, Τρίτη
19 Μαρτίου 2024

Έτοιμα για πάταξη φαινομένων αισχροκέρδειας στα καύσιμα τα συναρμόδια Υπουργεία

Τις εξελίξεις στην εγχώρια αγορά πετρελαίου παρακολουθούν στενά τα συναρμόδια υπουργεία Περιβάλλοντος-Ενέργειας και Ανάπτυξης-Επενδύσεων, που δηλώνουν έτοιμα να αντιμετωπίσουν τυχόν φαινόμενα κερδοσκοπίας λόγω της πορείας των διεθνών τιμών του «μαύρου χρυσού».
Αυτό ήταν το βασικό συμπέρασμα της σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στο ΥΠΕΝ, υπό τον υφυπουργό Ενέργειας, Γεράσιμο Θωμά, και τον υφυπουργό Ανάπτυξης, Νίκο Παπαθανάση, με τη συμμετοχή της γενικής γραμματέως Ενέργειας και Ορυκτών Πόρων, Αλεξάνδρας Σδούκου, του γενικού γραμματέα Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή, Παναγιώτη Σταμπουλίδη, κι εκπροσώπων των εταιρειών διύλισης, του Συνδέσμου Εταιρειών Εμπορίας Πετρελαιοειδών Ελλάδος (ΣΕΕΠΕ) και των βενζινοπωλών.
«Όλοι οι φορείς της αγοράς μετέφεραν το μήνυμα ότι δεν υπάρχει ιδιαίτερος λόγος ανησυχίας, καθώς ήδη πολλά από τα πρατήρια απορρόφησαν τη μικρή αύξηση των τιμών χονδρεμπορικής κι ο ανταγωνισμός λειτουργεί. Δεν υφίστανται προβλήματα προμήθειας. Τα  αποθέματα είναι επαρκή, τα δε ελληνικά διυλιστήρια είναι ευέλικτα, καθώς μπορούν να αγοράσουν και να επεξεργαστούν πετρέλαιο από διάφορες πηγές» δήλωσε, μετά το πέρας της σύσκεψης, ο κ. Θωμάς.
Ο υφυπουργός Ενέργειας υπογράμμισε ότι για να υπάρξει μακροοικονομική επίπτωση από την άνοδο των τιμών, πρέπει οι υψηλές τιμές να παγιωθούν για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα. Υπενθύμισε ότι οι τρέχουσες τιμές του «μαύρου χρυσού» είναι χαμηλότερες από αυτές της περιόδου Απριλίου-Ιουνίου 2019 και πολύ χαμηλότερες σε σύγκριση με το δ΄ τρίμηνο του 2018. Πρόσθεσε, επίσης, ότι οι διεθνείς τιμές δεν «περνάνε» στις τιμές καταναλωτή αυθαίρετα, αλλά στη βάση συγκεκριμένης φόρμουλας, κατά την οποία απαιτούνται τέσσερις μέρες για να «φανούν» στα πρατήρια οι διεθνείς τιμές. Επομένως, αν συνεχιστεί η τάση αποκλιμάκωσης που παρατηρείται σήμερα, θα είναι πρώιμο να γίνεται λόγος για αυξήσεις.
«Είχαμε μια ουσιαστική συνάντηση με τους εκπροσώπους του κλάδου, όπου αναλύσαμε τα διεθνή γεγονότα» δήλωσε από την πλευρά του ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Νίκος Παπαθανάσης. «Θέλουμε να διαβεβαιώσουμε το καταναλωτικό κοινό ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας. Οι ελεγκτικοί μηχανισμοί είναι έξω, οι έλεγχοι συνεχίζονται, δεν έχει παρατηρηθεί κανένα σημείο κερδοσκοπίας. Ακόμα και αν υπάρξει μια μικρή απόκλιση της τάξης των 1-3 λεπτών, αυτή θα απορροφηθεί. Όμως, θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε για να αντιμετωπίσουμε την οποιαδήποτε αλλαγή στο κλίμα».
Το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας δηλώνει πως τροφοδοτεί συνεχώς το Παρατηρητήριο Τιμών Καυσίμων του υπουργείου Ανάπτυξης με στοιχεία από τα Κλιμάκια Ελέγχου Διακίνησης και Αποθήκευσης Καυσίμων (ΚΕΔΑΚ). Βρίσκεται δε σε συνεχή επαφή με τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας, την Ευρωπαϊκή Ένωση κι όλους τους παράγοντες της αγοράς και καταγράφει όλες τις εγχώριες και διεθνείς εξελίξεις.

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.