, Παρασκευή
29 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Άνθρακες ο θησαυρός

H Ακυβερνησία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης είναι μια πραγματικότητα. Το νομοσχέδιο “Κλεισθένης” περιορίζεται κατά κύριο λόγο στην αλλαγή του εκλογικού συστήματος. Στην πραγματικότητα δεν προωθεί ΚΑΜΙΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ στην τοπική αυτοδιοίκηση. Δεν προωθεί καμία σημαντική αλλαγή στο μοντέλο διακυβέρνησης της  χώρας, στη λειτουργία του Κράτους και της Αυτοδιοίκησης.

Αντί να λύνει προβλήματα δημιουργεί περισσότερα, ενώ επαναφέρει τις κοινότητες που μπορεί να δημιουργήσουν πολλά προβλήματα στην ομογενοποίηση των δήμων.

Αναρωτιέται κανείς γιατί χρειάστηκαν τρία χρόνια για ένα νομοσχέδιο σκούπα.

Στην πραγματικότητα το μόνο που προωθεί η κυβέρνηση με το νέο σχέδιο νόμου είναι  η αλλαγή του εκλογικού νόμου με την εφαρμογή της απλής ανατολικής  η οποία θα οδηγήσει τους Δήμους σε ακυβερνησία. (Παράδειγμα ο Δήμος Αθηναίων)

Μάλιστα προτείνονται  διαφορετικά εκλογικά συστήματα  αναλογικό για τους Δήμους και πλειοψηφικό για τις δημοτικές ενότητες και κοινότητες,

Το προτεινόμενο εκλογικό σύστημα οδηγεί σε ακυβερνησία και πλήρη λειτουργική αναποτελεσματικότητα τους ΟΤΑ. Ο  προϋπολογισμός  δεν θα μπορεί να ψηφιστεί στους περισσότερους Δήμους. Δημιουργούνται σημαντικά προβλήματα στην σύνθεση και λειτουργία των επιτροπών που υπάρχουν

Τα παραπάνω θα έχουν  άμεσες και αρνητικές επιπτώσεις στις παρεχόμενες υπηρεσίες προς τους πολίτες και βεβαίως και στον προγραμματισμό και στην υλοποίηση των έργων.

Παράλληλα το σχέδιο νόμου επιφέρει και άλλες αλλαγές όπως:

Προτείνεται ένας κατακερματισμός της χρηματοδότησης των δημοτικών έργων (ΣΑΤΑ) στις κοινότητες που καθιστά αδύνατη την υλοποίηση των έργων.

Για πρώτη φορά οι υπηρεσίες πρασίνου μετατρέπονται σε ανταποδοτικές υπηρεσίες και επί της ουσίας το κόστος συντήρησης του πρασίνου  μεταφέρεται στους κατοίκους με  νέο φόρο για τους δημότες.

Του Νικόλαου Βαφειάδη, Δημοτικός Σύμβουλος Δήμο Αθηναίων, Αν. Γραμ. Τοπικής Αυτοδιοίκησης Ν.Δ

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.