όριζε ο νόμος», κατέθεσε, τονίζοντας ότι βρήκε δαπάνες ακόμη και από διόδια και ταχυφαγεία που καλύφθηκαν από την «Παγία».
Η ίδια μάρτυρας στην κατάθεσή της αναφέρθηκε και στις ευθύνες του Β. Παπαγεωργόπουλου αναφορικά με το έλλειμμα της «Παγίας». Όταν επισημάνθηκε από έδρας, ότι ο κατηγορούμενος τέως δήμαρχος είχε εκχωρήσει -όπως ο ίδιος υποστηρίζει- τις αρμοδιότητες στον εκάστοτε αντιδήμαρχο Οικονομικών, η κ. Τσεμπερά είπε ότι «ο κύριος διατάκτης είναι ο δήμαρχος».
Επισήμανε, δε, την υποχρέωσή του δημάρχου να παρακολουθεί κάθε μήνα την κίνηση του ταμείου, εάν και -σύμφωνα με όσα είπε- κατά τη διενεργηθείσα έρευνα δεν βρήκε κανένα μηνιαίο λογαριασμό, που να αποτυπώνει την κίνηση της «Παγίας». Η δίκη διεκόπη και θα συνεχιστεί αύριο με την εξέταση της ίδιας μάρτυρος.
Να σημειωθεί, ότι στο εδώλιο του κατηγορουμένου κάθονται συνολικά 16 άτομα και η βασική κατηγορία που τους αποδίδεται είναι αυτή της απιστίας στην υπηρεσία. Εκτός από τον τέως δήμαρχο, για την υπόθεση κατηγορούνται ο πρώην γενικός γραμματέας Μιχάλης Λεμούσιας, τρεις πρώην αντιδήμαρχοι Οικονομικών και 11 υπάλληλοι οικονομικών υπηρεσιών του δήμου. Η ζημιά που προέκυψε για το Δημόσιο -σύμφωνα με το κατηγορητήριο- ανέρχεται σε 1,2 εκατ. ευρώ.
Πηγή ΑΠΕ ΜΠΕ

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.