, Παρασκευή
19 Απριλίου 2024

search icon search icon

Αλλαγή του αντικαπνιστικού νόμου ζητούν οι επαγγελματίες εστίασης

Με ανησυχία και έντονο προβληματισμό για το μέλλον του κλάδου τους, αντιμετωπίζουν  οι επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται στον χώρο της εστίασης, το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την αντιμετώπιση του καπνίσματος. Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τον υπουργό υγείας Βασίλη Κικίλια  παρουσίασαν το σχέδιο αυτό μαζί με τις αλλαγές στον αντικαπνιστικό νόμο, ως μια προσπάθεια μείωσης των χιλιάδων θανάτων και των ωρών νοσηλείας από τις επιπτώσεις του τσιγάρου και του καπνού, αλλά και εναρμόνισης με τον στόχο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) για μείωση του καπνίσματος κατά 30% παγκοσμίως έως το 2025.
Από τον ΓΙΩΡΓΟ ΝΕΟΧΩΡΙΤΗ
Σε κάθε περίπτωση, οι άνθρωποι που γνωρίζουν τον χώρο της εστίασης και διασκέδασης δεν λένε «όχι» στον αντικαπνιστικό νόμο και στην προστασία των πολιτών και ειδικά των μικρών παιδιών από τις επιπτώσεις του καπνού, όμως ζητούν συγκεκριμένες αλλαγές ώστε να μην επηρεαστεί ο τζίρος τους σε σημείο που να κλείσουν επιχειρήσεις και  να χαθούν θέσεις εργασίας.
Όπως ανέλυσε κατά την παρουσίαση ο υπουργός υγείας Βασίλης Κικίλιας το σχέδιο βασίζεται σε τέσσερις άξονες:

  • Η πρόληψη και η αποτροπή των νέων 15 ετών και άνω από το να ξεκινήσουν το κάπνισμα με εκστρατεία ενημέρωσης, η δημιουργία εκπαιδευτικού υλικού για τους κινδύνους του καπνίσματος και η ένταξή του στα εκπαιδευτικά προγράμματα του δημοτικού και του γυμνασίου.
  • Η προστασία των μη καπνιστών από το παθητικό κάπνισμα και η καθιέρωση μιας κουλτούρας σεβασμού προς τους μη καπνιστές.
  • Η υποστήριξη στην προσπάθεια διακοπής του καπνίσματος με δημιουργία Χάρτη Ιατρείων Διακοπής Καπνίσματος, πιστοποίηση και δημιουργία πλατφόρμας και γραμμής επικοινωνίας.
  • Ο έλεγχος και η ρύθμιση θεμάτων που αφορούν νέα προϊόντα καπνού.

Οι απαγορεύσεις
Σύμφωνα με το νέο αντικαπνιστικό νόμο:

  • Δεν επιτρέπεται το κάπνισμα όλων των ειδών και τρόπων όπως και το άτμισμα σε κλειστό δημόσιο ή ιδιωτικό χώρο, στον οποίο παρέχεται εργασία.
  • Δεν επιτρέπεται το κάπνισμα (τσιγάρο, πούρο, πίπα, άτμισμα, θερμαινόμενα, ναργιλές κλπ.) στο εσωτερικό όλων των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, καζίνο, καταστήματα τυχερών παιγνίων. Επιτρέπεται μόνο στους εξωτερικούς χώρους. Ως εξωτερικοί χώροι θεωρούνται όσοι είναι περιμετρικά ανοικτοί σε δύο πλευρές τουλάχιστον και δεν είναι στεγασμένοι.
  • Δεν επιτρέπεται το κάπνισμα (τσιγάρο, πούρο, πίπα, άτμισμα, θερμαινόμενα, ναργιλές κλπ.) σε ΟΛΑ τα μέσα Μαζικής Μεταφοράς, στα ΙΧ και ΔΧ οχήματα, που επιβαίνουν ανήλικοι κάτω των 12 ετών.
  • Τέλος, δεν επιτρέπεται το κάπνισμα σε παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς, ιδρύματα Α’ βάθμιας, Β’ βάθμιας και Γ’ βάθμιας εκπαίδευσης, σε κλειστούς και υπαίθριους χώρους άθλησης και διασκέδασης ανηλίκων, αθλοπαιδιών, παιδότοπους, παιδικές χαρές, θεματικά πάρκα κλπ., καθώς και σε οποιοδήποτε άλλο ανοικτό χώρο όταν υπάρχουν ανήλικοι.

Οι κυρώσεις και τα πρόστιμα
Οι κυρώσεις και τα πρόστιμα που προβλέπονται από τη νέα ΚΥΑ είναι για φυσικά πρόσωπα:

  • 200€ για όσους καπνίζουν σε υπαίθριους χώρους διεξαγωγής αθλοπαιδιών, ψυχαγωγίας και συγκέντρωσης ανηλίκων, σε κλειστούς χώρους νοσηλευτικών ιδρυμάτων & φορέων παροχής υπηρεσιών υγείας, σε χώρους παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών, παιδότοπων κλειστών & υπαίθριων και όλων των ιδρυμάτων Πρωτοβάθμιας & Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, δημόσιων & ιδιωτικών.
  • 100€ για όσους καπνίζουν στους λοιπούς κλειστούς ή στεγασμένους χώρους δημόσιους και ιδιωτικούς χώρους παροχής εργασίας, Μέσα Μαζικής Μεταφοράς,
  • 000€ για τον οδηγό και 1.500€ για όσους καπνίζουν σε οχήματα που επιβαίνουν ανήλικοι κάτω των 12 ετών.

Τα πρόστιμα για καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος (εστιατόρια, μπαρ, κέντρα διασκέδασης κα.) με εμβαδόν έως 100 τ.μ. κυμαίνονται:

  • Από 500 ευρώ την πρώτη φορά και με διπλασιασμό για κάθε επομένη παράβαση, έως 8.000 ευρώ την 5η φορά και οριστική ανάκληση της άδειας λειτουργίας.

Για εμβαδόν άνω των 100 τ.μ. κυμαίνονται:

  • Από2.000€ την 1η φορά κλιμακωτά έως 10.000€ την 5η φορά και οριστική αφαίρεση της άδειας λειτουργίας.

Για εμβαδόν άνω των 300 τ.μ. τα πρόστιμα κυμαίνονται:

  • Από 6.000€ την 1η φορά έως 10.000€ την 5η φορά και οριστική αφαίρεση της άδειας λειτουργίας.

Για επιχειρήσεις χωρητικότητας 1.001 ατόμων και άνω:

  • 000€ την 1η φορά
  • 000€ την 2η φορά και προσωρινή σφράγιση/ αναστολή της λειτουργίας για 10 ημέρες.
  • 000€ την 3η φορά και οριστική αφαίρεση της άδειας λειτουργίας .

Για υπεύθυνους διαχείρισης και λειτουργίας Οργανισμών Δημοσίου, Υπηρεσιών Δημοσίου, ΔΕΚΟ κλπ. πρόστιμο 500€ για μη συμμόρφωση με τις διατάξεις  του νόμου.
Κινδυνεύουν χιλιάδες θέσεις εργασίας
Το πρώτο που επισημαίνουν οι εκπρόσωποι των επαγγελματιών στον κλάδο εστίασης και διασκέδασης, όπως ο πρόεδρος της Ένωσης Εστιατόρων και Ψητοπωλών Θεσσαλονίκης, Ιωάννης Φιλοκώστας, και ο εκπρόσωπος του Πανελληνίου Σωματείου Καταστημάτων, Καταναλωτών, Εστίασης και Διασκέδασης (ΠΑΣΚΕΔΙ) Ηλίας Καλιώρας, είναι πως δεν είναι αντίθετοι στην προστασία των πελατών τους και ειδικά των ανηλίκων από το κάπνισμα. Διατυπώνουν ωστόσο μια μεγάλη ανησυχία.
Η κατάσταση για τους επαγγελματίες του συγκεκριμένου χώρου κρίνεται πάρα πολύ σοβαρή καθώς, όπως δήλωσαν στην Karfitsa, οι κ.κ. Φιλοκώστας και Καλιώρας, από την εφαρμογή του νόμου υπάρχει κίνδυνος να χαθούν χιλιάδες θέσεις εργασίας. «Ήδη έχουν αρχίσει απολύσεις εργαζομένων», τονίζει ο κ. Φιλοκώστας. Υπογραμμίζουν ακόμα πως θα υπάρξει κύμα λουκέτων στην εστίαση και κατά συνέπεια κύμα απολύσεων. Εξάλλου, όπως σημειώνουν, καταστήματα όπως τα αργιλάδικα στηρίζονται εξ’ ολοκλήρου στην κατανάλωση προϊόντων καπνού ή ατμίσματος.
Ένα σημείο στο οποίο μένει η ΠΑΣΚΕΔΙ και υποστηρίζει, είναι πως σε αντίθεση με την υπόλοιπη Ευρώπη, η Ελλάδα παρουσιάζει ορισμένες ιδιαιτερότητες ως προς το είδος των καταστημάτων εστίασης και διασκέδασης. Οι καπνιστές αποτελούν ένα μεγάλο μέρος των θαμώνων σε κέντρα διασκέδασης.
Τα κύρια σημεία στα οποία αντιδρούν οι είναι δύο. Πρώτων, στα πρόστιμα στα οποία είναι κάθετα αντίθετοι και δεύτερον στο γεγονός ότι δεν δίνει ο νόμος το δικαίωμα να υπάρχει χώρος καπνιζόντων εντός των καταστημάτων τους. Όπως δήλωσαν στην Karfitsa ο κ. Φιλοκώστας και ο κ. Καλιώρας, είναι αντίθετοι με τα πρόστιμα και θεωρούν αδικία να τιμωρείται ένας καταστηματάρχης που έχει συμμορφωθεί με το νόμο και έχει κάνει όσα ορίζει, επειδή ένας πελάτης αποφάσισε να καπνίσει. Για αυτό το λόγο, ζητούν την επιβολή προστίμου μόνο στον πελάτη. Όπως τονίζουν, ειδικά σε μεγάλα κέντρα και καταστήματα εστίασης είναι πολύ δύσκολο να επιβλέπουν συνεχώς όλους τους πελάτες και δεν γίνεται φυσικά να προσλάβουν άτομα μόνο για αυτόν το ρόλο.
Την ίδια στιγμή ζητούν να δοθεί η δυνατότητα δημιουργίας ειδικού χώρου καπνίσματος εντός καταστημάτων, κάτω από αυστηρές προδιαγραφές, που θα αφορούν αποκλειστικά καπνιστές, προστατεύοντας από το παθητικό κάπνισμα τους μη καπνιστές και τους εργαζόμενους.
Η ΠΑΣΚΕΔΙ μάλιστα εντός των επόμενων 60 ημέρων σχεδιάζει προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας, όπου θα καταθέσει τις θέσεις και τις προτάσεις της, ζητώντας ειδικές εξαιρέσεις – τροποποιήσεις από το νόμο.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.