, Πέμπτη
28 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Φορείς, προσωπικότητες και παράγοντες μαζεύτηκαν για να… σώσουν ένα θέατρο στη Θεσσαλονίκη!

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 21 Φεβρουαρίου στο Βασιλικό Θέατρο η εκδήλωση «Κάνε Save  –  το Δικό σου Θέατρο Δάσους!», η οποία διοργανώθηκε από το ΚΘΒΕ, στο πλαίσιο της εκστρατείας ενημέρωσης για τις ανάγκες συντήρησης του Θεάτρου Δάσους, μιας συντονισμένης προσπάθειας που γίνεται σε συνεργασία με την Εθνική Τράπεζα και το πρόγραμμα act4Greece με τη συμμετοχική συγκέντρωση πόρων (crowdfunding).
Σκοπός της εκδήλωσης ήταν να ενημερωθεί το κοινό της Θεσσαλονίκης, τα ΜΜΕ και η επιχειρηματική κοινότητα της Βορείου Ελλάδος για τη συγκεκριμένη δράση αλλά και να τονιστεί η σημαντικότητα της συμβολής της επιχειρηματικότητας στο πολιτιστικό έργο.
Mέσα από την προβολή ενός συγκινητικού βίντεο με αποσπάσματα και φωτογραφίες από αξέχαστες συναυλίες και ιστορικές παραστάσεις του ΚΘΒΕ που έχουν δοθεί στο Θέατρο Δάσους, ξεκίνησε ένα ταξίδι μνήμης στην εμβληματική αυτή ανοιχτή σκηνή της Θεσσαλονίκης στην οποία δίνεται κάθε χρόνο το μεγαλύτερο καλοκαιρινό ραντεβού της πόλης.
 
Στην εκδήλωση,  την οποία παρουσίασε ο Κωστής Ζαφειράκης, συμμετείχαν  σημαντικοί εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, της πολιτικής σκηνής, της ακαδημαϊκής κοινότητας και του επιχειρηματικού κόσμου. Συγκεκριμένα, προλόγισαν την εκδήλωση η  Μαρία Ευστρατίου Κόλλια-Τσαρουχά, Υφυπουργός Εσωτερικών & Διοικητικής Ανασυγκρότησης, ο Αλέξανδρος Θάνος, Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού & Πολιτισμού Κεντρικής Μακεδονίας και η Βούλα Πατουλίδου, Αντιπεριφερειάρχης της Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης & Πρόεδρος Οργανισμού Τουρισμού Θεσσαλονίκης, ο  Δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, ο Δήμαρχος Νεαπόλεως – Συκεών, Σίμος Δανιηλίδης,  καθώς και ο Πρόεδρος του Δ.Σ του ΚΘΒΕ, Άρης Στυλιανού.
Οι αγαπημένες πρωταγωνίστριες του ΚΘΒΕ Φιλαρέτη Κομνηνού και Λυδία Φωτοπούλου, θύμισαν στο κοινό, μέσα από την προβολή ενός βίντεο, την ιστορική παράσταση «Η νύχτα της Ιγκουάνα»,  του  Τενεσί Ουίλιαμς που παρουσιάστηκε, σε σκηνοθεσία Ανδρέα Βουτσινά, στο Θέατρο Δάσους το 1991.
Ακολούθησε η παρουσίαση της δράσης «Σώσε το δικό σου Θέατρο, κάνε save για το Θέατρο Δάσους», από την Μαρία Τσιμά, Αναπληρώτρια Καλλιτεχνική Διευθύντρια του ΚΘΒΕ. Εκ μέρους της Εθνικής Τράπεζας, η  Αναστασία  Ναζίδου, Διευθύντρια Καταστημάτων Ανατολικής, Κεντρικής Μακεδονίας και Θράκης,  αναφέρθηκε στο πρόγραμμα «Αct4Greece». Από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης συμμετείχε η Στέλλα Κωστοπούλου, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Περιφερειακής και Τουριστικής Ανάπτυξης στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών. Το παρόν έδωσαν από τον επιχειρηματικό κόσμο, η Λουκία Σαράντη, Πρόεδρος Δ.Σ. της ΑΚΡΙΤΑΣ Α.Ε., Εταίρος & Μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΠΕΕΒΕ και ο Στέφανος Διαμαντόπουλος, από το Ράδιο -Θεσσαλονίκη και την εφημερίδα ThessNews. Την εκδήλωσε έκλεισε ο Γιάννης Αναστασάκης, Καλλιτεχνικός Διευθυντής του ΚΘΒΕ, ευχαριστώντας το σύνολο των συμμετεχόντων.
Δείτε αναλυτικά τις δηλώσεις όλων όσοι πήραν μέρος στην εκδήλωση:
Η Μαρία Ευστρατίου Κόλλια-Τσαρουχά, Υφυπουργός Εσωτερικών & Διοικητικής Ανασυγκρότησης, δηλώνοντας την αισιοδοξία της για την επιτυχία του εγχειρήματος, είπε χαρακτηριστικά: «Θεωρώ αυτονόητο ότι πρέπει να είμαστε παρόντες σε αυτή την προσπάθεια του ΚΘΒΕ. Η πολιτεία έχει, φυσικά, την υποχρέωση να βοηθήσει στην εδραίωση της θεατρικής παιδείας και γενικότερα στον πολιτισμό. Αλλά αυτό δεν έχει να κάνει μόνο με τους θεσμούς ή τη θέση που έχει αναλάβει κάποιος, είναι υποχρέωση όλων μας».
Ο Αλέξανδρος Θάνος, Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού & Πολιτισμού Κεντρικής Μακεδονίας, μοιράστηκε προσωπικές του αναμνήσεις από το Θέατρο Δάσους, υποσχόμενος τη συνέργεια της Περιφέρειας: «Λόγω της θεσμικής μου θέσης, επιβάλλεται να στηρίζω όλες αυτές τις ενέργειες, πιστεύω ότι πρέπει να “ποντάρουμε” στον πολιτισμό, ο οποίος αποτελεί την προμετωπίδα μιας αναπτυξιακής προσπάθειας  για τη χώρα. Tο crowdfunding, είναι κάτι πολύ μοντέρνο και καινοτόμο, θέτει τους πολίτες προ των ευθυνών τους και παγκοσμίως έχει πολύ μεγάλη δυναμική. Η περιφέρεια θέλει να συμμετάσχει στην προσπάθεια αυτή του ΚΘΒΕ, καθώς αποτελεί εχέγγυο για τον πολιτισμό της πόλης».
Ο Γιάννης Μπουτάρης, Δήμαρχος Θεσσαλονίκης, δήλωσε: «Το Θέατρο Δάσους είναι ένα από τα πιο χαρακτηριστικά σημεία της πόλης και φαντάζομαι ότι, σαν εμένα, υπάρχουν πολλοί ακόμα θεσσαλονικείς, οι οποίοι το έχουν συνδέσει με ευχάριστες αναμνήσεις. Είναι ένα θέατρο που αφορά όλη την πόλη και πιστεύω ότι πρέπει να ενδιαφερθούν οι δήμοι. Αυτό σημαίνει “βάζω το χέρι στην τσέπη”. Από κει και πέρα, το crowdfunding είναι κάτι πολύ μοντέρνο και διαδεδομένο στην Ευρώπη, που θέλω να πιστεύω ότι θα αποδώσει».
Η Βούλα Πατουλίδου, Αντιπεριφερειάρχης της Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης & Πρόεδρος Οργανισμού Τουρισμού Θεσσαλονίκης, υπογράμμισε: «Ο πολιτισμός είναι αναπνοή για τον Έλληνα, άσχετα με το αν μπαίνει συνήθως σε  δεύτερη μοίρα. Για μένα,  πρωταρχική σημασία έχει να πειστεί ο κόσμος για την αναγκαιότητα αυτής της προσπάθειας. Όταν πειστεί ο πολίτης,  θεωρώ ότι θα είναι εκεί, θα βοηθήσει στο βαθμό που μπορεί, ακόμη κι αν βρίσκεται σε κατάσταση ανέχειας. Νομίζω ότι η Περιφέρεια θα βρει έναν τρόπο χρηματοδότησης, υπάρχουν τρόποι, αλλά δεν είμαι σε θέση  να σας πω αυτή τη στιγμή πιο συγκεκριμένα πράγματα».
Ο Σίμος Δανιηλίδης, Δήμαρχος Νεαπόλεως – Συκεών, ανατρέχοντας σε μεγάλες συναυλίες και παραστάσεις που έχει δει στο Θέατρο Δάσους, στάθηκε στην ιστορική «Μήδεια» του Ευριπίδη, που παρουσιάστηκε,  σε σκηνοθεσία Μίνου Βολανάκη και με πρωταγωνίστρια την Μελίνα Μερκούρη το 1976.
«Το αίσθημα που κυριαρχεί μέσα μου είναι αυτό της χαρμολύπης. Χαρά, καθώς βρισκόμαστε εδώ όλοι μαζί ενωμένοι, άνθρωποι της πόλης, εκπρόσωποι της πολιτείας, της πολιτικής, της Αυτοδιοίκησης, των γραμμάτων και του επιχειρηματικού κόσμου, με σκοπό να βοηθήσουμε αυτή την προσπάθεια, να διασωθεί και να στηριχτεί μια κοιτίδα πολιτισμού. Από την άλλη, λύπη γιατί καλούμαστε να κάνουμε κάτι εκ των υστέρων,  καθώς πιστεύω ότι δεν θα έπρεπε να φτάσουμε στο σημείο να υπάρχουν τέτοια προβλήματα. Εμείς, από την πλευρά μας  θα στηρίξουμε αυτή την προσπάθεια που γίνεται σήμερα και  υποσχόμαστε ότι θα προσπαθήσουμε να διευρύνουμε ακόμα περισσότερο τη συνεργασία μας με το ΚΘΒΕ».
O Άρης Στυλιανού, Πρόεδρος ΔΣ του ΚΘΒΕ, ευχαρίστησε το σύνολο των παρευρισκόμενων ομιλητών και καλεσμένων, αναφέροντας: «Όλοι ξέρουν ότι το ΚΘΒΕ έχει οικονομικά προβλήματα και συσσωρευμένα χρέη, ωστόσο με τη βοήθεια της πολιτείας, των φορέων και των συνεργασιών, έχουμε καταφέρει να μειώσουμε τα χρέη στο μισό τον τελευταίο 1, 5 χρόνο, προσπαθώντας να νοικοκυρέψουμε τον οργανισμό όσο μπορούμε. Το Θέατρο Δάσους είναι ταυτισμένο με την καλοκαιρινή ζωή της πόλης. Μέσω του crowdfunding, ζητάμε από τους συμπολίτες μας, τους φορείς και τα ιδρύματα να συνδράμουν αυτήν την  αξιόλογη πρωτοβουλία  που αξίζει τον κόπο να υποστηριχθεί. Η  προσπάθεια αυτή θα ολοκληρωθεί στις 30 Απριλίου. Ελπίζω μέχρι τότε να έχει συγκεντρωθεί ένα σεβαστό ποσό με τη βοήθεια όλων σας και με τη δημοσιοποίηση που επιχειρούμε σήμερα».
H Μαρία Τσιμά, Αναπληρώτρια Καλλιτεχνική Διευθύντρια του ΚΘΒΕ, παρουσίασε το όραμα του ΚΘΒΕ, τους σκοπούς, τους στόχους του, τη στρατηγική του Θεάτρου, τις δράσεις καθώς και τις υποδομές του. Στη συνέχεια, κάνοντας μια σύντομη ανασκόπηση στο ιστορικό του Θεάτρου Δάσους, περιέγραψε τη σημερινή κατάσταση του θεάτρου και αποκάλυψε ποια είναι η εικόνα πίσω από την «βιτρίνα». Αναφερόμενη στη διάβρωση που έχει υποστεί, εξήγησε τις απαιτούμενες ενέργειες συντήρησης που χρειάζονται,  τονίζοντας  με έμφαση την καινοτομία της δράσης, καθώς δημιουργείται για πρώτη φορά στην Ελλάδα επισκέψιμο φροντιστήριο θεάτρου. Τέλος, έκλεισε την παρουσίασή της, ανατρέχοντας στα λόγια του Σωκράτη Καραντινού, ιδρυτή του ΚΘΒΕ, το 1961:  «Δε θέλω να γαργαλίσω το κοινό, δε θέλω να το ξιππάσω, δε θέλω να το κερδίσω με εύκολα μέσα. Αν σαν καλλιτέχνης έχω μιαν αποστολή επιτακτική, σαν κρατικός λειτουργός, την έχω πολλαπλάσια. Γιατί εδώ έρχομαι ως Κράτος και έρχομαι να διδάξω.
Δεν επιτρέπω στον εαυτό μου διασκευές. Δεν επιτρέπω στον εαυτό μου να κάμει πράματα που τον κόσμο θα τον διασκεδάσουν επιπόλαια και θα τον ξιππάσουν. Όχι. Τον κόσμο πρέπει να τον πάρω κοντά μου όντας σοβαρός. Και τον παίρνω κοντά μου, όντας σοβαρός· αυτό είναι η μεγαλύτερη ικανοποίησή μου».
 
Η Αναστασία  Ναζίδου, Διευθύντρια Καταστημάτων Ανατολικής, Κεντρικής Μακεδονίας και Θράκης Εθνικής Τράπεζας, στην εισήγησή της, διευκρίνισε ότι το πρόγραμμα «act4Greece», που πραγματοποιείται με την υποστήριξη της Εθνικής Τράπεζας,  αποτελεί μια ηλεκτρονική πλατφόρμα που επιτρέπει τη συγκέντρωση πόρων, από κάθε ενδιαφερόμενο σε οποιοδήποτε μέρος του κόσμου. Υπογράμμισε ότι η χρηματοδότηση των δράσεων του προγράμματος, πραγματοποιείται μέσα από δωρεές που συγκεντρώνονται από κάθε φυσικό ή νομικό πρόσωπο και ότι η συνεισφορά είναι ελεύθερη σε οποιαδήποτε δράση του προγράμματος, μέχρις ότου επιτευχθεί ο οικονομικός στόχος.  «Σήμερα η χαρά μας είναι διπλή, γιατί είμαστε όλοι εδώ για να υποστηρίξουμε στο πλαίσιο του προγράμματος act4Greece, μια δράση για την πόλη μας, μία δράση που αφορά στο Θέατρο Δάσους. Με την δική σας βοήθεια, με την ολοκλήρωση της δράσης, θα έχουμε τη χαρά να επισκεφθούμε το καλοκαίρι το Θέατρο, για να παρακολουθήσουμε κάποιες από τις πραγματικά πολύ αξιόλογες συναυλίες και παραστάσεις που ανεβάζει και να δούμε στην πράξη τη δύναμη των πολλών», δήλωσε η κα. Ναζίδου, ολοκληρώνοντας την εισήγησή της.
Η Στέλλα Κωστοπούλου, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Περιφερειακής και Τουριστικής Ανάπτυξης, Τμήμα Οικονομικών Επιστημών, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης  ανέπτυξε διεξοδικά το πως η  Πολιτιστική Βιομηχανία του Θεάτρου μπορεί να γίνει μοχλός Τουριστικής Ανάπτυξης στην τοπική οικονομία της κάθε κοινωνίας.
Η Λουκία Σαράντη, Πρόεδρος Δ.Σ. της ΑΚΡΙΤΑΣ Α.Ε., Εταίρος & Μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΠΕΕΒΕ, μιλώντας για τον ρόλο των επιχειρήσεων στον Πολιτισμό- ΕΚΕ», τόνισε:
 «H  σχέση πολιτισμού και επιχειρήσεων δεν μπορεί παρά να θεωρηθεί συμβιωτική και  αλληλοτροφοδοτούμενη.  Ο πολιτισμός κερδίζει από την ευρωστία των επιχειρήσεων αλλά και οι σύγχρονες επιχειρήσεις ευημερούν ενσωματώνοντας πολιτισμικές αξίες. H ΠΕΕΒΕ δημιουργήθηκε   από μια ομάδα φιλοπρόοδων επιχειρηματιών της Θεσσαλονίκης και μετράει πάνω από δυο δεκαετίες ζωής και προσφοράς. Αποτελεί έναν μοναδικό και πρωτοποριακό θεσμό στην Ελλάδα,  που επιβεβαιώνει τη ζωτικότητα της κοινωνίας των πολιτών της Θεσσαλονίκης αλλά και την έγνοια της τοπικής επιχειρηματικής κοινότητας για τον πολιτισμό και το ευρύτερο καλό.
 Το πλούσιο εκδοτικό έργο, τα διεθνούς κύρους Συμπόσια  καθώς και οι Δράσεις για την τόνωση του διαλόγου για τον  ‘’πολιτισμό της καθημερινότητας‘’ είναι η απόδειξη ότι η ΠΕΕΒΕ είναι ένα ζωντανό κύτταρο πολιτισμού. Είναι ευτύχημα που  ένας μεγάλος πολιτιστικός οργανισμός, το ΚΘΒΕ, ένωσε τις δυνάμεις του με την ΕΚΕ σε μια προσπάθεια για την σωτηρία και την  αναγέννηση ενός χώρου που έχει σημαδέψει την σύγχρονη Θεσσαλονίκη, το θέατρο Δάσους». 
 
Ο Στέφανος Διαμαντόπουλος (Ράδιο Θεσσαλονίκη – ThessNews) τόνισε τη σημασία της ιδιωτικής παρέμβασης: «Είναι γνωστό σε όλους ότι το Θέατρο Δάσους αποτελεί  εμβληματικό  σημείο για την πόλη και χρήζει άμεσης οικονομικής υποστήριξης. Πέρα από τους Δήμους και την Περιφέρεια, υπάρχει ο ιδιωτικός τομέας, τον οποίο αν  πείσουμε ότι υπάρχουν τα ανάλογα εχέγγυα, μπορεί να κάνει θαύματα. Υπάρχουν επιχειρηματίες στη Θεσσαλονίκη  που μπορούν και θέλουν να βοηθήσουν. Εμείς με όλα τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης που διαθέτουμε, είμαστε στη διάθεσή σας και σας ευχόμαστε καλή επιτυχία»
Τέλος, ο Γιάννης Αναστασάκης, Καλλιτεχνικός Διευθυντής του ΚΘΒΕ,  υπογραμμίζοντας την αξία της συλλογικής προσφοράς δήλωσε: «Είναι μεγάλη τιμή για μας και χαίρομαι πολύ που ήρθατε σήμερα εδώ όλοι εσείς εκπροσωπώντας διαφορετικούς χώρους. Είναι μια πρωτοβουλία που θα ήθελα να την αγκαλιάσει ο κόσμος γιατί βασίζεται στη δύναμη των πολλών. Ξέρουμε ότι οι πολλοί μπορούν να βοηθήσουν, ακόμη και με ένα μικρό ποσό, που όμως θα ενισχύσει σημαντικά την δική μας προσπάθεια να συγκεντρώσουμε τα απαιτούμενα χρήματα και να κάνουμε save στο Θέατρο Δάσους. Έχουμε δύο μήνες μπροστά μας για την ολοκλήρωση της δράσης και ελπίζουμε και με τη δική σας βοήθεια να τα καταφέρουμε. Σας καλούμε λοιπόν να γίνετε πρεσβευτές αυτής της σημαντικής προσπάθειας. Σας θεωρούμε συμμάχους και υποστηρικτές. Πιστεύω ότι ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ θα τα καταφέρουμε!»
  

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.