, Τρίτη
19 Μαρτίου 2024

 Ένα νέο στοιχείο για τα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ

photo eurokinissi

*Του Δημήτρη Βασιλειάδη

Σε κυλιόμενη έρευνα της Interview (το δείγμα παραμένει ανοικτό και θα προστίθεται διαρκώς νέο μέχρι και τις εκλογές), καταγράφεται ένα επιπλέον στοιχείο στα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ που δεν πέρασε απαρατήρητο  από τις αναλύσεις μας.

Στις προηγούμενες μετρήσεις ο ΣΥΡΙΖΑ, στο αδιευκρίνιστο ποσοστό του, δηλαδή σε όσους δήλωσαν ότι ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ το 2015 (Σεπτέμβριος), αλλά τώρα ισχυρίζονται είτε ότι δεν έχουν αποφασίσει, είτε ότι δεν θα ψηφίσουν (ή άκυρο/λευκό), έχει γίνει μια σημαντική ποιοτική αλλαγή. Το ποσοστό των αναποφάσιστων του ΣΥΡΙΖΑ ήταν περίπου 20% με 25% και το ποσοστό που ενώ ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ έλεγαν ότι δεν θα ψηφίσουν καθόλου, ήταν στο 10% με 15%. Αυτό έχει αλλάξει και είναι εντελώς το αντίστροφο. Δηλαδή οι αναποφάσιστοι του είναι στο 10% με 15% και οι «απέχοντες» ανέρχονται στο 20% με 25%. Αυτή η αλλαγή έχει επίδραση στην διαμόρφωση των ποσοστών των άλλων κομμάτων και κυρίως της ΝΔ που έχει το υψηλότερο απ’ όλα.

Το υψηλό ποσοστό των αναποφάσιστων του ΣΥΡΙΖΑ αποτελούσε μέχρι στιγμής και την ισχυρή ελπίδα του. Πολλοί από αυτούς πράγματι είναι επιρρεπείς να ψηφίσουν ξανά ένα κόμμα που το έχουν επιλέξει ήδη μια τουλάχιστον φορά, παρά να πάνε σε μια άλλη επιλογή που ίσως να μην είναι κοντά  στην ιδεολογική τους κλήση. Αυτή η ελπίδα όμως που είχαν λιγόστεψε. Αντίθετα αυτοί του ΣΥΡΙΖΑ του 2015 που θα παραμείνουν σπίτι τους, αυξήθηκαν. Αν υπάρξει αυξημένη αποχή από ΣΥΡΙΖΑ, τότε αυτό θα λειτουργήσει πολλαπλασιαστικά καλύτερα για το πρώτο κόμμα. Ισχύει εδώ ότι η αποχή ευνοεί τον πρώτο.

Κοντά σε αυτήν την ποιοτική αλλαγή στη δομή της αδιευκρίνιστης ψήφου των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ (Σεπτέμβριος 2015), έρχεται να προστεθεί και ένα περίπου 8% (υπάρχει μικρή διακύμανση του ποσοστού αυτού από έρευνα σε έρευνα και από εταιρεία σε εταιρεία), που πηγαίνει προς την ΝΔ. Το 8% αυτό είναι που μεγαλώνει και την απόσταση του πρώτου από το δεύτερο κόμμα.

*Ο κ. Βασιλειάδης είναι πολιτικός αναλυτής της Interview

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.