, Παρασκευή
29 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Φύκια γεννούν ελπίδες για οικονομικά βιοκαύσιμα

Όταν αποστερηθούν άλλες πηγές τροφής, τα πράσινα φύκη του είδους Chlamydomonas reinhardtii τρέφονται με άλλα φυτικά υλικά, σύμφωνα με έρευνα του γερμανικού πανεπιστημίου Bielefeld, που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Nature Communications».
Είναι η πρώτη φορά που οι επιστήμονες ανακαλύπτουν ένα φυτικό είδος που να διασπά την κυτταρίνη άλλου φυτού.Η κυτταρίνη είναι το βιοπολυμερές που ενδυναμώνει τα κυτταρικά τοιχώματα του φυτού, ενώ παράλληλα το τροφοδοτεί με ενέργεια.
Κανονικά τα φύκη Chlamydomonas reinhardtii χρησιμοποιούν τον ήλιο για να μετατρέψουν, μέσω της φωτοσύνθεσης, το διοξείδιο του άνθρακα και το νερό σε γλυκόζη.Ωστόσο, όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές, όταν τα φύκη στερηθούν το διοξείδιο του άνθρακα κανιβαλίζουν άλλα φυτικά είδη.
Η ανακάλυψη θεωρείται αρκετά χρήσιμη για την παραγωγή βιοκαυσίμων όπως η κυτταρινική αιθανόλη, όπου χρειάζονται ακριβά ένζυμα για να διασπάσουν την κυτταρίνη και να την μετατρέψουν σε απλά σάκχαρα τα οποία με τη σειρά τους μπορούν να μετατραπούν σε αιθανόλη.
Επίσης τα φύκη C. reinhardtii ενδέχεται να συμβάλλουν στην παραγωγή βιοντίζελ, αφού παράγουν λιπαρά που μπορούν να μετατραπούν εύκολα σε καύσιμα.
Πηγή :real.gr

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.