, Παρασκευή
29 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Αλλάζουν 1.000 πινακίδες στην πΓΔΜ-Μετονομάζονται σε ∆ηµοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας

Μέσα στην εβδοµάδα ξεκινούν οι διαδικασίες για τη µετονοµασία των Σκοπίων σε ∆ηµοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας, µε τις πρώτες πινακίδες µε το νέο όνοµα να τοποθετούνται στις συνοριακές διαβάσεις. Αυτό, κατ’ εφαρµογή του νέου νόµου για τις γλώσσες, θα αναγράφεται επίσης στα αλβανικά και τα αγγλικά. Όπως δήλωσε ο γενικός γραµµατέας της κυβέρνησης, Ντράγκι Ράσκοφσκι, που συντονίζει το έργο της µετονοµασίας, το οποίο έχει αναλάβει διυπουργική επιτροπή, ο σχεδιασµός περιλαµβάνει την προµήθεια περίπου 1.000 πινακίδων σε διάφορα µεγέθη.

Η κυβέρνηση της γειτονικής χώρας αναµένεται να δηµοσιεύσει -ίσως και µέχρι αύριο- στην Εφηµερίδα της Κυβερνήσεως την ηµεροµηνία έναρξης ισχύος των συνταγµατικών τροποποιήσεων. Για αύριο ακόµα έχει προγραµµατιστεί να εγκριθεί από το υπουργικό συµβούλιο ο σχεδιασµός της µετονοµασίας, ώστε να λάβει επίσηµη µορφή, όπως είπε ο Ντ. Ράσκοφσκι. Στη συνέχεια, η ∆ηµοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας και η Ελλάδα θα υποβάλουν κοινή επιστολή προς τον γενικό γραµµατέα των Ηνωµένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες, ενηµερώνοντάς τον για την ηµεροµηνία έναρξης ισχύος της τελικής συµφωνίας, η οποία διευθετεί την επί δεκαετίες αντιπαράθεση µεταξύ των δυο χωρών.

Επίσης, η ∆ηµοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας θα ενηµερώσει τη Γραµµατεία, τα κράτη-µέλη και τις χώρες-παρατηρητές του ΟΗΕ, καθώς και όλους τους διεθνείς οργανισµούς των οποίων είναι µέλος, σχετικά µε τις αλλαγές που έχουν σηµειωθεί. Το νέο όνοµα θα πρέπει να χρησιµοποιούν περισσότερες από 130 χώρες που αναγνώριζαν µέχρι τώρα τη χώρα ως ∆ηµοκρατία της Μακεδονίας.

Εκτός από τα σύνορα, καινούργιες πινακίδες θα τοποθετηθούν στις πρεσβείες και τις διπλωµατικές αποστολές, καθώς και στα άλλα θεσµικά όργανα της χώρας, όπως είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Μοχάµεντ Χότζα. Η κυβέρνηση, το υπουργείο Εξωτερικών, το υπουργείο Αµυνας και η Βουλή αναµένεται να υιοθετήσουν άµεσα τη νέα ονοµασία.

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.