, Πέμπτη
18 Απριλίου 2024

search icon search icon

Έσβησαν τα τσιγάρα οι Θεσσαλονικείς

Την πρώτη θέση στην Ελλάδα όσον αφορά την εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου κατέχει η Θεσσαλονίκη, όπως προκύπτει από τους ελέγχους που διενεργούν τα αρμόδια κλιμάκια στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος και τους δημόσιους χώρους της πόλης. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του κεντρικού δήμου όπου τα καφέ, μπαρ και εστιατόρια, όπως και οι …θεριακλήδες πελάτες, δείχνουν να έχουν συμμορφωθεί σε ποσοστό που ξεπερνά το 90%.
Της Αναστασίας Καρυπίδου
Οι αιφνιδιαστικοί επιτόπιοι έλεγχοι που πραγματοποιούνται τους τελευταίους μήνες τόσο από τη δημοτική αστυνομία όσο και από τα μεικτά κλιμάκια με τους αστυνομικούς και τους ελεγκτές της δημόσιας υγείας είναι εντατικοί και τα στοιχεία αποδεικνύουν πως τα καταστήματα της Θεσσαλονίκης εφαρμόζουν πιστά το νόμο και απαγορεύουν το τσιγάρο στους κλειστούς χώρους.
Συνολικά, από τον Μάιο μέχρι και τον Δεκέμβριο του 2019 πραγματοποιήθηκαν 1.537 έλεγχοι με αυτοτελή κλιμάκια της δημοτικής αστυνομίας του δήμου Θεσσαλονίκης, από τους οποίους βεβαιώθηκαν 201 παραβάσεις. Το ίδιο χρονικό διάστημα έγιναν άλλοι 107 έλεγχοι από μικτά κλιμάκια αστυνομικών και ελεγκτών της διεύθυνσης υγείας.
“Από τα πανελλαδικά στοιχεία που έχουμε στη διάθεση μας και από τους καθημερινούς ελέγχους που διενεργούνται διαπιστώνουμε πως η Θεσσαλονίκη κατέχει την πρώτη θέση στην τήρηση του αντικαπνιστικού νόμου σε όλη την Ελλάδα. Είναι μια θετική πρωτιά. Συγχαίρω τους πολίτες και τους καταστηματάρχες για το μεγάλο ποσοστό συμμόρφωσης”, αναφέρει στην εφημερίδα “Karfitsa” ο εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος του δήμου Θεσσαλονίκης, υπεύθυνος για τη δημοτική αστυνομία, Δημήτρης Δαγκλής.
Πριν την εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου είχε προηγηθεί σε συνεννόηση με τον εισαγγελέα που εποπτεύει τη δημοτική αστυνομία Θεσσαλονίκης μια περίοδος ενημερώσεων των υπευθύνων των καταστημάτων. Ακολούθησαν οι πρώτοι έλεγχοι και στην πορεία, τον περασμένο Νοέμβριο, βγήκε η νέα νομοθεσία για το τσιγάρο και η γραμμή καταγγελιών 1142 με αποτέλεσμα να ενταθούν ακόμη περισσότεροι οι “έφοδοι” για τον εντοπισμό θεριακλήδων.
Ενδεικτικά τον Μάϊο του 2019 οι δημοτικοί αστυνομικοί πραγματοποίησαν 77 ελέγχους και εντόπισαν 14 παραβάσεις, ενώ τους επόμενους μήνες ο αριθμός των ελέγχων ολοένα και αυξάνονταν. Είναι αξιοσημείωτο πως τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο του περασμένου έτους διενεργήθηκαν συνολικά 592 έλεγχοι στα καφέ και μπαρ της Θεσσαλονίκης, όπου εντοπίστηκαν μόλις 46 παραβάσεις. Το ποσοστό συμμόρφωσης γι αυτό το χρονικό διάστημα φτάνει το 92,23%.
“Καθημερινά, κλιμάκιο της δημοτικής αστυνομίας διενεργεί ελέγχους στα καταστήματα σε όλη την πόλη, όχι μόνο στο κέντρο αλλά και στις γειτονιές, για να δούμε εάν τηρείται ο αντικαπνιστικός νόμος. Το κλιμάκιο βγαίνει και τις βραδινές ώρες για να διαπιστωθούν παραβάσεις όσον αφορά το τσιγάρο, ενώ στους ελεγκτικούς μηχανισμούς έχει μπει και η ελληνική αστυνομία με δύναμη καθ’ όλη τη διάρκεια του 24ωρου. Οι έλεγχοι φυσικά και θα συνεχιστούν και το επόμενο διάστημα”, προσθέτει ο κ.Δαγκλής.
Τα πρόστιμα για τους καπνιστές ξεκινούν από 100 ευρώ, ενώ στα 500 ευρώ είναι για τον υπεύθυνο διαχείρισης του καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος. Σε περίπτωση επανάληψης της παράβασης διπλασιάζονται και κλιμακώνονται ανάλογα με το εμβαδόν του καταστήματος.Από την αρχή των ελέγχων έως και τα τέλη Δεκεμβρίου του 2019 τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν σε ιδιοκτήτες μαγαζιών και στους θεριακλήδες καπνιστές μόνο στον δήμο Θεσσαλονίκης άγγιξαν τις 100.000 ευρώ. Πάντως, οι περισσότεροι μετά τις υποδείξεις και τα πρώτα πρόστιμα φαίνεται να συμμορφώνονται και το τσιγάρο να γίνεται “καπνός” από τα μαγαζιά.
Στο μεταξύ, παρά  εξακολουθούν και πέφτουν “βροχή” οι κλήσεις στην τηλεφωνική γραμμή 1142 ενημέρωσης και υποστήριξης για καπνιστές και μη που τέθηκε σε λειτουργία από τον περασμένο Νοέμβριο στο πλαίσιο εφαρμογής του αντικαπνιστικού νόμου.
Καλώντας κάποιος στο 1142 μπορεί να ενημερωθεί για το τι προβλέπει η νομοθεσία για την απαγόρευση του καπνίσματος, να ζητήσει βοήθεια για τη διακοπή του καπνίσματος καθώς και να αναφέρει παραβάσεις της σχετικής νομοθεσίας, που υπέπεσαν στην αντίληψη του.
 
Πινακας
Μάιος   77 έλεγχοι           14 παραβάσεις
Ιούνιος 119 έλεγχοι         15 παραβάσεις
Ιούλιος                181 έλεγχοι         35 παραβάσεις
Αύγουστος         59 έλεγχοι           12 παραβάσεις
Σεπτέμβριος      236 έλεγχοι         33 παραβάσεις
Οκτώβριος          273 έλεγχοι         46 παραβάσεις
Νοέμβριος          393 έλεγχοι         30 παραβάσεις
Δεκέμβριος        199 έλεγχοι         16 παραβάσεις
 
Από την έντυπη έκδοση 
 

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.