, Παρασκευή
29 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Έργα και ημέρες του Γιάννη Μπουτάρη στο δήμο Θεσσαλονίκης

Ήταν Νοέμβριος του 2010 όταν ο Γιάννης Μπουτάρης αναδείχθηκε ο 60ος δήμαρχος Θεσσαλονίκης, από την ίδρυση της δημαρχίας της πόλης. Κατάφερε να κερδίσει το δημαρχιακό θώκο κυριολεκτικά στο νήμα, με διαφορά 369 ψήφων από τον Κώστα Γκιουλέκα, τον οποίο υποστήριζε η Νέα Δημοκρατία.
Ένας δήμαρχος ανατρεπτικός, με τατουάζ και σκουλαρίκι, πρώην αλκοολικός και μανιώδης καπνιστής, συλλέκτης κιτς αντικειμένων, με δηλώσεις που συχνά γίνονταν πρωτοσέλιδο σε εφημερίδες και οι ατάκες του viral στο διαδίκτυο, προκαλώντας άλλοτε θετικά και άλλοτε αρνητικά σχόλια…. Ένας δήμαρχος διαφορετικός από τους προκατόχους του.
Οκτώ χρόνια αργότερα, και πάλι Νοέμβριο, ο κ. Μπουτάρης ανακοίνωσε την πρόθεση του να μην κατέβει υποψήφιος στις επερχόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές. «Η απόφαση είναι προσωπική, παρ’ όλο που η αποδοχή μου από τις μετρήσεις είναι τρεις φορές υψηλότερα από τον δεύτερο υποψήφιο. Δεν έχω κολλήσει στην καρέκλα. Ο δήμαρχος δεν είναι επάγγελμα, δεν είναι υπηρεσία. Και δεν πρέπει να ξεπερνάει τις δύο θητείες. Είμαι 76 χρονών, ήρθε η ώρα να ανοίξουν οι πόρτες για νέο κόσμο», τόνισε.
Ο «κύκλος» του Γιάννη Μπουτάρη στο δημαρχιακό θώκο θα κλείσει οριστικά στις 31 Αυγούστου του 2019, οπότε και τα ηνία της πόλης θα αναλάβει ο νέος δήμαρχος που θα εκλέξουν οι Θεσσαλονικείς.
Η αλλαγή της διοίκησης
Η βραδιά των δημοτικών εκλογών το 2010 βρήκε τον Γιάννη Μπουτάρη και τους συνεργάτες του να πανηγυρίζουν έξαλλα στο εκλογικό κέντρο για την αλλαγή διοίκησης σ’ έναν δήμο που ταλανιζόταν από την υπόθεση της υπεξαίρεσης – μαμούθ.
Ωστόσο, η ατάκα του κ. Μπουτάρη το ίδιο βράδυ των εκλογών «και τώρα τι κάνουμε;» αποτύπωνε την αγωνία για τις προκλήσεις που καλούνταν να αντιμετωπίσει. Βασική του επιδίωξη η οικονομική εξυγίανση του δήμου, με τη «μαύρη τρύπα» να βρίσκεται συνεχώς στο επίκεντρο, ενώ από τις πρώτες προτεραιότητες ήταν και το «άνοιγμα» της πόλης προς τα έξω με συναντήσεις, επαφές και απευθείας αεροπορικές πτήσεις από τη Θεσσαλονίκη για το εξωτερικό.
Αποτέλεσμα της προσπάθειας για εξωστρέφεια, ήταν πως την περίοδο 2010 – 2014 οι επισκέπτες από το Ισραήλ αυξήθηκαν κατά 358% και από την Τουρκία κατά 226%, ενώ μεγάλη απήχηση είχε το πρόγραμμα στις βαλκανικές και σλαβικές χώρες.
Τον Οκτώβριο του 2012 ο κ. Μπουτάρης σε ψηφοφορία σε διεθνή ιστότοπο ανακηρύχτηκε ο δήμαρχος του μήνα σε παγκόσμιο επίπεδο. Το «Thessaloniki Pride» διοργανώθηκε για πρώτη φορά στην πόλη, ενώ από έργα ξεχώρισε η πεζοδρόμηση της Αγίας Σοφίας και η ολοκλήρωση του παραλιακού μετώπου.
Βέβαια, υπήρξαν και προεκλογικές υποσχέσεις που δεν προχώρησαν όπως για παράδειγμα η βελτίωση της καθαριότητας, ο περιορισμός των τραπεζοκαθισμάτων, τα έξι μικρά δημαρχεία και η δημιουργία Κέντρου Αποτέφρωσης Νεκρών.
Προς το τέλος της πρώτης θητείας, ο δήμος Θεσσαλονίκης απασχόλησε την επικαιρότητα με τη δίκη για την υπόθεση της υπεξαίρεσης. Ο κ. Μπουτάρης ήταν από τους βασικούς μάρτυρες που κατέθεσαν για τις ευθύνες του Βασίλη Παπαγεωργόπουλου. «Γνώριζε ότι κάτι δεν πάει καλά, ότι λείπουν λεφτά, αλλά μόνο ο ίδιος ξέρει εάν ήταν κι αυτός στο κόλπο», είχε πει στο δικαστήριο.
Δεύτερη θητεία με… συγκρούσεις!
Ο κ. Μπουτάρης αναδείχθηκε άνετα νικητής το 2014 κόντρα στον υποψήφιο της ΝΔ Σταύρο Καλαφάτη. «Η νίκη είναι της πόλης. Δεν υπάρχουν νικητές και ηττημένοι», είχε δηλώσει ανεβασμένος σε μία καρέκλα το βράδυ της επανεκλογής.
Σε αυτή την δεύτερη θητεία «έσκασε» το πρόβλημα του προσφυγικού και ο δήμος συνεργάστηκε με την ύπατη αρμοστεία του ΟΗΕ για την αντιμετώπιση του και δημιούργησε δομές. Προχώρησε η ιδέα για την υλοποίηση του Μουσείου Ολοκαυτώματος στη δυτική πλευρά της πόλης και ολοκληρώθηκαν οι αναπλάσεις στις πλατείες Χρηματιστηρίου και Εμπορίου.
Σύντομα όμως, εμφανίστηκαν οι πρώτες κόντρες στο εσωτερικό της «Πρωτοβουλίας» που οδήγησαν σε ρήξη τη σχέση του Γιάννη Μπουτάρη με τους άλλοτε στενούς του συνεργάτες και συνιδρυτές της Πρωτοβουλίας, Παναγιώτη Αβραμόπουλο και Ανδρέα Κουράκη. Είχε προηγηθεί η ανεξαρτητοποίηση του πρώην αντιδημάρχου, Κωνσταντίνου Ζέρβα. Όλοι τους άσκησαν σκληρή κριτική στον δήμαρχο πως απέτυχε στη βελτίωση της καθημερινότητας.
Δηλώσεις του κ. Μπουτάρη αναφορικά με την ονομασία της ΠΓΔΜ, για τους Τούρκους και τους Εβραίους έγιναν πολλές φορές πρωτοσέλιδα, προκαλώντας τα αρνητικά σχόλια των πολιτών, ορισμένοι εκ των οποίων συμμετείχαν σε συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας έξω από το δημαρχείο.
Η πιο «μαύρη» στιγμή ήρθε τον περασμένο Μάιο στο Λευκό Πύργο, στη διάρκεια εκδηλώσεων για τη Γενοκτονία των Ποντίων. Ο Γιάννης Μπουτάρης δέχτηκε επίθεση από εξοργισμένο πλήθος, με αποτέλεσμα να νοσηλευτεί. Σύσσωμη η πολιτική ηγεσία καταδίκασε την επίθεση, με τον πρωθυπουργό να κάνει λόγο για οργανωμένη και σχεδιασμένη επίθεση.
Πρόσφατα, άγνωστοι δράστες βανδάλισαν το σπίτι του κι έγραψαν στον τοίχο τη λέξη «προδότης», μια ενέργεια που επίσης καταδικάστηκε.
Οι 10 ατάκες που άφησαν… εποχή!
# Για τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, Πάνο Καμμένο: «Αυτόν τον Καμμένο, συγγνώμη, αλλά δεν τον πάω με τίποτα. Αν τον δω κρεμασμένο, δεν θα κόψω το σχοινί».
# Για την έντονη χιονόπτωση τον Ιανουάριο 2017: «Έχουμε πρόβλημα με τις αλατιέρες, πάγωσαν, τις είχαμε προετοιμάσει και το αλάτι πέτρωσε».
# Για τον μητροπολίτη Θεσσαλονίκης: «Ο Άνθιμος μου θυμίζει μουτζαχεντίν!»
# Για το πώς αντιμετωπίζονται οι Έλληνες στο εξωτερικό: «Πηγαίνω ταξίδια στο εξωτερικό και ντρέπομαι που είμαι Έλληνας. Ντρέπομαι να με κοιτάνε σαν λεπρό».
# Για το τσιγάρο: «Σεβόμαστε τους μη καπνίζοντες, αλλά να σεβόμαστε και τους καπνίζοντες».
# Για τη νομιμοποίηση της κάνναβης: «Έδινα χασίς στην καρκινοπαθή γυναίκα μου και της έκανε καλό. Δεν μου είπε ο γιατρός να βρω στον μπακάλη χασίσι».
# Για τις μαθητικές παρελάσεις: «Είμαι κάθετα αντίθετος. Μία φορά πήγα για να δω τον εγγονό μου… Η μαθητική παρέλαση καλλιεργεί στρατιωτικό πνεύμα. Δείτε πώς περπατούν σαν ρεμπέτ ασκέρ».
# Για τις… ηλικίες: «Σας διαβεβαιώνω ότι μέχρι 100 χρονών θα είμαι δήμαρχος. Η μάνα μου πέθανε 96, η γιαγιά μου 102. Βάζω στοίχημα, θα ζήσω μέχρι να γίνω 102 – 105 ετών».
# Για την αναγνωρισιμότητα του Σταύρου Καλαφάτη: «Εγώ μπήκα σταρ στον δήμο, δεν έγινα τώρα σταρ. Είμαι σταρ στα κρασιά, στα περιβαλλοντικά. Με ζηλεύεις που με βγάζουν οι New York Times και εσένα ούτε η ‘’Φωνή του Λαγκαδά’’».
# Για το ελεύθερο πάρκινγκ: «Ούτε το γάλα της μάνας δεν είναι τζάμπα!»
Ένας σύντομος απολογισμός
«Άνοιγμα» της πόλης

  • Το 2010 οι διανυκτερεύσεις ξένων ανέρχονταν σε 250.000, ενώ το 2017 έφτασαν κοντά στα 3 εκατομμύρια

Οικονομικό συμμάζεμα

  • Το 2010 ο δήμος έδινε για υπερωρίες και εξαιρέσιμα στην Καθαριότητα τέσσερα εκατ., ενώ το 2017 περίπου ένα εκατ. ευρώ
  • Το 2010 οι οφειλές προς προμηθευτές ανέρχονταν σε 43 εκατ., ενώ το 2017 σε επτά εκατ. ευρώ
  • Μείωση των δημοτικών τελών την τελευταία οκταετία πάνω από 32%

Εναλλακτική χρηματοδότηση

  • Περίπου 100 εκατ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Ένωση
  • Λήψη φθηνών δανείων από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων
  • Χορηγίες από το Ίδρυμα «Στ. Νιάρχος»

Κοινωνικές Δομές

  • Φιλοξενία για άστεγους και πρόσφυγες
  • Συσσίτια σε συνεργασία με την Εκκλησία
  • Δομές για κακοποιημένες γυναίκες και για ναρκομανείς

Δημόσιος Χώρος

  • Πάνω από 40 πεζοδρομήσεις μαζί με δρόμους ήπιας κυκλοφορίας
  • Ελευθερώθηκε χώρος για τους πεζούς
  • Εφαρμογή συστήματος ελεγχόμενης στάθμευσης

Καθαριότητα

  • Η διοίκηση παρέλαβε εφτά λειτουργικά απορριμματοφόρα και τώρα υπάρχουν 70
  • Το 2010 η ανακύκλωση ήταν μηδενική και σήμερα πλησιάζει το 20%

Η μάχη της διαδοχής
Τους δέκα έφτασαν, μέχρι στιγμής, οι επίσημοι υποψήφιοι για τον δήμο Θεσσαλονίκης. Πρόκειται για τους Γιώργο Ορφανό, Παναγιώτη Ψωμιάδη, Κωνσταντίνο Ζέρβα, Χάρη Αηδονόπουλο, Μάκη Κυριζίδη, Βασίλη Μωϋσίδη, Γιάννη Νασιούλα, ως δίδυμο σε παράταξη Σπύρος Βούγιας – Νίκος Νυφούδης και ο Μιχάλης Τρεμόπουλος.
Μετά την ανακοίνωση Μπουτάρη ήρθαν και οι πρώτες αντιδράσεις με τον κ. Βούγια να χαρακτηρίζει την απόφαση «σωστή και γενναία», τον κ. Αηδονόπουλο να τονίζει πως «θα είμαι μέχρι τέλους υποψήφιος δήμαρχος», τον Κωνσταντίνο Ζέρβα να την χαρακτηρίζει «σωστή και λογική» και τον κ. Κυριζίδη να κάνει λόγο για «μια ενδιαφέρουσα εξέλιξη που τροποποιεί τον χάρτη των αυτοδιοικητικών εκλογών».
Την αναζήτηση υποψηφίων ξεκίνησαν ΣΥΡΙΖΑ και Κίνημα Αλλαγής, ενώ στην «Πρωτοβουλία» έχουν εκφράσει ενδιαφέρον η πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου, Καλυψώ Γούλα, και ο αντιδήμαρχος Τουρισμού, Σπύρος Πέγκας.
 
 

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.