, Παρασκευή
29 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Αθ. Σαββάκης: Οι άξονες για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας

Άρθρο του προέδρου του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος (ΣΒΒΕ), Αθανάσιου Σαββάκη
 
Η χώρα μας, μετά την πρόσφατη λήξη των μνημονίων, είναι υποχρεωμένη να επανέλθει στην κανονικότητα, μέσω της πολυπόθητης παραγωγικής ανασυγκρότησης. Παραγωγική ανασυγκρότηση όμως συνεπάγεται επίλυση των μεγάλων προβλημάτων της εγχώριας μεταποιητικής δραστηριότητας, γεγονός που, εφόσον αυτό συμβεί, θα της επιτρέψει να γίνει ανταγωνιστική, παράγοντας διεθνώς εμπορεύσιμα προϊόντα υψηλής προστιθέμενης αξίας.
Μεγάλο όμως πρόβλημα της εγχώριας μεταποιητικής δραστηριότητας προς αυτή την κατεύθυνση αποτελεί η υπερφορολόγηση. Η υπερφορολόγηση με ελάχιστη ή καμία ανταποδοτικότητα οδηγεί σε αδιέξοδο ρευστότητας και σε αδυναμία επενδύσεων τις υφιστάμενες μεταποιητικές επιχειρήσεις. Αποτελεί ένα μεγάλο πρόβλημα, που μαζί με τις υψηλές ασφαλιστικές εισφορές και το υψηλό κόστος ενέργειας αυξάνουν κατακόρυφα το κόστος παραγωγής της εγχώριας μεταποίησης.
Επιπλέον οι θέσεις του ΣΒΒΕ, εκτός δηλαδή του προβλήματος της υπερφορολόγησης,  για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της περιφερειακής βιομηχανίας είναι οι ακόλουθες:

  1. Η ενίσχυση της ρευστότητας, με περαιτέρω χαλάρωση των κεφαλαιακών ελέγχων και με την πληρωμή των οφειλών του κράτους προς τις επιχειρήσεις
  2. Η μείωση του κόστους παραγωγής, με την κατάργηση πλήθους μη ανταποδοτικών τελών και επιβαρύνσεων, και μείωση του χρηματοοικονομικού κόστους, το οποίο σήμερα είναι σχεδόν διπλάσιο από τον αντίστοιχο μέσον όρο στην Ευρωπαϊκή Ένωση, και,
  3. Η μείωση των τιμών στα τιμολόγια της ενέργειας, με τον εξορθολογισμό των τιμολογίων ΔΕΠΑ και ΔΕΗ, και τη μείωση των ειδικών φόρων και τελών.

Βεβαίως, με τον πρόσφατο ανασχηματισμό αποτελεί θετική εξέλιξη η δημιουργία ξεχωριστού χαρτοφυλακίου για τη βιομηχανία. Αυτό μας δημιουργεί τη θετική προοπτική επίλυσης των πολλών και χρονιζόντων προβλημάτων για τη μεταποιητική δραστηριότητα στην πατρίδα μας.
Τέλος, και σε ότι αφορά τη ΔΕΘ, θα επαναλάβω την πάγια θέση του Συνδέσμου μας.
Ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος (ΣΒΒΕ) διαχρονικά υποστήριζε τη μετεγκατάσταση της Διεθνούς Εκθέσεως Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ), στο πλαίσιο της δημιουργίας ενός σύγχρονου εκθεσιακού κέντρου, για την ενίσχυση της εκθεσιακής δραστηριότητας στη χώρα μας. Προς τούτο κατά την περασμένη δεκαετία υπήρξαν πολλές κυβερνητικές εξαγγελίες, οι οποίες ως γνωστόν δεν υλοποιήθηκαν.
Δυστυχώς, η εξαιρετικά αρνητική οικονομική συγκυρία για την πατρίδα  μας, δεν επιτρέπει τη δημιουργία νέου Εκθεσιακού Κέντρου. Γι΄ αυτό ο ΣΒΒΕ υποστηρίζει ότι το εκθεσιακό κέντρο θα πρέπει να παραμείνει στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, και, εφόσον το επιτρέπουν οι οικονομικές συνθήκες, να ανακατασκευασθεί και να αναπλασθεί, ούτως ώστε να συνεχίσει ο εθνικός εκθεσιακός φορέας να προσφέρει τις υπηρεσίες του και η Θεσσαλονίκη να παραμείνει ενεργός «παίκτης» στην αγορά εκθέσεων της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.