, Πέμπτη
28 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Ένας νεκρός πρόσφυγας και ένας τραυματίας στον σιδηρόδρομο για την Ειδομένη

Τραγικό τέλος είχε πρόσφυγας από τη Συρία στην προσπάθειά του να φύγει από την Ελλάδα χρησιμοποιώντας εμπορικό τρένο που είχε προορισμό την Ειδομένη. Η αστυνομία, με βάση τις καταθέσεις, εκτιμά ότι έπεσε στις γραμμές και ώρες αργότερα ενώ ήταν τραυματισμένος παρασύρθηκε από άλλη αμαξοστοιχία προερχόμενη από την αντίθετη κατεύθυνση. Ένας άλλος πρόσφυγας τραυματίστηκε καθώς επέβαινε στην αμαξοστοιχία που επέστρεφε στη Θεσσαλονίκη και έχασε την ισορροπία του από το φρενάρισμα του τρένου.
Του Κώστα Καντούρη
Το τραγικό περιστατικό συνέβη σήμερα Σάββατο στις 9 το πρωί όταν εμπορική αμαξοστοιχία που εκτελούσε το δρομολόγιο Ειδομένη – Θεσσαλονίκη παρέσυρε τον νεαρό Σύρο με συνέπεια να χάσει τη ζωή του, στο ύψος της Γέφυρας Θεσσαλονίκης. Σύμφωνα με τον μηχανοδηγό του τρένου ο πρόσφυγας ήταν στις γραμμές και παρά τα σήματα δεν μετακινήθηκε. Ο μηχανοδηγός χρησιμοποίησε το φρένο όμως ήταν αδύνατο να αποφευχθεί η παράσυρση. Από την έρευνα που έγινε στο σημείο πιστεύεται ότι ο άτυχος νεαρός βρέθηκε στις γραμμές ώρες νωρίτερα πέφτοντας από το τρένο που κατευθυνόταν στην Ειδομένη και ενδεχομένως είχε τραυματιστεί αδυνατώντας να μετακινηθεί.
Περίεργο όμως χαρακτηρίζεται το γεγονός ότι ο δεύτερος πρόσφυγας ήταν στο τρένο που επέστρεφε από την Ειδομένη. Χτύπησε στο πόδι του και νοσηλεύεται εκτός κινδύνου όταν έχασε την ισορροπία του από το φρενάρισμα του τρένου. Η εξήγηση που δίνουν οι διωκτικές αρχές ήταν ότι βρισκόταν μεταξύ βαγονιών και ενδεχομένως επέστρεψε στη Θεσσαλονίκη ύστερα από αποτυχημένη απόπειρα εξόδου του από την Ελλάδα στα σύνορα ή επαναπροώθησής του από τις αρχές του γειτονικού κράτους.
Πολλοί είναι οι πρόσφυγες που καθημερινά προσπαθούν με αυτόν τον τρόπο να φτάσουν στα σύνορα προκειμένου να εκμεταλλευτούν αφύλακτα περάσματα και να συνεχίσουν το δρόμο τους για την Κεντρική Ευρώπη. Ανεβαίνουν στα τρένα μένουν μεταξύ των βαγονιών και όταν πλησιάζουν στα σύνορα πηδούν και συνεχίζουν πεζή. Μεγάλος αριθμός όμως συλλαμβάνεται και επιστρέφει αναζητώντας άλλον τρόπο.

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.