, Παρασκευή
19 Απριλίου 2024

search icon search icon

«Υπάρχει 1,5 εκατ. ευρώ από το ΕΣΠΑ, ώστε να ξεκινήσουν οι εργασίες»

Τέλος έλαβε η επίσκεψη της υπουργού Πολιτισμού, Λυδίας Κονιόρδου, στην Αμφίπολη. «Αυτό το εύρημα είναι εκπληκτικό», υπογράμμισε, ενώ συνέχισε λέγοντας ότι «έγιναν εργασίες στο μεσοδιάστημα από την αποκάλυψη του μνημείου μέχρι τη δεύτερη φάση της ανασκαφής. Θα προχωρήσουμε σταδιακά στην σταδιακή στήριξη και περαιτέρω αποκάλυψη, ώστε σιγά-σιγά ο χώρος να γίνει επισκέψιμος», τόνισε προσθέτοντας ότι το μνημείο χρειάζεται προσοχή και σεβασμό, καθώς πρόκειται για ταφικό χώρο, που αποπέμπει μυστήριο και ιερότητα κι αυτό θα πρέπει να μεταδοθεί στους επισκέπτες. «Οι εργασίες θα γίνουν σταδιακά, ώστε να μην κινδυνέψει και να παραδοθεί λαμπερό στους επισκέπτες».
Η κ. Κονιόρδου είπε ότι υπάρχουν ώριμες μελέτες και συνεργασία με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και τον Δήμο Αμφίπολης, όπως αναφέρει το Χρονόμετρο. «Υπάρχει 1,5 εκατ. ευρώ από το ΕΣΠΑ, ώστε να ξεκινήσουν οι εργασίες. Χρονοδιάγραμμα δεν υπάρχει. Είναι θέματα που δεν μπορούν να εκτιμηθούν εξ αρχής».
Για το γεγονός ότι χάθηκε πολύτιμος χρόνος, σχεδόν τριών ετών, απάντησε: «Δεν χάθηκε χρόνος, υπήρξε ένα κενό, όμως έγιναν εργασίες, που δεν είναι ορατές, με την έννοια της αποκάλυψης ενός σημαντικού ευρήματος. Έγιναν έργα για την προστασία από πλημμύρες, αλλά και να διατηρηθεί ανέπαφο το μνημείο, ώστε να μπει στην επόμενη φάση. Αν προχωρούσαν οι ανασκαφές, ίσως να κινδύνευε το μνημείο. Για να ενταχθεί στο ΕΣΠΑ, χρειάζονται πολύ σημαντικές μελέτες. Δεν γίνονται από τη μια μέρα στην άλλη. Το ότι δεν προχώρησαν οι εργασίες ανασκαφής ήταν και οικονομικό θέμα».
Για το αν αρκεί το 1,5 εκατ. ευρώ κι αν το ΥΠΠΟ θα διαθέσει δικούς του πόρους, η κ. Κονιόρδου επισήμανε: «Αυτά τα χρήματα υπάρχουν τώρα. Για το μετά θα δούμε. Υπάρχει βούληση από το Υπουργείο Πολιτισμού να προχωρήσει η ανασκαφή. Είναι σημαντικό το ενδιαφέρον του κόσμου και πόσο οι πολίτες αγκαλιάζουν τα μνημεία. Είμαστε σε μια δύσκολη εποχή, το υπουργείο δεν έχει δικούς του πόρους και δεν διαχειρίζεται πρωτογενώς το ΕΣΠΑ. Είμαστε ευτυχείς για τη συνεργασία με τον κ. Τζιτζικώστα, που δίνει έμφαση στον πολιτισμό. Μαζί θα προχωρήσουμε. Το υπουργείο έχει διαθέσει 250.000 ευρώ για εργασίες και την προετοιμασία των μελετών».
«Εκπέμπεται ξεκάθαρα το μήνυμα ότι η Πολιτεία δεν έχει ξεχάσει την Αμφίπολη»
Από την πλευρά του, ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, ευχαρίστησε την κ. Κονιόρδου, που αποδέχθηκε την πρόσκλησή του να επισκεφθούν από κοινού το μνημείο στον λόφο Καστά και τη χαρακτήρισε «σημαντική μέρα, μιας και εκπέμπεται ξεκάθαρα το μήνυμα ότι η Πολιτεία δεν έχει ξεχάσει την Αμφίπολη», συμπληρώνοντας ότι η συνεργασία με την παρούσα πολιτική ηγεσία του ΥΠΠΟ είναι πολύ καλή, όπως και με τη γενική γραμματέα, κ. Βλαζάκη. «Υπάρχει το 1,5 εκατ. ευρώ από το ΕΣΠΑ και άλλο 1 εκατ. ευρώ από το Διασυνοριακό Πρόγραμμα (INTERREG), που συμμετέχουν το υπουργείο, η Περιφέρεια και ο δήμος Αμφίπολης. Τα χρήματα αυτά θα κατευθυνθούν στη στήριξη του αρχαιολογικού χώρου και να γίνει επισκέψιμο για τους πολίτες», ανέφερε.
Ο κ. Τζιτζικώστας δεσμεύτηκε απέναντι στους πολίτες που ανησυχούν ότι «όπως το 2012 η Περιφέρεια είχε αντιληφθεί τη σπουδαιότητα του μνημείου και έβγαλε τα πρώτα κονδύλια για την ανασκαφική ομάδα της κ. Περιστέρη, έτσι η Περιφέρεια θα είναι αυτή που θα ολοκληρώσει την ανασκαφή και αργότερα, αφού στηριχθεί, σε συνεργασία με το ΥΠΠΟ, θα επιτρέψει το άνοιγμα του μνημείου στους συμπολίτες μας και να ξεκινήσει μια μεγάλη εκστρατεία προβολής της Αμφίπολης, των Σερρών και της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας διεθνώς».
«Μόνο το ΕΣΠΑ είναι ελπίδα μας»
«Χαίρομαι που είναι εδώ η κ. Κονιόρδου. Μας διαβεβαίωσαν ότι θα είναι στο πλευρό μας, ώστε το μνημείο να είναι επισκέψιμο. Είμαστε εδώ για το μνημείο. Βρίσκομαι εδώ γιατί ήθελα να ξεναγήσω την υπουργό, που νοιάζεται για τον τόπο μας. Δεν ξέρουμε χρονοδιάγραμμα, όμως υπάρχει στήριξη από τον κ. Τζιτζικώστα και τον κ. Μωυσιάδη (σ.σ. αντιπεριφερειάρχης Σερρών), θα δώσουν τον καλύτερο εαυτό τους, ώστε να γίνουν οι εργασίες. Μόνο το ΕΣΠΑ είναι ελπίδα μας. Έχουν γίνει εργασίες καθαρισμού. Νομίζω ότι σήμερα είναι θετικό το κλίμα και μεγάλο ρόλο παίζει η συνεργασία υπουργείου-Περιφέρειας. Δεν γνωρίζω αν αρκέσουν αυτά τα χρήματα. Βήμα-βήμα θα το δούμε…», υπογράμμισε η κ. Περιστέρη, πρώην Επικεφαλής της ανασκαφικής έρευνας στην Αμφίπολη.
 

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.