, Παρασκευή
19 Απριλίου 2024

search icon search icon

«Φωτιές» ανάβει… η πυρκαγιά στο Αλλατίνη

Άγνοια δηλώνει η αντιπολίτευση

Του Βαγγέλη Στολάκη-

Φωτιά στη διοίκηση του δήμου Θεσσαλονίκης αλλά και τους επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων βάζει η… πυρκαγιά που εκδηλώθηκε το βράδυ του περασμένου Σαββάτου σε κτίριο του πρώην εργοστασίου «Αλλατίνη», από άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία. Την ώρα μάλιστα, που το ζήτημα της αξιοποίησης του πρώην εργοστασίου, όποτε «ανοίγει» από τη διοίκηση Μπουτάρη προκαλεί θύελλα αντιδράσεων από στελέχη της αντιπολίτευσης αλλά και τριγμούς στο εσωτερικό της «Πρωτοβουλίας», λόγω της εμπλοκής του «τσάρου» του δήμου Θεσσαλονίκης Χασδάι Καπόν στο ιδιοκτησιακό καθεστώς, οι δημοτικοί «άρχοντες» δηλώνουν άγνοια για το περιστατικό. Το ρεπορτάζ της «Κ» μάλιστα ανάγκασε τον αντιδήμαρχο Ανδρέα Κουράκη να μεταβεί στην περιοχή Σοφούλη, πέντε ημέρες μετά την πυρκαγιά για να δει ιδίοις όμμασι το μέγεθος της καταστροφής, καθώς του είχε δημιουργηθεί η εντύπωση πως «επρόκειτο για φωτιά που εκδηλώθηκε σε κάποιον κάδο εκεί κοντά» όπως αναφέρει χαρακτηριστικά. Απορίας άξιο πάντως παραμένει το γεγονός ότι μέχρι σήμερα ο δήμος Θεσσαλονίκης δεν έχει εκδώσει κάποια σχετική ανακοίνωση.

Η φωτιά εκδηλώθηκε τα μεσάνυχτα του περασμένου Σαββάτου σε κτίριο του πρώην εργοστασίου «Αλλατίνη» στηallatini συμβολή των οδών Ανθέων με Θεμιστοκλή Σοφούλη, από άγνωστες μέχρι στιγμής αιτίες, ενώ σύμφωνα την Πυροσβεστική Υπηρεσία διενεργείται «προανάκριση για τα αίτια της πυρκαγιάς». Στο σημείο επιχείρησαν έξι οχήματα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και συνολικά είκοσι άνδρες, ενώ στο χώρο του πρώην εργοστασίου έσπευσε επίσης κλιμάκιο της Ελληνικής Αστυνομίας, «χωρίς να γνωρίζουμε όμως κάτι παραπάνω για τα αίτια» αναφέρει στην «Κ» το γραφείο τύπου της ΕΛΑΣ. Η επιχείρηση κατάσβεσης της πυρκαγιάς κράτησε μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες, ενώ σύμφωνα με τις μαρτυρίες περιοίκων στην «Κ», που κάλυψε αποκλειστικά την επιχείρηση «η φωτιά προκλήθηκε κατά πάσα πιθανότητα από ρακοσυλλέκτες που χρησιμοποιούν το συγκεκριμένο χώρο για να κοιμούνται και να αποθηκεύουν τα υλικά που συγκεντρώνουν». Μία ημέρα μετά την τρίτη κατά σειρά πυρκαγιά που έχει εκδηλωθεί στο εργοστάσιο τα τελευταία χρόνια, το μέγεθος της καταστροφής ήταν εμφανές. Η σκεπή του κτιρίου κατέρρευσε, ενώ τα υλικά που υπήρχαν στο εσωτερικό καταστράφηκαν ολοσχερώς.

Τι λένε οι μάρτυρες

Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες της περιοχής, προηγήθηκε ισχυρός κρότος, ενώ «η φωτιά πιθανώς οφείλεται σε άστεγους που θέλησαν με κάποιο τρόπο να ζεσταθούν». Άλλος μάρτυρας σχολιάζει στην «Κ» πως «η φωτιά ξεκίνησε από ένα μικρό παράθυρο του κτιρίου και αν η πυροσβεστική είχε κινητοποιηθεί συντομότερα ίσως να είχε αποφευχθεί η ολοκληρωτική καταστροφή του». Οι κάτοικοι της περιοχής κάνουν επίσης λόγο για έλλειψη αστυνόμευσης της περιοχής και βάλλουν κατά των αρχών και του δήμου Θεσσαλονίκης για το γεγονός ότι «παρά τις επισημάνσεις τους πως ο χώρος χρησιμοποιείται από άστεγους και ρακοσυλλέκτες κανείς αρμόδιος δεν ευαισθητοποιήθηκε». «Αν έπαιρναν φωτιά τα δέντρα θα καιγόμασταν και εμείς μέσα στα ίδια μας τα σπίτια» σχολιάζει ιδιοκτήτης ακινήτου απέναντι από το κτίριο, όπου εκδηλώθηκε η πυρκαγιά. «Αλλοδαποί κάνουν πλιάτσικο και κλέβουν οτιδήποτε μεταλλικό υπάρχει μέσα στους πρώην μύλους, ενώ οι άστεγοι βάζουν φωτιές για να ζεσταθούν» συμπληρώνει ο ίδιος.

Ενημερώθηκαν από την «Κ»

Την ίδια ώρα, και ενώ το ζήτημα της αξιοποίησης του πρώην εργοστασίου Αλλατίνη έχει συζητηθεί πολλές φορές στο δημοτικό συμβούλιο Θεσσαλονίκης, ο πρόεδρος του οργάνου Παναγιώτης Αβραμόπουλος δηλώνει πως ενημερώθηκε από την εφημερίδα μας για το περιστατικό, ο αντιδήμαρχος Αστικού Σχεδιασμού, Πολεοδομίας και Δικτύων, Ανδρέας Κουράκης αφήνει υπόνοιες για το «τυχαίο» του γεγονότος ενώ οι επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων δηλώνουν… άγνοια! «Στην αρχή βλέποντας τα βίντεο είχα την εντύπωση ότι ρακοσυλλέκτες έβαλαν φωτιά σε κάδους απορριμμάτων δίπλα από το κτίριο του εργοστασίου Αλλατίνη» ισχυρίζεται στην «Κ» ο κ. Κουράκης, ο οποίος μόλις πληροφορήθηκε από την εφημερίδα μας το μέγεθος της καταστροφής μετέβη ο ίδιος στην περιοχή για αυτοψία. «Δεν ξέρω αν είναι τυχαίο το γεγονός. Υπόχρεος για την ασφάλεια των κτιρίων του εργοστασίου είναι ο ιδιοκτήτης και όχι ο δήμος Θεσσαλονίκης» σχολιάζει ο κ. Κουράκης, ενώ ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Παναγιώτης Αβραμόπουλος τονίζει πως ενημερώθηκε από το ρεπορτάζ μας.

Δεν γνώριζαν

Από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου και μέλος της παράταξης της μείζονος αντιπολίτευσης στο δήμο Θεσσαλονίκης, Χάρης Αηδονόπουλος δηλώνει «δεν είχα ιδέα για το περιστατικό». Ο ίδιος συμπληρώνει πως «μόνο με παρέμβαση εισαγγελέα θα μπορούσαν να επέμβουν οι υπηρεσίες του δήμου γιατί είναι έκταση ιδιωτική. Είναι παρόλα αυτά απορίας άξιο πως σε μια τόσο πυκνοκατοικημένη περιοχή επιτρέπεται η δράση ετερόκλητων στοιχείων» καταλήγει ο κ. Αηδονόπουλος. Άγνοια για το περιστατικό δηλώνει στην «Κ» και ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης, Σωτήρης Ζαριανόπουλος, όπως και ο επικεφαλής του «Υπερκομματικού Δημοτικού Κινήματος Θεσσαλονικέων» Στέλιος Παπαθεμελής. Ο τελευταίος μάλιστα στην ερώτηση εάν γνωρίζει ότι το «Αλλατίνη πήρε φωτιά» απαντά: «πήρε ή το πήραν φωτιά». «Είναι ευτύχημα που δεν θρηνήσαμε θύματα από το μεγάλο αυτό κακό. Υπάρχει ευθύνη των αρχών, των ιδιοκτητών και των χρηστών που το χρησιμοποιούν για να κοιμηθούν». Από την πλευρά του ο δημοτικός σύμβουλος και επικεφαλής της «Θεσσαλονίκη- Ανοιχτή Πόλη» Τριαντάφυλλος Μηταφίδης τονίζει πως «οι εκάστοτε διοικήσεις του δήμου ποτέ δεν προχώρησαν σε ενέργειες για να προστατεύσουν το πρώην εργοστάσιο». «Πόσο μάλλον ο Μπουτάρης που έστειλε επιστολή στο Συμβούλιο της Επικρατείας με την οποία γνωστοποιούσε τη διαφωνία του σε ότι αφορά τον χαρακτηρισμό του Αλλατίνη ως διατηρητέου» υπογραμμίζει ο κ. Μηταφίδης και συμπληρώνει πως «εάν μέχρι τις 31.12.2012 δεν καταβληθεί η αποζημίωση για την απαλλοτρίωσή του τότε θα επιστρέψει στους ιδιοκτήτες του». «Το εργοστάσιο πρέπει να επισκευαστεί και να κηρυχτεί ξανά διατηρητέο. Είναι ένα στολίδι της πόλης και πρέπει να φυλάσσεται από τέτοιου είδους στοιχεία που φέρεται να έβαλαν τη φωτιά» τονίζει ο Μάκης Στεργίου, επικεφαλής «Εξουσίας Πολιτών» και συμπληρώνει πως και αυτός ενημερώθηκε για το περιστατικό από την εφημερίδα μας.

Διαφοροποίηση Μπουτάρη

Υπενθυμίζεται πως κάτοικοι της περιοχής, και οι τότε δημοτικές παρατάξεις «Δημοτική Κίνηση Θεσσαλονίκη των Πολιτών και της Οικολογίας» και η «Οικολογική Κίνηση Θεσσαλονίκης» στο παρελθόν προσέφυγαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας με στόχο την αναστολή της υπουργικής απόφασης και το πάγωμα των εργασιών ανοικοδόμησης. Ο δημοτικός σύμβουλος, τότε, με την παράταξη του ΚΚΕ και μέλος της «Ένωσης Πολιτών Θεσσαλονίκης» Γιάννης Μπουτάρης, σε έγγραφη δήλωσή του στο Συμβούλιο της Επικρατείας με ημερομηνία 30 Ιουλίου 2003, ανέφερε ότι «δηλώνω ανεπιφύλακτα ότι δεν συμφωνώ με το περιεχόμενο, τον επιδιωκόμενο σκοπό και την υποβολή ενώπιον του ΣτΕ, εκ μέρους της αστικής αυτής μη κερδοσκοπικής εταιρίας της υπ’ αριθ. Καταθέσεως Ε 5494/16.7.2003 αιτήσεως ακυρώσεως της υπ’ αριθ. ΥΠΠΟ/ΔΙΛΑΠ/Γ/3692/ΠΕ/8402/2003 αποφάσεως του υπουργού Πολιτισμού, ούτε με την υπ’ αριθ. Καταθέσεως Ε 5495/16.7.2003 αίτηση αναστολής εκτελέσεως της αποφάσεως αυτής και ότι επιθυμώ την εφαρμογή της απόφασης αυτής».

Εκείνη την περίοδο απέναντι στους κατοίκους βρίσκονται ο τότε δήµαρχος Βασίλης Παπαγεωργόπουλος, ο τότε νομάρχης Παναγιώτης Ψωµιάδης και ο Γιάννης Μπουτάρης, που έκαναν παρέµβαση στο ΣτΕ, υπέρ τής απόφασης του τότε υπουργού Πολιτισμού Ευάγγελου Βενιζέλου και εναντίον της προσφυγής των κατοίκων. Η απόφαση πάντως του ΣτΕ, δικαίωνε την προσφυγή των κατοίκων.

«Μύλος» η Πρωτοβουλία για τους… μύλους

Στο μεταξύ, το ζήτημα της αξιοποίησης του πρώην εργοστασίου Αλλατίνη έχει προκαλέσει αντιδράσεις στο δημοτικόkapon-mpoutaris συμβούλιο Θεσσαλονίκης αλλά και τριγμούς στο εσωτερικό της παράταξης του Γιάννη Μπουτάρη. Πριν λίγους μήνες δημοσιεύματα τοπικών εφημερίδων έκαναν λόγο για «νέα απόπειρα ανοικοδόμησης του οικοπέδου του πρώην βιομηχανικού συγκροτήματος των Μύλων Αλλατίνη, η τρίτη κατά σειρά την τελευταία δεκαετία» και μάλιστα «υπό άκρα μυστικότητα». Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα το υπουργείο Περιβάλλοντος «είχε στα χέρια του νομοθετική ρύθμιση, με την οποία επιχειρείτο να ανοίξει ξανά ο δρόμος της ανοικοδόμησης του εν λόγω οικοπέδου». Μάλιστα σε δηλώσεις του ο τότε υπουργός Περιβάλλοντος, Γιώργος Παπακωνσταντίνου είχε παραδεχτεί σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε από κοινού με το Γιάννη Μπουτάρη πως «πράγματι προσπαθούμε να βρούμε μια λύση». Λίγες ημέρες αργότερα και κατόπιν αντιδράσεων από το εσωτερικό της «Πρωτοβουλίας» μέσω γραπτής του δήλωσης ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης επιχείρησε να διαψεύσει κάθε εμπλοκή του. Είχε προηγηθεί σύγκρουση στο εσωτερικό της παράταξης με τον Ανδρέα Κουράκη να ζητά την παραίτηση του «τσάρου» του δήμου Χασδάι Καπόν, καθώς ο τελευταίος εμπλεκόταν στην εταιρία «Αστικές Αναπτύξεις ΑΕ» η οποία κατέχει το 33% του Αλλατίνη. Μάλιστα, δημοτικοί σύμβουλοι της «Πρωτοβουλίας» στρεφόμενοι ανοιχτά κατά του κ. Καπόν υπέγραψαν κείμενο στο οποίο επισήμαιναν ότι κανείς δεν μπορεί να χρησιμοποιεί τη θέση του στο δήμο για ίδιον όφελος. Ο κ. Καπόν υπέβαλε την παραίτησή του αλλά ο δήμαρχος δεν την έκανε δεκτή.

Αλλατίνη, Μάνος και κυρ Γιάννης

Οι Μύλοι Αλλατίνη κατασκευάστηκαν το 1900 από τη γνωστή ομώνυμη εβραϊκή οικογένεια τηςmanos-mpoutaris Θεσσαλονίκης και λειτούργησαν μέχρι τη δεκαετία του ‘80. Τα σχέδια είναι του διάσημου αρχιτέκτονα Βιταλιάνο Ποζέλι, αυτού που σχεδίασε τα περισσότερα από τα διατηρητέα κτίρια της πόλης. Το 1911 η οικογένεια Αλλατίνη εγκατέλειψε τη Θεσσαλονίκη. Το 1926 η εταιρία περιήλθε στα χέρια Ελλήνων επιχειρηματιών και το οικόπεδο εντάχθηκε στο σχέδιο πόλεως, ενώ το 1950 μόλις εισάγεται στο Χρηματιστήριο. Το 1951 για δεύτερη φορά ο μύλος καταστρέφεται από πυρκαγιά και μάλιστα ανασφάλιστος. Τότε την επιχείρηση αναλαμβάνουν  οι δύο κόρες του Κοσμά Πανούτσου, πρώτου Έλληνα ιδιοκτήτη του εργοαστασίου, η Μαριέτα Πανούτσου – Μάνου και η Ειρήνη Πανούτσου – Βραχνού. Η πρώτη μάλιστα είναι μητέρα του μετέπειτα υπουργού  Στέφανου Μάνουκαι πρώην προέδρου της «Δράσης», ιδρυτικό στέλεχος της οποίας υπήρξε ο σημερινός δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης.  Από το 1965 αρχίζει να εργάζεται στην επιχείρηση ο Στέφανος Μάνος και το 1967 δημιουργεί το τμήμα της μπισκοτοποιίας, ενώ την ίδια χρονιά η Ανώνυμος Βιομηχανική και Εμπορική Εταιρεία Θεσσαλονίκης μετονομάζεται σε Αλλατίνη ΑΕ. Ο ίδιος από το 1974 ως και το 1977 είναι πρόεδρος και γενικός διευθυντής, ώσπου προσχωρεί στον χώρο της πολιτικής. Υπενθυμίζεται πάντως πως η υπόθεση Αλλατίνη είχε αποτελέσει την αφορμή για τον άγριο καβγά που ξέσπασε κατά την προεκλογική περίοδο του 2010 μεταξύ του κ. Μπουτάρη και του επικεφαλής της παράταξης «Ενεργοί Πολίτες» Χρήστου Μάτη. Ο τελευταίος με δηλώσεις του είχε αφήσει σοβαρά υπονοούμενα σε βάρος του κ. Μπουτάρη, λέγοντας ότι η στάση του στο θέμα υπαγορεύεται από ιδιοτελή συμφέροντα.

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.