, Πέμπτη
28 Μαρτίου 2024

search icon search icon

«Άλλα είχαμε συμφωνήσει κε Ερντογάν…»

«Θα προσπαθήσουμε να ενισχύσουμε τη συνεργασία με την Ελλάδα και εσείς θα είστε η… γέφυρα. Δώσατε αγώνα επιβίωσης τόσα χρόνια και σας συγχαίρω γι΄ αυτό» τόνισε στα μέλη της μουσουλμανικής μειονότητας στον αύλειο χώρο μειονοτικού λυκείου της Κομοτηνής, ο Πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Νωρίτερα, είχε βρεθεί στο τζαμί Κιρ Μαχαλλέ για την προσευχή της Παρασκευής. Το πλήθος τον υποδέχτηκε με επευφημίες και χειροκροτήματα φωνάζοντας κατά διαστήματα «ηγέτη μας». Όταν ο πρόεδρος της Τουρκίας ζήτησε μικρόφωνο να μιλήσει, ο υφυπουργός Εξωτερικών αντέτεινε «Άλλα έχουμε συμφωνήσει κε πρόεδρε». Σύμφωνα με πληροφορίες -σεε διπλωματικό επίπεδο- Αθήνα και Άγκυρα είχαν συμφωνήσει ότι ο Ταγίπ Ερντογάν θα μιλήσει σε όσα μέλη της μειονότητας το επιθυμούν σε συγκέντρωση εντός κλειστού χώρου και μόνο. Όταν ο πρόεδρος της Τουρκίας «που δεν ακούει κανέναν, παρά μόνο τον εαυτό του» αποφάσισε να μιλήσει στο συγκεντρωμένο πλήθος, ο υφυπουργός Γ. Αμανατίδης αντέδρασε με αυτό τον τρόπο προφανώς ακολουθώντας οδηγίες της ηγεσίας του υπουργείου Εξωτερικών.
«Αυτό που επιδιώκαμε από την επίσκεψη Ερντογάν είναι η βελτίωση των διμερών σχέσεων, η εμπέδωση από πλευράς της Τουρκίας, ότι όταν μιλάει με την Ελλάδα, μιλάει με ευρωπαϊκή χώρα και φυσικά η συζήτηση πάνω στην οικονομική συνεργασία και τη διαχείριση των προσφυγικών ροών», δήλωσε στο FOCUS 103,6, ο διευθυντής της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Ζαχαριάδης. «Αυτό που είναι σίγουρο, είναι ότι πρέπει να δούμε συνολικά την εξωτερική πολιτική της Τουρκίας και να καταλάβουμε, ότι όταν ο Ερντογάν όταν έχει προβλήματα από τα ανατολικά του, βγάζει έναν εκνευρισμό προς τα δυτικά του. Εμείς από την πλευρά μας, θα συνεχίσουμε τη διπλωματία ως σοβαρή χώρα, στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού μοντέλου» τόνισε ο κ. Ζαχαριάδης, σημειώνοντας ότι «η επίσκεψη ήταν αίτημα του Τούρκου Προέδρου της Δημοκρατίας, 65 χρόνια μετά, πράγμα που είναι», όπως είπε «σημαντικό από μόνο του.»
Όπως είπε στην karfitsa ο δήμαρχος Κομοτηνής κ. Πετρίδης «για εμάς ήταν μια συνηθισμένη ημέρα… Στο ζήτημα που πρέπει να εστιάσουμε είναι μια σταθερή εξωτερική πολιτική» . Σε ερώτηση για αν έχουμε σήμερα σταθερή εξωτερική πολιτική για τα θέματα της Θράκης και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις απέφυγε να απαντήσει. Σε άλλη ερώτηση αν τελικά βρέθηκαν μουσουλμάνοι από Κωνσταντινούπολη, Προύσα κι άλλες περιοχές εκτός Ελλάδας στην υποδοχή Ερντογάν – με ναυλωμένα λεωφορεία όπως φημολογούνταν – μας είπε ότι δεν διαπίστωσε κάτι τέτοιο ούτε ο ίδιος το περίμενε… Στα θετικά της επίσκεψης Ερντογάν στη Ροδόπη και στην Αθήνα, ο δήμαρχος Κομοτηνής συμπεριέλαβε την αναφορά-παραδοχή του «σουλτάνου» για ύπαρξη μουσουλμάνων Πομάκων και Ρομά…
Μελ. Καρ.
 

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.