, Πέμπτη
28 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Ένα ακόμη κακό hangover

του Κωνσταντίνου Ζέρβα, [email protected]*
Άλλη μια πρεμιέρα της ΔΕΘ που θα τη θυμόμαστε δακρύζοντας. Και αυτό όχι από συγκίνηση αλλά από τα χημικά. Μπορεί η αστυνομική διεύθυνση της Θεσσαλονίκης να έχει επιχειρησιακά μόλις 5 από τα συνολικά 35 περιπολικά της, και η τροχαία τις καθημερινές να είναι μαγική εικόνα, το περασμένο Σάββατο όμως βρέθηκαν 5,5 χιλιάδες αστυνομικοί (ένας τουλάχιστον σε κάθε διασταύρωση), λεωφορεία να τους μεταφέρουν, και ξενοδοχεία να τους φιλοξενήσουν, και ατελείωτα δακρυγόνα να σπέρνουν το… σεβασμό.
 
Τα εγκαίνια της ΔΕΘ από μεγάλη γιορτή εξωστρέφειας, έγινε «φεστιβάλ» δακρυγόνων (ακόμη και για επισκέπτες κι εκθέτες μέσα στα περίπτερα) και πολεμικού αποκλεισμού της πόλης. Αστυνομικές κλούβες κάλυπταν κάθε δρόμο περιμετρικά της Έκθεσης, φτάνοντας μέχρι και τη… θάλασσα! Στη Θεσσαλονίκη μας δεν αξίζουν αυτά τα χάλια.
 
Η Έκθεση της διεθνούς αναγνώρισης, των προσωπικοτήτων και των οικονομικοπολιτικών ζυμώσεων του παρελθόντος δεν έχει σχέση με αυτό που βιώσαμε. Δεν μπορεί εντός της Έκθεσης να παριστάνουμε τους σοβαρούς και εξωστρεφείς και έξω από τα περίπτερα τα χημικά και το νεκρό τοπίο να πρωταγωνιστούν, με 60 άτομα να καταλήγουν στο νοσοκομείο και 28 στα κρατητήρια.
 
Πολίτες
Αυτά κάποτε δεν γινόντουσαν ούτε κατά τη διάρκεια της επίσκεψης αντιπροέδρων των ΗΠΑ. Τα όρια ανοχής των κατοίκων και επισκεπτών έφτασαν στα όρια τους. Πλέον 3 πρωθυπουργοί από διαφορετικούς πολιτικούς χώρους τα τελευταία 7 χρόνια έχουν τύχει παρόμοιας… θερμής υποδοχής. Ο κύκλος μάλλον έχει κλείσει. Ο αντίκτυπος των εγκαινίων της ΔΕΘ στους πολίτες, και η επίσκεψη του πρωθυπουργού σημαίνει ταλαιπωρία, κλειστοί δρόμοι και νεκρή αγορά. Κάτι γίνεται λάθος από όλους μας!
 
 
Προσδοκίες
Η φετινή διοργάνωση είναι η μεγαλύτερη της τελευταίας εικοσαετίας, με τιμώμενη χώρα τις ΗΠΑ και 20 επίσημες κρατικές συμμετοχές, ενώ τις πύλες της αναμένεται να περάσουν περισσότεροι από 260.000 επισκέπτες. Αυτή την αίσθηση υπεροχής, και εξωστρέφειας την αμαύρωσε η «πολεμική» κατάσταση στους δρόμους της πόλης.
 
Η Έκθεση πρέπει να γίνει πάλι η ετήσια γιορτή της πόλης μας. Και αυτό προφανώς δε γίνεται χωρίς την παρουσία του (εκάστοτε) πρωθυπουργού. Δεν είναι λύση να γίνονται εγκαίνια στα… μουλωχτά. Κυβέρνηση, Δήμος, Σύλλογοι, φορείς και αστυνομία, εκπροσωπώντας το οργανωμένο κράτος μαζί με τους  πολίτες (ακόμη και τους «αγανακτισμένους») πρέπει να συζητούν για το χώρο, το χρόνο και τον τρόπο κάθε δράσης στη διάρκεια της ΔΕΘ. Ακόμη και της (όποιας) διαμαρτυρίας.
 
Και οι πολιτικοί να παρουσιάζουν τις θέσεις τους, και οι πολίτες να αντιδρούν, θετικά ή αρνητικά, αλλά η πόλη να έχει μόνο τα οφέλη που της αξίζουν. Είναι ευθύνη όλων μας.
 
*Ο Κ. Ζέρβας είναι ανεξάρτητος Δημοτικός Σύμβουλος του Δήμου Θεσσαλονίκης

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.