, Παρασκευή
29 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Χωρίς σημαντικές αλλαγές ο ΕΝΦΙΑ του 2017- Ποιοι θα είναι οι κερδισμένοι

Στον δρόμο βρίσκονται τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ για το 2017 τα οποία θα αρχίσουν να φτάνουν σταδιακά στους 7,4 εκ ιδιοκτήτες ακινήτων τους από την Παρασκευή 18 μέχρι και την Πέμπτη 31 του μήνα με προσδοκία να συγκεντρωθούν για άλλη μια χρονιά έσοδα 2,65 δισ ευρώ. Με ελάχιστες εξαιρέσεις το ύψος του Ενιαίου φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων θα είναι ίδιο και απαράλλακτο με αυτό του 2016.
Οι αντικειμενικές αξίες με βάση τις οποίες θα γίνει ο υπολογισμός του φόρου θα είναι αυτές που ίσχυαν το 2016 αφού η μνημονική υποχρέωση για την προσαρμογή των αντικειμενικών αξιών στις εμπορικές η οποία ήταν προγραμματισμένη να ολοκληρωθεί στα τέλη Ιουνίου αναβλήθηκε για το τέλος του 2017.
Σϋμφωνα με το ρεπορτάζ της Real News, το σύνολο του φόρου που θα βεβαιωθεί για τα 7,35 εκατομμύρια φυσικά και τα 55.000 νομικά πρόσωπα θα είναι 3,2 δισ. ευρώ από τα οποία θα πρέπει να εισπραχθούν 2,65 δισ. ευρώ.
Η πληρωμή του φόρου θα γίνει σε πέντε δόσεις με την πρώτη να πρέπει να καταβληθεί ως τις 29 Σεπτεμβρίου (μαζί με την δεύτερη δόση του φόρου εισοδήματος) και την τελευταία στις 31 Ιανουαρίου του 2018 .
Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ της Real, μόνοι «κερδισμένοι» σε σχέση με πέρσι είναι όσοι έχουν αγροτεμάχια και ακίνητα εκτός σχεδίου πόλης οι οποίοι απαλλάχθηκαν από τον συμπληρωματικό ΕΝ.Φ.Ι.Α. (ο οποίος επιβάλλεται σε όσα φυσικά πρόσωπα έχουν ακίνητη περιουσία συνολικής αντικειμενικής αξίας άνω των 200.000 ευρώ) με νόμο που ψηφίστηκε το Μάιο μέχρι και το 2018.
Τούτο διότι, όπως παραδέχεται το υπουργείο οικονομικών, τέσσερα χρόνια μετά την επιβολή του φόρου δεν μπορεί να υπολογίσει συμπληρωματικό φόρο σε αυτές τις ιδιοκτησίες.
Ωστόσο η αλλαγή αυτή είχε ως αποτέλεσμα η εξαγγελία του Πρωθυπουργού από την περσινή ΔΕΘ για αύξηση της απαλλαγής από το 50% στο 100% από τον φόρο για φορολογούμενους με μικρή ακίνητη περιουσία και χαμηλό εισόδημα να μείνει άλλη μια εξαγγελία.
Στις αλλαγές που ήρθαν μάλλον αναγκαστικά για το 2017 είναι και η απαλλαγή για το 2017 και το 2018 από τον ΕΝΦΙΑ των σεισμόπληκτων της Λέσβου και της Κω ωστόσο και αυτή η απαλλαγή θα γίνει με φειδώ. Η απαλλαγή θα ισχύσει μόνο για τις κατοικίες που βρίσκονται στα δύο νησιά και έχουν διαπιστωμένες ζημιές από τους σεισμούς.
Δεν θα υπάρξουν επίσης αλλαγές ή τροποποιήσεις στο τρόπο με τον οποίο υπολογίζεται το οικογενειακό εισόδημα που δικαιούνται απαλλαγή.

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.