, Πέμπτη
25 Απριλίου 2024

search icon search icon

Έκθεση τριών ΜΚΟ καταγγέλλει παράνομες επαναπροωθήσεις μεταναστών

Παράνομες επαναπροωθήσεις μεταναστών, που έχουν καταφέρει να περάσουν τα σύνορα της χώρας μας και οι οποίοι εξαναγκάζονται δια της βίας να επιστρέψουν στην Τουρκία, καταγγέλλουν σε έκθεσή τους τρεις ΜΚΟ. Σύμφωνα με την έκθεση, οι επαναπροωθήσεις έγιναν από άτομα που φορούσαν στολές με διακριτικά της ΕΛΑΣ ή του Στρατού και φέρονται να υπέβαλλαν τους μετανάστες ακόμα και σε βασανιστήρια…
Της Δέσποινας Κρητικού
Η 32σέλιδη έκθεση που συντάχτηκε από τρεις ΜΚΟ –Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες, Άρσις και HumanRights360– δόθηκε στη δημοσιότητα την Τετάρτη 13/12. Όπως τονίζεται, οι διαδικασίες επαναπροώθησης και τα κρούσματα βάναυσης συμπεριφοράς που περιγράφονται, έρχονται σε αντίθεση ή παραβιάζουν –μεταξύ άλλων– με το Σύνταγμα της Ελλάδας, τη Σύμβαση της Γενεύης για τους Πρόσφυγες, την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, τον Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ.
Η έκθεση φιλοξενεί τις μαρτυρίες 39 προσφύγων και μεταναστών, οι οποίοι περιγράφουν με μελανά χρώματα τις στιγμές που έζησαν στα χέρια κουκουλοφόρων και ενόπλων που φορούσαν μπουφάν με το σήμα της αστυνομίας και, σε άλλες περιπτώσεις, στρατιωτικές στολές. Οι μαρτυρίες σοκάρουν.
Χαρακτηριστική είναι η αναφορά του 15χρονου Αφγανού R. Ν. «Αφότου περάσαμε τον Έβρο μια ομάδα 18 ατόμων και ενώ περπατούσαμε στο δάσος στη διάρκεια της νύχτας, μας προσέγγισε ένας άνδρας με σκύλο, που κάλεσε κάποιους στο τηλέφωνο. Σύντομα έφτασαν δύο άνδρες με ένα μπλε βαν που φώναζαν “police”. Αυτοί φορούσαν μαύρες στολές και είχαν καλυμμένα πρόσωπά. Μας χτύπησαν σε όλο το σώμα με κλομπ και με τα χέρια τους. Μας πήραν με τη βία τις τσάντες και τις έκαψαν σε φωτιά που άναψαν στο σημείο. Μέσα στις τσάντες είχαμε όλα τα πρωτότυπα, επίσημα έγγραφά μας (…). Έπειτα μας έβαλαν σε μια αποθήκη – γκαράζ. Από εκεί μας παρέλαβαν δύο αστυνομικοί, που μας μετέφεραν στις όχθες του ποταμού και μας έβρισαν και μας χτύπησαν ασκώντας και αυτοί λεκτική και σωματική βία. Μας επιβίβασαν σε βάρκες και μας πέρασαν στην Τουρκία».
Αντίστοιχη ήταν και η εμπειρία που κατέθεσε ο ανήλικος Πακιστανός Α.W. «Περίπου 23 άτομα περάσαμε τον Έβρο. Ενώ κοιμόμασταν, μας βρήκαν τέσσερις άντρες με στρατιωτικές στολές (…). Μόλις ήρθαν οι αστυνομικοί, μας είπανε να σηκώσουμε ψηλά τα χέρια (…). Πριν μας βάλουν στο βαν ζήτησαν να δώσουμε τα κινητά μας. Μετά από 15 λεπτά φτάσαμε σε ένα μικρό χώρο. Περιμέναμε περίπου δύο ώρες μέσα στο βαν (…). Μετά μας επέστρεψαν στο ποτάμι. Υπήρχε μία βάρκα, ένας αστυνομικός μας έβαζε μέσα και ένας στρατιωτικός την οδηγούσε και μας πέρασε απέναντι. Τα κινητά δεν τα επέστρεψαν».
Μια οικογένεια από τη Συρία, που προσπάθησε στις 9 Σεπτεμβρίου 2018 να μπει στην Ελλάδα, κατήγγειλε βία ακόμα και σε ηλικιωμένο: «Τον πέταξαν στη βάρκα και όταν προσπάθησε να διαμαρτυρηθεί, τον χτύπησαν με το κουπί». Από την πλευρά της, η 32χρονη Παλαιστίνια A.D. περιγράφει τη μια από τις τρεις φορές που, όπως λέει, επαναπροωθήθηκε στην Τουρκία και κάνει λόγο για εγκλεισμό των μεταναστών (από τους οποίους αφαιρέθηκαν ρούχα και παπούτσια) υπό ασφυκτικές συνθήκες, ενώ ο Αιγύπτιος Α. Α. μιλάει για κράτηση σε αποθήκη χωρίς νερό και τροφή…
«Οι συνεχείς αναφορές που λαμβάνουμε, τόσο στα γραφεία μας, όσο και στους χώρους κράτησης, προστατευτικής φύλαξης και σε κέντρα υποδοχής και ταυτοποίησης, μαρτυρούν ότι το φαινόμενο των επαναπροωθήσεων, παρά τη σιγή και άρνηση των αρμοδίων φορέων και αρχών, είναι ιδιαίτερα έντονο» αναφέρουν στην έκθεσή τους οι τρεις ΜΚΟ και συμπληρώνουν: «Ιδιαίτερα ανησυχητικό είναι το γεγονός, ότι αναφέρεται από κάποιους η συμμετοχή στις περιγραφόμενες πρακτικές προσώπων που φορούν διακριτικά, τα οποία δεν παραπέμπουν ούτε σε αστυνομικές αρχές αλλά ούτε και στον στρατό»… σε αυτό το πλαίσιο, ζητούν από τις αρμόδιες αρχές να ερευνήσουν τα περιστατικά και να απέχουν «από οποιαδήποτε ενέργεια παραβιάζει το εθνικό, ενωσιακό και διεθνές δίκαιο».
Αξιωματικοί του Αρχηγείου της ΕΛΑΣ ανέφεραν πάντως στην Karfitsa ότι δε γίνονται επαναπροωθήσεις παράτυπων μεταναστών που εντοπίστηκαν και συνελήφθησαν σε ελληνικό έδαφος.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.