, Πέμπτη
28 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Αλλάζουν επίπεδο στην έρευνα οι τοξικολογικές υπηρεσίες της Θεσσαλονίκης

Ανεβαίνουν επίπεδο οι υπηρεσίες των τοξικολογικών εργαστηρίων του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και του υπουργείου Δικαιοσύνης, οι οποίες συντονισμένα αναδεικνύονται σε περισσότερο εξειδικευμένες σε όλη τη χώρα. Ωστόσο μπορεί η αξιοποίηση των αποτελεσμάτων να γίνεται έτσι όσο πουθενά αλλού, όμως απαιτείται η προμήθεια επιπλέον και ειδικού εξοπλισμού.
Του Κώστα Καντούρη
Οι δύο υπηρεσίες, που είναι πλέον on line και εξετάζουν ταυτόχρονα υποθέσεις για καλύτερο αποτέλεσμα, έχουν ξεκινήσει αγώνα για την αγορά ενός εξειδικευμένου μηχανήματος για την ανίχνευση βαρέων μετάλλων. Μοναδικές τέτοιες εξετάσεις αυτή τη στιγμή στη Θεσσαλονίκη γίνονται μόνον στο κτηνιατρικό νοσοκομείο του στρατού, στη Θέρμη. Παράλληλα ένα άλλο «κενό» εξοπλισμού των δύο υπηρεσιών καλύπτεται με τη μεγάλη συμβολή της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, που αποφάσισε, ύστερα από προσπάθειες του ίδιου του περιφερειάρχη Απόστολου Τζιτζικώστα, την έγκριση χρηματοδότησης για την αγορά ενός σύγχρονου μηχανήματος ανίχνευσης φαρμάκων και ναρκωτικών. Όμοιό του έχει αυτή τη στιγμή το Πανεπιστήμιο, χρησιμοποιείται όμως μόνον για την εξυπηρέτηση ερευνητικού προγράμματος για το οποίο έχει αγοραστεί και θεωρείται «δεσμευμένο», μέχρι την ολοκλήρωση του προγράμματος.
«Οι υπηρεσίες μας χρειάζονται ένα μηχάνημα ανίχνευσης βαρέων μετάλλων στα βιολογικά υλικά. Θα καλύψει τα κλινικά δείγματα και τα νεκροτομικά δείγματα απ’ όλη τη βόρεια Ελλάδα. Επίσης, εάν καταφέρουμε να το προμηθευτούμε θα είναι πιο άμεση η αντιμετώπιση δηλητηριάσεων, ενώ θα εξετάζονται για βαρέα μέταλλα εργαζόμενοι σε συγκεκριμένους χώρους εργασίας», τόνισε μιλώντας στην Κarfitsa ο διευθυντής του εργαστηρίου ιατροδικαστικής και τοξικολογίας του ΑΠΘ, αναπληρωτής καθηγητής Νίκος Ράικος. Σήμερα οι εξετάσεις για βαρέα μέταλλα ολοκληρώνονται χάρη στην ευγενική προσφορά των επιστημόνων του κτηνιατρικού νοσοκομείου Θεσσαλονίκης, όπου ελέγχονται τα δείγματα που στέλνουν οι δύο τοξικολογικές υπηρεσίες Θεσσαλονίκης.

«Έχουμε ένα με δύο περιστατικά την εβδομάδα και όλα είναι επείγοντα. Οι άνθρωποι στο κτηνιατρικό νοσοκομείο μας εξυπηρετούν, όμως έχουν και τις δικές τους υποχρεώσεις. Πρέπει η εξέταση να γίνεται εδώ για να έχουμε αποτελέσματα σε πρώτο χρόνο, προκειμένου να τα αντιμετωπίσουμε άμεσα», σημείωσε ο κ. Ράικος. Στη Θεσσαλονίκη υπάρχει εμπειρία στην αξιολόγηση των αποτελεσμάτων και μάλιστα και άλλες υπηρεσίες στέλνουν αποτελέσματα προκειμένου να αξιολογηθούν. Όμως είναι αναγκαίο να προμηθευτούν οι υπηρεσίες και το μηχάνημα, που ανιχνεύει μέταλλα όπως χαλκός, ψευδάργυρος, μόλυβδος, αρσενικό, κάδμιο, υδράργυρος και άλλα. Ήδη με πρωτοβουλία των τοξικολόγων και με τη συμβολή της Εισαγγελίας Πρωτοδικών που ήδη συντονίζει τις ενέργειες των δύο εργαστηρίων, γίνεται προσπάθεια να βρεθεί δωρητής ένα μεγάλο ίδρυμα, προκειμένου να συμβάλει στην αγορά μηχανήματος που κοστίζει περίπου 200.000 ευρώ.
Το πρόβλημα με την απουσία του συγκεκριμένου μηχανήματος είναι πως εάν προκύψει οποιοδήποτε πρόβλημα μαζικής μόλυνσης πληθυσμού, είναι αδύνατο να ληφθούν άμεσα μέτρα. «Ο κόσμος δεν καταλαβαίνει ότι ο Ράικος δεν έχει το μηχάνημα. Θέλει άμεσα αποτελέσματα», σχολίασε ο καθηγητής.
Εν αναμονή νέου μηχανήματος για ανίχνευση φαρμάκων
Οι αντίστοιχες προσπάθειες για την προμήθεια μηχανήματος που χρησιμοποιείται στην ανίχνευση φαρμάκων και ναρκωτικών απέδωσαν, καθώς η Περιφέρεια ανταποκρίθηκε, η πίστωση εγκρίθηκε και αναμένεται η αγορά του. Πρόκειται για το μηχάνημα LCMSMS, που κάνει υγρή χρωματογραφία και φασματοσκοπία μάζας. Το μηχάνημα αυτό ανιχνεύει τις ουσίες με πολύ μεγαλύτερη λεπτομέρεια από το GCMS, το οποίο κάνει αέρια χρωματογραφία και φασματοσκοπία μάζας και ήδη λειτουργεί στους κόλπους του τοξικολογικού εργαστηρίου. «Η εξέταση δειγμάτων με αυτό το μηχάνημα είναι απαραίτητη, έχει μεγαλύτερη ευαισθησία σε σχέση με αυτό που έχουμε το οποίο δεν ανιχνεύει τα καινούργια ναρκωτικά και ορισμένα αντιβιοτικά», τόνισε στην Κarfitsa η υπεύθυνη του τοξικολογικού εργαστηρίου του υπουργείου Δικαιοσύνης τοξικολόγος Δόξα Μαστρογιάννη. «Δεν νοείται σύγχρονο εργαστήριο να μην διαθέτει το συγκεκριμένο μηχάνημα», συμπλήρωσε.
Τα τοξικολογικά εργαστήρια της Θεσσαλονίκης είναι τα μοναδικά στην Ελλάδα που έχουν ISO στην εξέταση φαρμάκων και ναρκωτικών. Ενδεικτικό είναι, όπως είπε η κυρία Μαστρογιάννη, πως καλύπτουν εργαστηριακά τη Μακεδονία, τη Θράκη, τη Θεσσαλία και τον Πειραιά.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.