, Πέμπτη
28 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Φάτε με τη συνοδεία μουσικής


Ο χαμηλός φωτισμός και η απαλή μουσική στις αλυσίδες φαστ φουντ μπορούν να μας οδηγήσουν στην κατανάλωση λιγότερων θερμίδων, ενώ παράλληλα να μας δημιουργήσουν μεγαλύτερο αίσθημα ικανοποίησης από την κατανάλωση τροφής. Αυτό ήταν το συμπέρασμα πρόσφατης έρευνας του Πανεπιστημίου Cornell υπό την εποπτεία του καθηγητή Brian Wansink, ο οποίος έχει αφιερωθεί στη μελέτη της διατροφικής μας συμπεριφοράς.
 
Στο πλαίσιο της έρευνας, ζητήθηκε από τους συμμετέχοντες να φάνε είτε στην «κλασική» αίθουσα του φαστ φουντ είτε σε μια διαφορετικά διαμορφωμένη αίθουσα με πιο απαλό φωτισμό και ευχάριστη μουσική τζαζ. Οι ερευνητές πίστευαν ότι στο πιο χαλαρό περιβάλλον της δεύτερης αίθουσας οι συμμετέχοντες θα κάθονταν περισσότερη ώρα και θα κατανάλωναν περισσότερο φαγητό.
 
Τελικά, όμως, διαπίστωσαν ότι παρόλο που οι συμμετέχοντες παρέμειναν περισσότερο στο ήρεμο περιβάλλον της δεύτερης αίθουσας, εντούτοις κατανάλωσαν λιγότερο φαγητό συγκριτικά με εκείνους που έφαγαν στο γνώριμο περιβάλλον της αίθουσας του ταχυφαγείου. Συγκεκριμένα, κατανάλωσαν 18% λιγότερες θερμίδες, ήτοι 775 συγκριτικά με τις 949 που κατανάλωσαν όσοι δεν άλλαξαν περιβάλλον.
 
Επομένως, όπως παρατηρούν οι ερευνητές, η βρώση σε πιο χαλαρή ατμόσφαιρα αυξάνει την απόλαυση του φαγητού και μειώνει την κατανάλωσή του.
 
Πηγή: vita.gr

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.