, Πέμπτη
28 Μαρτίου 2024

search icon search icon

“Φεύγουμε από τις Σκουριές, αν δεν πάρουμε άδεια ως τη Πέμπτη”

Προς ανάκληση των εργασιών καταρχήν στο έργο των Σκουριών προσανατολίζεται η Eldorado Gold, εφόσον ως μεθαύριο δεν της έχει χορηγηθεί η άδεια για τη λειτουργία του επίμαχου μεταλλείου, γεγονός που μεταφράζεται συν τοις άλλοις σε 520 απολύσεις.
Αυτό διαμηνύουν πηγές της καναδικής εταιρείας που μιλούν για συνεχιζόμενο εμπαιγμό από την ελληνική κυβέρνηση, και παιχνίδι με το χρόνο, αφού η προσφυγή στη Διαιτησία δεν αφορά την εκρεμμότητα με τη συγκεκριμένη άδεια, αλλά το Εργοστάσιο Μεταλλουργίας που θα κατασκευαστεί στη θέση Μαντέμ Λάκκου στο Στρατώνι. Οπως εξηγούν οι ίδιες πηγές, για να λειτουργήσει το εργοστάσιο θα πρέπει να τροφοδοτείται από τα συμπυκνώματα χρυσού των μεταλλείων τόσο της Ολυμπιάδας, όσο και των Σκουριών, των οποίων η άδεια ακόμη αγνοείται.
Σε δεύτερη φάση, και εφόσον τα πράγματα εξελιχθούν σύμφωνα με αυτό πάντα το αρνητικό σενάριο, η Eldorado θα διακόψει τις εργασίες της και στο μεταλλείο της Ολυμπιάδας, όπου θα απολυθούν άμεσα 300 άτομα που απασχολούνται σε εργολαβίες, ενώ θα τεθούν σε διαθεσιμότητα οι 630 εργαζόμενοι της εταιρείας.
Σύμφωνα με στελέχη της Eldorado, ο λόγος είναι ότι τα δύο μεταλλεία είναι αλληλένδετα, το ένα αλληλεπιδρά με το άλλο, υπάρχει αλληλουχία μεταξύ των διαφόρων φάσεων των έργων, και αποτελούν αμφότερα τμήμα ενός ενιαίου project, με κοινό businnes plan, και μια μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων, που σημαίνει ότι πρέπει να «τρέξουν» ταυτόχρονα, προκειμένου να τροφοδοτηθεί το εργοστάσιο μεταλλουργίας στο Μαντέμ Λάκκο.
Πηγές της εταιρείας μεταφέρουν μια άκρως ενοχλημένη εικόνα από τη πλευρά των μετόχων και της διοίκησης της Eldorado, μιλούν για συνεχιζόμενη ζημία που υφίστανται τα κεφάλαια όπως και η μετοχή της εταιρείας, αλλά και για τις άκαρπες προσπάθειες που μεσολάβησαν από την περασμένη εβδομάδα μέχρι σήμερα, προκειμένου οι Καναδοί να βρουν μια χρυσή τομή με την κυβέρνηση.
Είχε προηγηθεί η ανακοίνωση που εξέδωσε την περασμένη Δευτέρα η εταιρεία, και η συνέντευξη που ακολούθησε από τον επικεφαλής της George Burns στην Αθήνα, εντούτοις οι Καναδοί θεωρούν ότι η κυβέρνηση συνεχίζει να αρνείται να εκπληρώσει τις συμβατικές της υποχρεώσεις, όπως αυτές απορρέουν από τη συμφωνία μεταβίβασης των Μεταλλείων Κασσάνδρας (νόμος 3220/ 2004).
Χαρακτηρίζουν ως καθαρά επικοινωνιακό παιχνίδι τη προσφυγή στη Διατησία και τη μέχρι τώρα χορήγηση των τριών αδειών για την Ολυμπιάδα τη περασμένη εβδομάδα, όχι όμως και την επίμαχη για την εγκατάσταση ηλεκτρο-μηχανολογικού εξοπλισμού στις Σκουριές (τροποποίηση της υφιστάμενης).πηγή: in.gr

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.