, Πέμπτη
28 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Έκαναν οι Τούρκοι το παραλήρημα για «γαλάζιες πατρίδες» βιβλίο!

Η περιβόητη «γαλάζια πατρίδα» της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο αποτυπώθηκε και σε βιβλίο από τις εκδόσεις του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού!
Σύμφωνα με τον «Ελεύθερο Τύπο», όσοι ενδιαφέρονται μπορούν να το αγοράσουν σε επιλεγμένα βιβλιοπωλεία στην Τουρκία, διαδικτυακά ή στο Ναυτικό Μουσείο, όπου πωλείται έναντι 12 τουρκικών λιρών, δηλαδή περίπου 2 ευρώ.
Το βιβλίο έχει τίτλο «Η έννοια της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης – ερωτήσεις και απαντήσεις». Συγγραφέας του είναι ο υποναύαρχος Τζιχάτ Γιαϊτζί , ο θεωρητικός των περισσότερων τουρκικών διεκδικήσεων στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.
Ο ίδιος στο βιβλίο αυτό αποτυπώνει μια σειρά από θεωρίες και χάρτες που δείχνουν τις τουρκικές θέσεις αλλά και προθέσεις. Ουσιαστικά, όλο το βιβλίο έχει στόχο να κατευθύνει τον αναγνώστη στις θεωρίες που ο Γιαϊτζί έχει αποτυπώσει στις μελέτες του.
Το βιβλιο δημοσιεύει χάρτη με τον οποίο αποκλείει το Καστελόριζο και θεωρεί πως η περιοχή ανάμεσα σε Κύπρο και Κρήτη ανήκει στην τουρκική ΑΟΖ. Ο ίδιος σε πολλά σημεία προτρέπει την τουρκική κυβέρνηση να «κηρύξει άμεσα ΑΟΖ με τη Λιβύη» και τονίζει: «Αντί να περιέλθουμε στη θέση της χώρας η οποία θα εκφράζει αντιρρήσεις στις συμφωνίες ΑΟΖ που έχουν υπογράψει οι παράκτιες χώρες, πρέπει εμείς να κηρύξουμε ΑΟΖ και να δηλώσουμε πως είμαστε έτοιμοι να υπογράψουμε συμφωνίες».
Εντύπωση προκαλεί, ωστόσο, το οπισθόφυλλο του βιβλίου, όπου δημοσιεύεται ο χάρτης της «γαλάζιας πατρίδας», με το Αιγαίο να διχοτομείται, καθώς η ανατολική πλευρά παρουσιάζεται ως θαλάσσια περιοχή της Τουρκίας. Το ίδιο συμβαίνει με την Ανατολική Μεσόγειο ανάμεσα στην Κρήτη και την Κύπρο.
Αυτός ο χάρτης είναι ίδιος με αυτόν που εμφανίστηκε στη φωτογραφία με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη Ναυτική Ακαδημία του Πανεπιστημίου Εθνικής Άμυνας της Τουρκίας.

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.