, Πέμπτη
28 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Υποχρεωτική η ενημέρωση των καταναλωτών για POS σε επιχειρήσεις

Υποχρεωτική γίνεται από την Τετάρτη η ανάρτηση πινακίδων στις επιχειρήσεις για το αν δέχονται ηλεκτρονική πληρωμή (POS) ή όχι.
Τα πρόστιμα για όσους δεν ενημερώνουν θα φτάνουν τα 1.000 ευρώ.
Ο νόμος ορίζει πως «οι δικαιούχοι πληρωμής, οι οποίοι αποδέχονται κάρτες πληρωμών ενημερώνουν τους καταναλωτές σχετικά με την αποδοχή καρτών και μέσων πληρωμής του συστήματος καρτών πληρωμής με σαφή τρόπο που δεν επιδέχεται παρερμηνείας. Οι πληροφορίες αυτές πρέπει να αναγράφονται ευκρινώς στην είσοδο του καταστήματος και στο ταμείο».
Σύμφωνα με στελέχη του ΥΠΟΙΚ, αυτή η υποχρέωση δεν σχετίζεται με το περιεχόμενο της υπουργικής απόφασης που αναμένεται εντός των επομένων ημερών και στην οποία θα περιγράφονται αναλυτικά οι πρώτοι υπόχρεοι σε εγκατάσταση μηχανημάτων POS έως το τέλος Ιουνίου.
Το πρόστιμο μπορεί να περιοριστεί στο μισό εφόσον πληρωθεί εντός τριάντα ημερών από την επιβολή του. Θεωρητικά, τα πρόστιμα είναι ενεργά από σήμερα, Τετάρτη 1η Φεβρουαρίου. Θα πρέπει όμως να εκδοθεί και απόφαση του υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης με την οποία να ρυθμίζονται τα ειδικότερα θέματα σχετικά με τη διενέργεια του ελέγχου, τον τρόπο επιβολής των προστίμων κατά τη διαπίστωση της παράβασης.
Για κάθε ενδεχόμενο πάντως, η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου έχει προτείνει στα μέλη της την ανάρτηση των συγκεκριμένων πινακίδων ώστε να αποφευχθούν «αχρείαστα πρόστιμα».

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.