, Πέμπτη
28 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Άννα Ευθυμίου: Στόχος η στήριξη των εργαζομένων και η διατήρηση των θέσεων εργασίας

Στη στήριξη των εργαζόμενων και τη διατήρηση των θέσεων εργασίας αναφέρθηκε η βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης Άννα Ευθυμίου, κατά την τοποθέτησή της στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, όπου συμμετείχε μέσω τηλεδιάσκεψης.
Μιλώντας στην Επιτροπή, η βουλευτής τόνισε πως είναι πολύ σημαντικό το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός, στο διάγγελμά του, έδωσε έμφαση στη στήριξη της απασχόλησης και τη διατήρηση των θέσεων εργασίας, με κινήσεις που από τη μία επιδοτούν την εργασία και από την άλλη παρέχουν κίνητρα στις επιχειρήσεις και τους εργοδότες να διατηρήσουν το προσωπικό τους.
Άλλωστε, όσες φορές επιχειρήθηκε ο περιορισμός των δικαιωμάτων των εργαζόμενων στο παρελθόν, δεν απέδωσε τα επιδιωκόμενα αποτελέσματα στην ανάπτυξη και στην αύξηση των θέσεων εργασίας. Η Άννα Ευθυμίου, παραθέτοντας στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για την ανεργία στη χώρα μας από το 2004 μέχρι και σήμερα, κατέθεσε τη δική της άποψη, βασιζόμενη στην πολιτική, επιστημονική και επαγγελματική της εμπειρία«Από όλη την περίοδο των μνημονίων καταδεικνύεται ότι όσα μέτρα έχουν παρθεί σε βάρος των εργαζομένων δημιουργούν μία ανασφάλεια στο Εργατικό Δίκαιο και δεν έχουν επιφέρει τα επιδιωκόμενα αποτελέσματα, ως προς την ανάπτυξη και την προσέλκυση επενδύσεων για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Είναι επιβεβλημένο αυτή τη στιγμή να στηρίξουμε τους εργαζόμενους, να διαφυλάξουμε τις θέσεις απασχόλησης και να θωρακίσουμε το Εργατικό Δίκαιο, ώστε να μην καταλυθούν τα εργασιακά δικαιώματα, όπως έγινε κατά την περίοδο των μνημονίων»τόνισε η βουλευτής.
Αναφερόμενη στην πρωτόγνωρη κατάσταση που δημιουργήθηκε λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, η Άννα Ευθυμίου επισήμανε ότι «όλο αυτό το χρονικό διάστημα ήμουν παρούσα και είμαι παρούσα, αφενός στηρίζοντας τις κυβερνητικές πολιτικές και αφετέρου συμβάλλοντας στη βελτίωση των κυβερνητικών αποφάσεων,     απευθύνοντας δημόσιο διάλογο σε όλους τους επαγγελματικούς και κοινωνικούς φορείς της πόλης μου, αλλά και καταθέτοντας κοινοβουλευτικές ερωτήσεις για την υποστήριξη του κυβερνητικού έργου, για θέματα που προέκυψαν για διάφορες κοινωνικές ομάδες, όπως οι εργαζόμενες μητέρες, οι άνθρωποι του πολιτισμού, κα».
Επίσης, η βουλευτής έκανε ιδιαίτερη αναφορά για τις εργαζόμενες μητέρες, οι οποίες, όπως τόνισε, δυσκολεύονται να πάρουν άδεια ειδικού σκοπού υπό την απειλή της απόλυσης, και αυτό επιτείνεται προς το χειρότερο εξαιτίας και της δυνατότητας της ανάκλησης της αναστολής της σύμβασης εργασίας τους από τον εργοδότη τους.
Κλείνοντας, η Άννα Ευθυμίου επισήμανε ότι «από την εφαρμογή της ΠΝΠ ανακύπτουν κάποια προβλήματα, από τυχόν καταστρατήγηση των διατάξεων αυτών από τους εργοδότες, τα οποία πρέπει να επιλύσουμε, ώστε να διαφυλάξουμε τις θέσεις εργασίας και συγκεκριμένα:
1. Στις επιχειρήσεις που έκλεισαν με κρατική εντολή και επικαλούνται να λειτουργήσουν ξανά, αν οι εργοδότες δεν επιλέξουν είτε την εκ περιτροπής εργασία είτε την αναστολή εργασίας των εργαζόμενων τους, τότε ελλοχεύει ο κίνδυνος να απολυθούν οι εργαζόμενοι.
2. Στις επιχειρήσεις που έχουν επίσημα αναστολή εργασίας και μπορούν σιγά-σιγά με την άρση της αναστολής να επιστρέψουν οι εργαζόμενοι στη δουλειά τους, αυτοί προστατεύονται για 45 μέρες, άρα πρέπει να δούμε πώς θα αντιμετωπίσουμε τον κίνδυνο απόλυσης όταν παρέλθει αυτό το χρονικό διάστημα και μετά.
3. Για αυτούς που βρίσκονται σε καθεστώς εκ περιτροπής εργασίας υπάρχει ο κίνδυνος να απολυθούν όταν ο εργοδότης τους άρει το καθεστώς της εκ περιτροπής και τους επαναφέρει σε πλήρη απασχόληση.
Επομένως, οφείλουμε να δημιουργήσουμε μία ομπρέλα προστασίας για τους εργαζόμενους, προκειμένου να αποτρέψουμε τις απολύσεις που μπορεί να επέλθουν από την καταστρατήγηση των διατάξεων αυτών», σημείωσε η βουλευτής.

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.