, Παρασκευή
29 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Αίρονται τα μέτρα όχι οι κανόνες προφύλαξης

Μπορεί το μότο στην ζωή μας να αλλάζει με την σταδιακή άρση των μέτρων περιορισμού κι το «Μένουμε σπίτι», να διαδέχτηκε το «Μένουμε ασφαλής», ωστόσο, οι βασικοί κανόνες προφύλαξης δεν παύουν να ισχύουν. Άλλωστε, αυτή είναι και η μόνιμη επωδός της επιτροπής λοιμωξιολόγων και πολιτικής προστασίας προκειμένου να βαδίσουμε σταδιακά προς την καθημερινότητα.
Στο πλαίσιο αυτό, ισχύει πάντα ο κανόνας της προστασίας των ευπαθών ομάδων. Σ’ αυτήν ανήκουν άτομα μεγαλύτερης ηλικίας (άνω των 60), άτομα με χρόνιες υποκείμενες νόσους, όπως είναι τα καρδιαγγειακά νοσήματα, τα χρόνια αναπνευστικά νοσήματα, ο καρκίνος, ο σακχαρώδης διαβήτης και οι ανοσοκατεσταλμένοι.
Ακολουθούμε τους κανόνες ατομικής υγιεινής, πλένοντας τα χέρια μας πολύ σχολαστικά. Το πλύσιμο των χεριών μπορεί να αποτρέψει την εξάπλωση των αναπνευστικών λοιμώξεων και των λοιμώξεων του γαστρεντερικού (που εκδηλώνονται με εμετούς και διάρροιες) από το ένα άτομο στο άλλο. Πλένουμε τα χέρια μας πριν και μετά από κάθε χρήση γαντιών για να αποτρέψουμε την εξάπλωση των μικροβίων (δηλαδή βακτηρίων και ιών). Απορρίπτουμε τα γάντια μετά από μια χρήση στο δοχείο απορριμμάτων.

Με το παραμικρό σύμπτωμα ίωσης μένουμε στο σπίτι μας. Το πιο αποτελεσματικό μέτρο περιορισμού της επιδημίας, με την εμφάνιση συμπτωμάτων ίωσης, εάν δεν ανήκουμε σε ευπαθή ομάδα. Δίνουμε προτεραιότητα για την εξέταση στα νοσοκομεία στους συμπολίτες μας με χρόνια νοσήματα & σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας.
Εάν έχουμε βήχα, πυρετό, δυσκολία στην αναπνοή, δεν πάμε μόνοι μας στο νοσοκομείο. Καλούμε το γιατρό μας. Εάν ανησυχείτε (και έχετε συμπτώματα που θα σας στείλουν στον γιατρό κατά τη διάρκεια κανονικών περιόδων), καλέστε τον οικογενειακό γιατρό σας και ζητήστε καθοδήγηση. Μπορείτε επίσης να καλέσετε τα επείγοντα για συμβουλές. Το σημαντικό είναι ότι δεν πρέπει να εμφανιστείτε μόνοι σας. Τα νοσοκομεία έχουν σχέδια για την άφιξη πιθανών ασθενών με κορωνοϊό, για την προστασία του προσωπικού και άλλων ασθενών, οπότε καλέστε πριν εμφανιστείτε.
Καλύπτουμε το στόμα και τη μύτη μας με τον αγκώνα ή με χαρτομάντηλο όταν βήχουμε ή φτερνιζόμαστε. Πλένουμε αμέσως μετά τα χέρια μας, ή αν δε είναι άμεσα εφικτό, χρησιμοποιούμε αντισηπτικό. Απορρίπτουμε το χαρτομάντηλο, αμέσως μετά τη χρήση, σε κλειστό κάδο.
Κρατάμε αποστάσεις τουλάχιστον 1,5 μέτρου στους χώρους εργασίας. Η τήρηση αποστάσεων είναι θεμελιώδους σημασίας. Κρατώντας τις αποστάσεις, ακολουθώντας κανόνες υγιεινής και φορώντας μάσκα, είναι οι τρόποι με τους οποίους μπορούμε να καταπολεμήσουμε την εξάπλωση του κορονοϊού, αυτή την στιγμή.
Συμπερασματικά, η ορθή τήρηση των κανόνων υγιεινής και προστασίας επαφίεται στην ατομική ευθύνη των πολιτών. Όσο αποτελεσματικότερη αποδειχθεί η συνειδητοποίηση της αναγκαιότητας για την συνέχιση των μέτρων κοινωνικού περιορισμού, τόσο γρηγορότερα θα επανέλθουμε σε μια φυσιολογικότερη καθημερινότητα.
 

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.