, Πέμπτη
18 Απριλίου 2024

search icon search icon

«Αλλαγή στάσης έναντι της Άγκυρας»

Του Νίκου Καραμανλή
Λίγες ηµέρες αποµένουν για να περάσει το 2017 στο χρονοντούλαπο της ιστορίας και, στον απόηχο της επίσκεψης του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Αθήνα, µπορεί κανείς να καταγράψει την αλλαγή της κυβερνητικής πολιτικής στα εθνικά θέµατα. Η Ελλάδα, παρά τις συνέπειες της οικονοµικής κρίσης και των µνηµονιακών πολιτικών, όχι µόνο δεν έχει απολέσει τον γεωστρατηγικό της ρόλο, τουναντίον, κάνει και σηµαντικές κινήσεις στη βαλκανική σκακιέρα και στο Αιγαίο. Δεν εγείρουµε διεκδικήσεις σε βάρος καµίας άλλης χώρας, όµως είναι εµφανής η πρόθεση της πολιτειακής και πολιτικής ηγεσίας να καταστεί σαφές οτι δεν πρόκειται να κάνουµε ούτε βήµα πίσω απ’ όσα προβλέπουν οι Διεθνείς Συνθήκες και Κανόνες.
Μόνο τυχαία δεν είναι η αποστροφή του Νίκου Κοτζιά, ότι η Ελλάδα είναι έτοιµη να επεκτείνει τµηµατικά τα χωρικά της ύδατα, όπως προβλέπει άλλωστε το Διεθνές Δίκαιο, παρά το γεγονός ότι η Τουρκία εδώ και περισσότερα από 35 χρόνια έχει προειδοποιήσει πως µία τέτοια κίνηση είναι casus belli. Δεν λέµε ότι θα γίνει άµεσα. Το γεγονός όµως πως οι προκλήσεις από την αντίπερα όχθη του Αιγαίου λαµβάνουν «πληρωµένες» απαντήσεις δείχνει πως κάτι έχει αλλάξει. Άλλωστε, όσο κι αν δεν αρέσει στην Άγκυρα, η χώρα µας δεν έχει ασκήσει το αναφαίρετο δικαίωµά της για επέκταση των χωρικών της υδάτων από τα 6 στα 10 ν.µ., µόνο και µόνο σεβόµενη τις σχέσεις καλής γειτονίας και επειδή δεν επιθυµεί εντάσεις.
Το µήνυµα, άλλωστε, το είχε στείλει ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δηµοκρατίας που –κατά το κοινώς λεγόµενο– όχι µόνο δεν «µάσησε» από τους τσαµπουκάδες του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αλλά έδωσε το έναυσµα για να λάβει ο «σουλτάνος» σκληρότατες απαντήσεις, τόσο από τον πρωθυπουργό όσο και από τον αρχηγό της αξιωµατικής αντιπολίτευσης.  Έσπευσε να το αναγνωρίσει και ο υπουργός Εξωτερικών, ο οποίος δήλωσε για τον Προκόπη Παυλόπουλο ότι «η κυβέρνηση τον εµπιστεύεται τόσο πολιτικά όσο και νοµικά», εξαίροντας τις γνώσεις και την κατάρτισή του. Η καλύτερη απάντηση σε όσους άσκησαν σκληρή και άδικη κριτική απέναντι στον ΠτΔ, ο οποίος δεν έκανε τίποτα περισσότερο από το να υπερασπιστεί τα εθνικά συµφέροντα και να στείλει ηχηρό µήνυµα, ότι η Ελλάδα δεν έχει καµία πρόθεση να µπει στο «ανατολίτικο παζάρι» του Ερντογάν.
«Οι καιροί ου µενετοί», µία φράση που αποδίδεται στον Αθηναίο ιστορικό Θουκυδίδη και ταιριάζει γάντι στην περίπτωση της Ελλάδας. Η Τουρκία αποµονώνεται διεθνώς µέρα µε την ηµέρα, καθώς «βουλιάζει» σε ένα καθεστώς που όλο και λιγότερο θυµίζει Δηµοκρατία. Οι σχέσεις µε τις ΗΠΑ είναι στο χειρότερο σηµείο των τελευταίων ετών και η χώρα µας θέλει –και µοιάζει ικανή– να το εκµεταλλευτεί, την ίδια ώρα που οι συµµαχίες µε κράτη όπως το Ισραήλ και η Αίγυπτος σφυρηλατούνται και γίνονται πιο δυνατές. Ίσως, λοιπόν, το 2018 να είναι η χρονιά που θα αλλάξει άρδην η ελληνική διπλωµατική ατζέντα.
Ο ΠτΔ έδωσε το έναυσµα και η Ελλάδα στέλνει ηχηρό µήνυµα ότι θα ασκήσει τα δικαιώµατά της, όπως αυτά προκύπτουν από το Διεθνές Δίκαιο.

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.