, Πέμπτη
28 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Έρχονται παρεμβάσεις σε αρχαία μνημεία στη Θεσσαλονίκη

Παρεμβάσεις στον ναό της Αγίας Σοφίας, το Αγίασμα του Αγίου Ιωάννη, την αρχαία αγορά και τα Δυτικά Τείχη πρόκειται να γίνουν το επόμενο χρονικό διάστημα από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης.

Οι σχετικές δράσεις θα χρηματοδοτηθούν με ευρωπαϊκά κονδύλια, συνολικού ύψους ενός εκατομμυρίου ευρώ, καθώς ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, υπέγραψε τη σχετική πράξη.

Η πρωτοβουλία εντάσσεται στο πρόγραμμα Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης της Θεσσαλονίκης και έχει στόχο την αναβάθμιση και προβολή τουριστικών και πολιτιστικών πόρων της Θεσσαλονίκης. “Με τις παρεμβάσεις που προγραμματίζονται και θα υλοποιηθούν από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης στοχεύουμε από κοινού στη δημιουργία πολιτιστικών διαδρομών, αλλά και στην αναβάθμιση και ανάδειξη των τουριστικών και πολιτιστικών χώρων, μνημείων και τοποσήμων, για την ενίσχυση της εικόνας και του τουριστικού και πολιτιστικού προϊόντος της Θεσσαλονίκης. Οι παρεμβάσεις που θα υλοποιηθούν πληρούν το κριτήριο της συμπληρωματικότητας, με έργα άλλων φορέων στα ίδια σημεία, ώστε να έχουν το βέλτιστο δυνατό αποτέλεσμα” δήλωσε ο κ. Τζιτζικώστας.

Προβλέπονται συγκεκριμένα η διαμόρφωση και ανάδειξη του περιβάλλοντος χώρου του Αγιάσματος Αγίου Ιωάννη, η αποκατάσταση της προσβασιμότητας και η επανάχρηση των υπερώων του Ιερού Ναού της Αγίας Σοφίας, σε συμπληρωματικότητα με τα έργα της ανάπλασης του άξονα Αχειροποιήτου – Αγίας Σοφίας και της ανάπλασης των πεζοδρόμων Ικτίνου και Ζεύξιδος.

Στην Αρχαία Αγορά προγραμματίζεται να γίνουν διάδρομοι κίνησης επισκεπτών και υποδομές εξυπηρέτησης των ατόμων με αναπηρία και να εγκατασταθούν πινακίδες σήμανσης και ενημέρωσης, αλλά και σύγχρονες ψηφιακές υποδομές. Οι παρεμβάσεις θα συνδυαστούν με το έργο του Υπουργείου Πολιτισμού για την ανάπλαση και ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου της Ρωμαϊκής Αγοράς, όπως και με το έργο του Δήμου Θεσσαλονίκης για την ανάπλαση των οικοδομικών τετραγώνων που περιβάλουν την Αρχαία Αγορά.

Στη συντήρηση, προστασία και ανάδειξη των Δυτικών Τειχών, τέλος, προκρίνεται η περιοχή της οδού Στουρνάρα, όπου η παρέμβαση συνδέεται και με το έργο του Δήμου Θεσσαλονίκης για την εξυγίανση χώρου πρασίνου και τμήματος του συγκεκριμένου δρόμου κατά μήκος των Βυζαντινών Τειχών.

 

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.