, Παρασκευή
29 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Ένα πολυτελές λεύκωμα για το ιστορικό ξενοδοχείο «Makedonia Palace» (ΦΩΤΟ+ΒΙΝΤΕΟ)

Της Κατερίνας Χαρκιολάκη
Ένα πολυτελές λεύκωμα με τίτλο «Το παρελθόν και το μέλλον» καταγράφει την ιστορία του ξενοδοχείου Makedonia Palace. Στις σελίδες του λευκώματος ξεδιπλώνεται η ιστορία του εμβληματικού ξενοδοχείου της Θεσσαλονίκης και σήμερα το πρωί έγινε η παρουσίαση του.
Στην ιστορία της δημιουργίας του ξενοδοχείου αναφέρθηκε ο δημοσιογράφος και διευθυντής του “Έθνους”, Τραϊανός Χατζηδημητρίου. «Μετά τον πόλεμο δεν υπήρχε ένα ξενοδοχείο που να τονίζει την πόλη και τον ρόλο της. Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής ήθελε να φτιαχτεί ένα ξενοδοχείο στην πόλη που θα ήταν σύγχρονο», είπε ο ίδιος και υπογράμμισε ότι ως ιδέα ξεκίνησε το 1957-1958. «Το 1960 άρχισε το μπάζωμα της Παραλίας, όπου υπήρχαν κολπάκια και έγινε η Παραλία όπως την ξέρουμε σήμερα. Το 1962 το μπάζωμα έφτασε ως την οδό Καλλιδοπούλου και τότε ο Κ. Καραμανλής με τους υπηρεσιακούς παράγοντες των αρμοδίων υπουργείων έκανε βόλτα στις λάσπες. Μόλις έφτασε στο σημείο που βρίσκεται το Makedonia είπε «εδώ».

Ο αντιδήμαρχος τουρισμού του δήμου Θεσσαλονίκης, Σπύρος Πέγκας, ανέφερε ότι: «η αναγέννηση και ανακαίνιση του Makedonia Palace από τον όμιλο Σαββίδη, σηματοδότησε την τουριστική άνοιξη της Θεσσαλονίκης, η οποία δεν έχει εξελίξει παρά μόνο το 15%-20% των τουριστικών της δυνατοτήτων».
Σύμφωνα με την Εύη Παπαδοπούλου της COZY Publications, ο σκοπός του λευκώματος είναι η διαφύλαξη και ανάδειξη αρχειακού υλικού που αναδεικνύει τη σχέση και αλληλεπίδραση πόλης και Makedonia Palace.
Τον λόγο πήρε και ο γενικός διευθυντής του ξενοδοχείου Αλκιβιάδης Σωτηρίου, ο οποίος χαρακτήρισε ως «μεγάλη πρόκληση» την ανάληψη της διεύθυνσής του. Σε ερώτηση της Karfitsa «πόσο σημαντική είναι χρονικά η στιγμή της έκδοσης του λευκώματος, κοινωνικά και πολιτικά για ένα ιστορικό ξενοδοχείο της πόλης που φέρει το όνομα «Μακεδονία»;» απάντησε το εξής: «Την προσπάθεια αυτή την ξεκινήσαμε εδώ και καιρό, γιατί το αρχείο ήταν πολύ μεγάλο. Ωστόσο, όταν βγήκε, αναρωτιόμασταν το τι θα πούμε «νότια Μακεδονία»; Αλλά εμείς ξεκινήσαμε νωρίτερα από τις ημερομηνίες που άρχισε το θέμα με τα Σκόπια να είναι και πάλι στην επικαιρότητα». Μάλιστα, ο ίδιος επεσήμανε ότι «συγκυριακά ήρθε και έδεσε».

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.