, Τρίτη
19 Μαρτίου 2024

Έρχονται οι Θεσμοί – Τι αλλάζει στις ρυθμίσεις

Τους Θεσμούς υποδέχεται σήμερα η Αθήνα, με φόντο την 4η Αξιολόγηση σε μια νέα κούρσα συζητήσεων που θα ολοκληρωθεί την ερχόμενη Τετάρτη. Ήδη το οικονομικό επιτελείο φαίνεται να απέκρουσε με επιτυχία τα τεχνικά κλιμάκια της προηγούμενης εβδομάδος σε σχέση με τα εμπόδια στις ρυθμίσεις χρεών προς την εφορία. Ειδικότερα, αναμένεται να υπάρξει αύξηση στον αριθμό των δόσεων και παράταση ενός μήνα στην ρύθμιση των 120 δόσεων.
Οι ανατροπές που συνοδεύουν την πρώτη άφιξη των Θεσμών στην χώρα μας θα κινηθούν σε τρία επίπεδα:
1. Για πρώτη φορά από την ομάδα των απεσταλμένων των δανειστών θα λείπει ο επικεφαλής των Τροϊκανών, ο Ιρλανδός εκπρόσωπος της Κομισιόν, Ντέκλαν Κοστέλο. Ο ίδιος θα αντικατασταθεί από τον Αυστριακό Πολ Κούτος, ένα μετριοπαθές σοβαρό και έμπειρο στέλεχος της Κομισιόν.
2. Παρά τις αρχικές αντιρρήσεις τους, αποδέχθηκαν να αυξηθούν οι δόσεις στην ρύθμιση της εφορίας, όπως επιζητούσε το υπουργείο Οικονομικών. Συνεπώς οι δόσεις θα είναι διπλάσιες για τακτικές οφειλές  για τακτικές οφειλές (πχ φόρος εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ, ΦΠΑ), 24 αντί 12 μήνες, διπλάσιες για έκτακτες οφειλές (πχ φόρος κληρονομιάς, πρόστιμα μετά από ελέγχους), 48 αντί 24 μήνες και περισσότερες θα είναι οι δόσεις για οικονομικά ασθενέστερους.
Σε σχέση με την ρύθμιση των 120 δόσεων από τον ερχόμενο Νοέμβριο θα ισχύουν τα εξής:
– για εισοδήματα έως 10.000 ευρώ: ελάχιστη μηνιαία δόση 15 ευρώ
– για εισοδήματα άνω των 10.000 ευρώ: ετήσια δόση 4%-10%, ή περίπου 50-100 ευρώ το μήνα για εισοδήματα 10.000 ως 30.000 ευρώ.
3. Θα δοθεί παράταση ενός μήνα και στις 120 δόσεις παρά την αρχική γκρίνια. Έτσι η προθεσμία δεν εκπνέει στις 30 Σεπτεμβρίου, αλλά στις 31 Οκτωβρίου, δίνοντας ανάσα σε όσους οφειλέτες δεν πρόλαβαν.

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.